Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον "Μπίλμπο Μπάγκινς", Ίαν Χολμ που έσβησε στα 88 του χρόνια

Αντίο στον "Μπίλμπο Μπάγκινς",...

Υπήρξε ένας λαμπρός πρωταγωνιστής όσο και δυνατός καταρετίστας - Είχε προταθεί για Όσκαρ β' ανδρικού για τους "Δρόμους της Φωτιάς"

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε στους σινεφίλ η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή ο 88χρονος ηθοποιός Ian Holm, ο οποίος αφήνει πίσω του μία πολυσχιδή φιλμογραφία που περιελάμβανε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», τους «Δρόμους της φωτιάς» με τη βραβευμένη με Όσκαρ μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου και το «Άλιεν» του Ρίντλει Σκοτ.

Όπως έγραψε το flix.gr, ο Ίαν Χολμ που ήταν και Σερ, είχε υποδυθεί έναν ολυμπιονίκη προπονητή, έναν κάτοικο της Μέσης Γης αλλά και ένα ανδροειδές.

Ο Ιαν Χολμ είχε γεννηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 1931, στο Goodmayes, στο Έσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο και απεβίωσε την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020, στο Λονδίνο. Την είδηση του θανάτου Χολμ επιβεβαίωσε και ο ατζέντης του.

«Με μεγάλη θλίψη επιβεβαιώνουμε την είδηση. Ο Σερ Ιαν Χολμ πέθανε το πρωί της Παρασκευής, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Θα μας λείψει η γοητεία, η καλοσύνη και το γιγαντιαίο του ταλέντο...».

Εδώ και χρόνια, ο διεθνής πρωταγωνιστής είχε χτυπηθεί από την ασθένεια του πάρκινσον και οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι. Μάλιστα, η χειροτέρευση της υγείας του, δεν του επέτρεψε να παραστεί και στο virtual reunion του καστ του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Πίτερ Τζάκσον πριν από λίγες εβδομάδες. «Λυπάμαι τόσο πολύ που δεν θα είμαι μαζί σας. Μου λείπετε και ελπίζω οι ζωές σας να είναι γεμάτες περιπέτεια. Εγώ είμαι κλεισμένος στο χόμπιτ λαγούμι μου...».

Ο Χολμ ήταν ερωτευμένος με την υποκριτική από μικρή ηλικία, μετακόμισε στο Λονδίνο και σπούδασε στο Shakespeare Memorial theatre, ενώ έγινε μέρος του Royal Shakespeare Company από τα πρώτα του χρόνια. Η πολυγραφότατη καριέρα του τον ήθελε να παίζει με την ίδια άνεση Σαίξπηρ και Πίντερ, όσο και τον Μπίλμπο -Bilbo Baggins στον πολύ επιτυχημένο «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ή ένα ανδροειδές στο «Alien» του Ρίντλει Σκοτ. Ο πιο διάσημος ρόλος του ήταν αυτός του προπονητή στους «Δρόμους της Φωτιάς» (1981) του Χιου Χάντσον, για τον οποίο κέρδισε μία Οσκαρική υποψηφιότητα καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου αλλά και το βραβείο BAFTA. Έχασε το Όσκαρ από τον John Giegud για το «Arthur».

Το φιλμ «Chariots of fore» είχε κερδίσει και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας της χρονιάς εκείνης.

Άλλοι χαρακτηριστικοί του ρόλοι τον ήθελαν «Ναπολέων» στο «Time Bandits» και «Mr Kurtzmann» στο περίφημο «Brazil» του Τέρι Γκίλιαμ στα με΄σα του ‘80, «Ιερέα Κορνήλιο» στο «Πέμπτο Στοιχείο» του Λικ Μπεσόν, ακτιβιστή δικηγόρο στο «Γλυκό Πεπρωμένο» του Ατόμ Εγκογιάν.

Συνεργάστηκε επίσης με μεγάλους σκηνοθέτες, κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εντός κι εκτός Χόλιγουντ: Μάρτιν Σκορσέζε (Aviator), Κεν Λόουτς, Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ (Naked Lunch, eXistenZ), Στίβεν Σόντεμπεργκ (Kafka), Κένεθ Μπράνα (Frankenstein).

Το 2004 εξέδωσε την αυτοβιογραφία του, όπου κατέγραφε τις σχέσεις, τους γάμους, τις απιστίες του, κερδίζοντας το ψευδώνυμο «Lord of the Flings» από την εφημερίδα Daily Mail. Στο πλευρό του ήταν η 4η γυναίκα του, Σόφι ντε Στέμπελ και τα 5 παιδιά του από προηγούμενους γάμους του.

Ο Ίαν Χολμ είχε εμφανιστεί και σε τηλεοπτικές σειρές και τηλεταινίες όπως τον "Ιησού από τη Ναζαρέτ" του Φράνκο Τζεφιρέλι όπου και είχε υποδυθεί τον Zerah, έναν κακό χαρακτήρα που οδήγησε τον Χριστό στον Πόντιο Πιλάτο.

Nα προσθέσουμε πως είχε παίξει και στο «The Hobbit» του Πίτερ Τζάκσον, την τριλογία που είδαν οι σινεφίλ μεταξύ 2012 και 2014.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture