Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Με το βλέμμα στο '21

Με το βλέμμα στο '21

Ο Γενναίος δεν ήθελε την Τζαβέλαινα

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εφάρμοζε την πολιτική των επωνύμων γάμων και αρραβώνων για τα παιδιά του. Ο πρωτότοκος γιος του, Πάνος, το 1823 παντρεύτηκε την Ελένη, κόρη της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Οι κακές γλώσσες της εποχής ήθελαν τον γάμο του Πάνου και της Ελένης απόρροια της σχέσης που είχε αναπτυχθεί μεταξύ του Γέρου του Μοριά και της Καπετάνισσας. Τον μικρότερο Κολλίνο (Κωνσταντίνο) σε ηλικία 12 χρονών τον αρραβώνιασε με συνοικέσιο με την κόρη του μεγαλοκοτζαμπάση Κανέλλου Δεληγιάννη, την εξάχρονη Μαριορίτσα. Ο αρραβώνας τελικά δεν κράτησε και διαλύθηκε το 1827. Την πρώτη Φεβρουαρίου του 1843 ο Κολλίνος παντρέυτηκε την εγγονή του ηγεμόνα της Βλαχίας Καρατζά, Ραλλού. Η κόρη του Γεωργίτσα πήρε σύζυγο τον Γ. Καλογήρου -Πασχάλη στην Κέρκυρα, ενώ η δεύτερη κόρη του Ελένη, παντρεύτηκε τον Νικήτα Δικαίο, αδελφό του Παπαφλέσσα.

Η Επανάσταση καλά κρατούσε όταν ο Γέρος του Μοριά έκανε προσπάθειες για να παντρέψει τον δευτερότοκο γιο του Ιωάννη, τον αποκαλούμενο για την ανδρεία του, Γενναίο. Ήταν Σεπτέμβριος του 1826 όταν έστειλε προξενιά στον Ανδρέα Ζαΐμη. Ο Κολοκοτρώνης, ο «ταπεινός» κάπος (σωματοφύλακας στις πλούσιες οικογένειες), ήθελε για το γιο του την κόρη του αχαιού κοτζάμπαση. Ο μοραΐτης άρχοντας ξαφνιάστηκε με την πρόταση:

-Αφεντικό, μ…. γυρεύει, είπε κι έδιωξε τον προξενητή.

Ο Κολοκοτρώνης έπρεπε να περιμένει την αντίδραση του άρχοντα.

…Από παλιά δεν ήθελε ο Ζαΐμης να έχει συγγένειες και συμπεθεριά με τον Γέρο του Μοριά, γιατί ν’ άλλαζε τώρα γνώμη στην πρόταση του; Πόσο μάλλον που τώρα αφορούσε την ίδια του την κόρη. Η συμπεριφορά του Ζαΐμη στον προξενητή του Κολοκοτρώνη δεν άργησε να γίνει το θέμα κουβέντας στα «στέκια» της εποχής. Ο προτεινόμενος γαμπρός δεν ήταν κάποιος τυχαίος αλλά ο Γενναίος, ένας Κολοκοτρώνης.

Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και πήγαν επίσκεψη στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη δύο σημαντικοί σουλιώτες οπλαρχηγοί, ο Κίτσος Τζαβέλας και ο Λάμπρος Βέικος.

Πρωτομίλησε ο Βέικος, ο Τζαβέλας δεν μιλούσε:

- Μάθαμε, καπετάν Θοδωράκη, είπε ο Βέικος, πως έστειλες συμπεθεριά…

- Ναι, και με καταφρονέσαν.

- Ήρθαμε να σου φέρουμε δική μας συμπεθεριά…

- Ν’ ακούσω.

- Να σου δώσωμε την αδελφή του Κίτσου.

- Αυτό ήταν απ’ το Θεό! φώναξε ο Θοδωράκης.

Τινάχτηκαν ορθοί κ’ οι τρεις τους μ’ ένα κίνημα και βγάλανε τα φέσια, αγκαλιαστήκανε και φιληθήκαν…

Ποια ήταν η αδερφή του Κίτσου που θα παντρευόταν το Κολοκοτρωνέϊκο βλαστό; Ήταν η Φωτεινή, κόρη του ξακουστού Φώτου Τζαβέλα. Ο Εμμ. Πρωτοψάλτης υποστηρίζει ότι ο Γέρος του Μοριά τη διάλεξε για το γιο του· «Δεκαεπταέτις εν Ναυπλίω είλκυσε την εκτίμησιν του Γέρου του Μοριά, όστις εθεώρησεν αυτήν αξίαν να γεννήση και να θηλάση δια του ηρωικού αίματος, το οποίον έσφυζεν εις τας φλέβας της, νέους Κολοκοτρώνας».

 

Φωτεινή Τζαβέλλα, σύζυγος Γενναίου Κολοκοτρώνη, ξυλογραφία, Περιοδικό, Ποικίλη Στοά, 1891.

 

…Ιστορείται ότι την ημέρα του γάμου πρωτοείδε τη νύφη ο Γενναίος περνώντας από ένα δρόμο. Του φάνηκε άσχημη η Φωτεινή και θυμωμένος τράβηξε για τα περιβόλια, αρνούμενος να την παντρευτεί.

Εκείνη την εποχή ο τρόπος για τη σύναψη του γάμου ήταν τις περισσότερες φορές ο ίδιος, δηλαδή με προξενιό. Μέχρι την ημέρα του γάμου οι δύο νέοι δεν είχαν δει ο ένας τον άλλον. Ο γαμπρός πρωτοέβλεπε τη νύφη κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, όταν σήκωνε το πέπλο του νυφικού για να τη φιλήσει. Η αποκάλυψη της νύφης οδηγούσε κάποιες φορές το γαμπρό σε λιποθυμία ή να το βάζει στα πόδια και τρέχοντας να τον ακολουθούν παρακαλώντας οι συγγενείς της νύφης.

Στην περίπτωσή μας αυτό έγινε πολύ πιο νωρίς, πριν ακόμα έρθει η στιγμή της εκκλησίας. Πιλαλώντας ο Γενναίος στα περιβόλια έτρεξαν από πίσω του, ο πατέρας του, ο αργίτης οπλαρχηγός του ’21, Δημήτριος Τσόκρης [φίλος του Θ. Κολοκοτρώνη] και άλλοι φίλοι και συγγενείς για να τον μεταπείσουν. Εκείνος δεν τους άκουγε και συνέχιζε το φευγιό του. Απογοητευμένοι σταμάτησαν την προσπάθεια και μόνο ο γραμματικός του, ο Θεόδωρος Ρηγόπουλος δεν το έβαλε κάτω και τον ακολούθησε. Ο Γενναίος γύριζε πότε-πότε πίσω και με νεύματα του έδειχνε να σταματήσει να τον ακολουθεί. Ο γραμματικός δεν του έδινε σημασία κι όταν κάποια στιγμή κουρασμένος ο Γενναίος κάθισε κάτω από μια μουριά, βρήκε ευκαιρία και του μίλησε. Αρχικά του είπε για το σκάνδαλο που θα ξεσπούσε, αν οι υπερήφανοι Σουλιώτες καταλάβαιναν ότι δεν ήθελε τη νύφη. Θα χαλούσαν το γάμο και οι Κολοκοτρωναίοι θα έχαναν σημαντικούς φίλους και θα αποκτούσαν σημαντικούς εχθρούς. Τώρα πλέον ήταν αργά να κάνει πίσω. Στη συνέχεια ο Ρηγόπουλος του εξήρε τα χαρίσματα της Φωτεινής λέγοντας: «Η νέα είναι καλή και σε ξεγέλασαν τα μάτια σου. Κι αν δεν είναι ωραία, δεν είναι και άσχημη». Κατάφερε και τον έπεισε κι επέστρεψε ο Γενναίος και στεφανώθηκε τη Φωτεινή…

Η Φωτεινή αποδείχτηκε καλή γυναίκα για τον ιδιότροπο «δύσμορφο και μικρόσωμο» (κατά τον Πρωτοψάλτη) Γενναίο, με τον δύσκολο χαρακτήρα, που ούτε και ο πατέρας του ανεχόταν. Δεν ήταν άσχημη η Σουλιώτισσα, αλλά ούτε την χαρακτήριζε και ιδιαίτερη ομορφιά. Διετέλεσε «Επίτιμος Κυρία» στην αυλή της Βασίλισσας Αμαλίας. Όταν το Μάιο του 1862 ο Γενναίος ανέλαβε πρωθυπουργός της Ελλάδας, εκείνη έγινε η πρώτη κυρία της χώρας. Ο Γενναίος με τη Φωτεινή του έζησε μία ευτυχισμένη ζωή και απέκτησε μαζί της δύο γιους και πέντε κόρες.

 

* Αποσπάσματα από το νέο βιβλίου του Κυριάκου Δ. Σκιαθᾶ, με τίτλο τα ερωτικά του ’21, Γ΄ τόμος, με πρόλογο του Θάνου Βερέμη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διαπολιτισμός.

Η φωτογραφία (του Philibert Perraud, 1847) δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο της Σοφίας Αλιμπέρτη, Αμαλία η Βασίλισσα της Ελλάδος, Μέρος Β', 1916. Πρώτη απο δεξιά εικονίζεται η Φωτεινή Τζαβέλλα Γενναίου Κολοκοτρώνη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture