Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δικαιώθηκε ο αγώνας των Πατρινών- Δεν γίνεται τσιμέντο η πλατεία Καλλιπάτειρας

Δικαιώθηκε ο αγώνας των Πατρινών- Δεν γί...
Χριστακόπουλος Θάνος

Ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αίσιο τέλος είχε ο πολύμηνος αγώνας 140 και πλέον κατοίκων της Μέσης Αγυιάς για την σωτηρία ενός ελεύθερου χώρου της περιοχής τους ο οποίος κινδύνευε άμεσα να χαθεί καθώς ο Δήμος Πατρέων υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να εξαγοραστεί το οικόπεδο.

Τελικά μόλις σήμερα Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας έλαβε ομόφωνη απόφαση για προχωρήσει στην αγορά του δεσμευμένου οικοπέδου καθώς «βρέθηκαν» τα περίπου 700 χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται.

Μάλιστα προκλήθηκε ένταση, λόγω της σχετικής ανακοίνωσης που έβγαλε για το θέμα η δημοτική Αρχή, και η συνεδρίαση διακόπηκε για περίπου 10 λεπτά προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. 

Κάτοικοι που μίλησαν στο thebest.gr κάνουν λόγο για δικαίωση των προσπαθειών τους κι επισημαίνουν ότι εάν από τις αρχές του έτους δεν είχαν ξεκινήσει συντονισμένο αγώνα στο σημείο θα χτίζονταν πολυκατοικίες και το όνειρο της πλατείας θα είχε χαθεί οριστικά.

Το thebest.gr είχε βρεθεί στην περιοχή, είχε μιλήσει με κατοίκους και είχε καταγράψει την έκταση των 3 στρεμμάτων, που περικλείεται από τους δρόμους Ευπαλινου-Σωστράτου-Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και παρόδου Μακαρίου, και η οποία κινδύνευε να τσιμεντοποιηθεί.

Μάλιστα τότε είχαμε επικοινωνήσει και με τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Δόμησης, Μιχάλη Αναστασίου, ο οποίος ουσιαστικά, επικαλούμενος απουσία κονδυλίων, είχε «ξεκόψει» το ενδεχόμενο εξαγοράς του επίμαχου οικοπέδου.

 

Ωστόσο παρά την αρχική αρνητική στάση της δημοτικής Αρχής οι συμπολίτες δεν εγκατέλειψαν τον αγώνα τους. Κινητοποίησαν δυνάμεις, κέρδισαν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και κατάφεραν να αποκαλύψουν ότι υπάρχουν στα ταμεία του Δήμου Πατρέων περίπου 1,3εκ. ευρώ για την εξασφάλιση ελεύθερων χώρων.

Προκάλεσαν συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, απέσπασαν τη δέσμευση του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα και τελικά, σήμερα Τετάρτη, κι αφού οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν διαμηνύσει ότι θα ταχθούν υπέρ του αιτήματος των πολιτών για αγορά του οικοπέδου που έχει δεσμευθεί για πλατεία, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Η χαρά των συμπολιτών για την θετική αυτή εξέλιξη δύσκολα περιγράφεται. Μάλιστα η συγκέντρωση που είχαν προγραμματίσει για αύριο Πέμπτη, πλέον παίρνει άλλη τροπή καθώς από «διαμαρτυρίας», μετατρέπεται επί της ουσίας σε γιορτή. Πλέον η πλατείας Καλλιπάτειρας από όνειρο, παίρνει σάρκα και οστά και οι κάτοικοι της περιοχής στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 το απόγευμα, αναμένεται να ευχαριστήσουν όλους όσοι το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν στο πλευρό τους και συνέβαλαν στην σωτηρία της έκτασης.

Η ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων αναφέρει τα εξής: 

Στο δημοτικό συμβούλιο της 10ης Ιουνίου 2020 ψήφισαν ομόφωνα  όλες οι παρατάξεις για τη διάσωση της ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑΣ.

Οι αγώνες και η πίστη στο όραμά μας για μια Βιώσιμη και Πράσινη Πάτρα είχαν αίσιο τέλος. Ευχαριστούμε εγκάρδια όλους όσοι μας στήριξαν και πίστεψαν σε εμάς.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε αυτούς που ανέδειξαν το θέμα μας στο Δημοτικό Συμβούλιου της 18ης Μαΐου 2020.

Η προγραμματισμένη από τους κατοίκους συγκέντρωση για αύριο Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020, στις 18:00, στη Μέση Αγυιά και συγκεκριμένα στην Πλατεία Καλλιπάτειρας που τέμνεται από τις οδούς Ευπαλίνου, Σωστράτους και Πάροδο Μακαρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Μαζί με όσους έχουν ήδη κληθεί, ΚΑΛΟΥΜΕ και τους περίοικους των κοινόχρηστων χώρων που κινδυνεύουν, να είναι μαζί μας.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ."

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Σε σχετική του ανακοίνωση για το θέμα η δημοτική Αρχή της Πάτρας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

"Μετά την δημόσια ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για την πλατεία Καλλιπάτειρας, το γνωστό «μαύρο μέτωπο» που απαρτίζεται από τις παρατάξεις της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, σε συνεννόηση με τους μόνιμους συνοδοιπόρους τους, αιφνιδιασμένοι έτρεξαν να φέρουν άρον – άρον στο Δημοτικό Συμβούλιο -λίγο πριν την έναρξή του- για συζήτηση, το θέμα της συγκεκριμένης πλατείας.

Και παρά το γεγονός, ότι ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, έκανε γνωστό στο Σώμα, διαβεβαιώνοντας τους συμβούλους, ότι το θέμα της πλατείας Καλλιπάτειρας θα έρθει στην επόμενη συνεδρίαση με εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου, επέμεναν να συζητηθεί, πιστεύοντας ότι θα αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη.

Λάθος πόρτα χτύπησαν όμως, γιατί αυτή η Δημοτική Αρχή, αγωνίζεται με συνέπεια εδώ και χρόνια, για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων.

Θυμίζουμε, ότι για το θέμα της πλατείας Καλλιπάτειρας, εστάλη σήμερα το πρωί, άρθρο – παρέμβαση του Αντιδημάρχου Πολεοδομικού –Σχεδιασμού, Μιχάλη Αναστασίου, με τίτλο: «Η πλατεία της Καλλιπάτειρας στην Αγυιά, είναι ένας ελεύθερος χώρος, που προσπαθούμε να διασωθεί γιατί καλύπτει ζωτικές ανάγκες των κατοίκων, όπως και οι άλλες πλατείες».

Ολόκληρο το άρθρο – παρέμβαση του Αντιδημάρχου είναι το εξής:

«Η Δημοτική Αρχή, έχοντας προτεραιότητα τις ανάγκες του Πατραϊκού λαού, αγωνίζεται με συνέπεια, να αποκτήσει η πόλη μας ελεύθερους, κοινόχρηστους χώρους, για την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής όλων μας. Χώρους που για δεκαετίες απουσίαζαν από την πόλη μας.

Θυμίζουμε ότι αυτή η Δημοτική Αρχή, με γραμμή ανυπακοής, ντε φάκτο ενέργειες και ελάχιστα χρήματα, αξιοποιώντας τους εργαζόμενους και τα μηχανήματα του Δήμου, διαμόρφωσε τους πρώην σκουπιδότοπους στην πλαζ του ΕΟΤ στην Αγυιά, στο Νότιο Πάρκο και στον Κόκκινο Μύλο, σε μεγάλα, κοινόχρηστα πάρκα, που τα απολαμβάνει ο λαός αδάπανα.

Διεκδικήσαμε και μας παραδόθηκε για προστασία και αξιοποίηση το Πλατανόδασος.

Διεκδικούμε -και σύντομα πιστεύουμε με τους κοινούς αγώνες κατοίκων και Δημοτικής Αρχής- θα μας παραχωρηθεί ο πρώην σκουπιδότοπος του Ριγανόκαμπου, για να δημιουργήσουμε το νέο, Ανατολικό Πάρκο.

Πραγματοποιούμε παρεμβάσεις και έργα, σε πλατείες και άλλους, μικρότερους χώρους στο κέντρο, τις γειτονιές και τα χωριά του Δήμου μας.

Κάνουμε προσπάθεια, παρά τις μεγάλες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και τις ελλείψεις προσωπικού, με την βοήθεια των εργαζομένων μας, να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και να διασώσουμε περισσότερους ελεύθερους χώρους του Σχεδίου Πόλης, πλατείες, διανοίξεις δρόμων, σχολεία.

Σ’ αυτή την προσπάθειά μας, επιδιώκουμε την συνεργασία αλλά και την παρέμβαση των κατοίκων.

Έχουμε τα μάτια και τ’ αυτιά μας ανοιχτά, γιατί θέλουμε να ικανοποιήσουμε κάθε δίκαιο αίτημα. Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη του Πατραϊκού λαού.

Η πλατεία της Καλλιπάτειρας στην Αγυιά, είναι ένας ελεύθερος χώρος, που προσπαθούμε να διασωθεί γιατί καλύπτει ζωτικές ανάγκες των κατοίκων, όπως και οι άλλες πλατείες. Αυτή είναι η πολιτική απόφαση του Δημάρχου που έχει μεταφερθεί στις Υπηρεσίες προς υλοποίηση. Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα καταθέσουμε πρόταση για την απαλλοτρίωση και των υπολοίπων δύο (2) στεμμάτων της έκτασης, από τα τέσσερα (4) συνολικά, για να κατασκευαστεί μια ακόμα πλατεία.

Επίσης, σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, θα παρουσιαστεί από την Δημοτική Αρχή και τους εργαζόμενους της αρμόδιας Διεύθυνσης του Δήμου, ο συνολικός σχεδιασμός για το Σχέδιο Πόλης.

Οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι είναι ζωτικής σημασίας για τον ελεύθερο χρόνο, την ζωή, την ανάσα των κατοίκων της πόλης μας.

Τώρα είναι ανάγκη κάτοικοι, μαζικοί φορείς, Δημοτική Αρχή με πολύμορφες κινητοποιήσεις να απαιτήσουμε να χρηματοδοτηθεί με τα αναγκαία ποσά από το «πράσινο ταμείο» και από άλλες πηγές χρηματοδότησης για να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης και να αξιοποιηθούν οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι, για τις ανάγκες του λαού."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις