Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Tο Πατρινό καρναβάλι μέσα από ταινίες, σειρές και βιβλία

Tο Πατρινό καρναβάλι μέσα από ταινίες, σ...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Πηγή έμπνευσης και δημιουργίας

Το πατρινό καρναβάλι έχει μια μεγάλη ιστορία που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για βιβλία, ταινίες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές κ.α.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς όλα εκείνα στα οποία το Πατρινό Καρναβάλι έδωσε «τροφή»… υπάρχουν όμως κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις που θα θυμόμαστε πάντα.

Ας δούμε λοιπόν τηλεοπτικές σειρές, ταινίες και βιβλία που είτε γράφτηκαν για το καρναβάλι της Πάτρας είτε έχουν αναφορές σε αυτό.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

ΛΟΓΩ ΤΙΜΗΣ- 1997

Στην τηλεοπτική σειρά προβλήθηκαν πλάνα από την νυχτερινή παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού του 1997 στις οδούς Γούναρη & Κορίνθου, έτσι όπως τα αποτύπωσε ο φακός, του μεγάλου καναλιού (Mega Channel), στο τελευταίο επεισόδιο της κοινωνικής σειράς.

Οι πρωταγωνιστές 'Αλκης Κούρκουλος, Δημήτρης Αλεξανδρής, Βίκυ Βολιώτη ομολογούν ότι μέχρι και σήμερα το συγκεκριμένο γύρισμα τους μένει "αξέχαστο".

ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΕΣ ΠΕΘΕΡΕΣ -2007

Στο επεισόδιο της «Πατρινής Θανάσιμης Πεθεράς» δεν βλέπουμε εικόνες από το καρναβάλι της Πάτρας αν και γίνονται πολλές αναφορές σε αυτό. Πιο χαρακτηριστική στιγμή αυτή όπου η Τζόυς Ευείδη θέλει να ακούσει τον παραλίγο γαμπρό της να λέει «λιλιπούτειοι καρναβαλιστές κατακλύζουν τον μόλο της Αγίου Νικολάου» τονίζοντας το ν και λ.

ΤΑΙΝΙΕΣ

ΝΤΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ-1959

Στην παλιά ελληνική ταινία με τον Μίμη Φωτόπουλου, βλέπουμε εικόνες από ένα βροχερό καρναβάλι στην Πάτρα.

Δείτε στιγμές από το Πατρινό Καρναβάλι του 1959 - Και ο Μίμης Φωτόπουλος στους θεατές - ΒΙΝΤΕΟ

Πραγματικά οι εικόνες από εκείνη την εποχή είναι μαγευτικές και μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.

Ο Πατρινός σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης έχει κάνει δύο ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ για το Πατρινό καρναβάλι.

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ- 2011

*Συμμετοχή στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2011.
Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012: Καλύτερου Β΄ γυναικείου ρόλου (Όλια Λαζαρίδου) και Καλύτερου ήχου.

Η καρναβαλική ομάδα «Lost in Paradise» βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού. Το Σαββατοκύριακο, μέσα στο χάος και στα χρώματα του καρναβαλιού, στα εκτυφλωτικά φώτα και στα φανταχτερά άρματα, τέσσερα ζευγάρια προσπαθούν να βρουν τον δικό τους Παράδεισο. Η Μαριάννα γυρίζει στην Πάτρα από το Λονδίνο αποφασισμένη να ζήσει για πάντα με τον Μιχάλη, ο Νίκος προσπαθεί να εκδηλώσει τον κρυφό πόθο του για το αφεντικό του Σωκράτη, τρέμοντας την ενδεχόμενη απόρριψη, η Ευγενία φοβάται να αντιμετωπίσει την κριτική της κόρης της για τη σχέση της με τον κατά πολύ νεότερό της Αντώνη και ο Ηλίας επιχειρεί με κάθε τρόπο την επανασύνδεση με την πρώην γυναίκα του Βίκυ. Όλοι μαζί βουτάνε χωρίς ανάσα στην «κολασμένη» ατμόσφαιρα της Αποκριάς. Χάνονται σους ήχους της τέκνο και της σάμπα και περιτριγυρισμένοι από εξωτικά πουλιά, χρυσές στολές και γκλίτερ περούκες θα διεκδικήσουν το συναισθηματικό Παράδεισό τους.
Ο έρωτας και τα ερωτηματικά για το μεγάλο στοίχημα της συντροφικότητας αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Φαφούτης στήνει ένα δυνατό πάρτι χαρακτήρων με τη μουσική του G.Pal να κυριαρχεί και να καθοδηγεί τα συναισθήματά τους. Όπως κάνουν κάθε χρόνο, οι ήρωες της ταινίας φοράνε τις αποκριάτικες μάσκες τους. Πίσω απ’ αυτές μπορούν επιτέλους να είναι αληθινοί και να δοκιμάσουν τις αντοχές τους ώς τα όρια του Παραδείσου ή... της Κόλασης.

 

JOANNA- 2015

Η ταινία «Joanna» είναι βασισμένη στον αστικό μύθο της Γιαννούλας της Κουλουρούς με πρωταγωνίστρια την ηθοποιό Υβόννη Μαλτέζου, και πατρινούς συντελεστές.

Πάτρα: Προβολής της ταινίας "Joanna" και συζήτηση για την εξέλιξη του Πατρινού Καρναβαλιού

*Διακρίσεις
Καλύτερη ταινία στο Tiburon Film Festival USA.
Καλύτερη Ηθοποιός στο Capalbio Film Festival- Italy.
Η ταινία έχει αποσπάσει Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής της Μαριέττας Φαφούτη και Τιμητική Διάκριση Ήχου του Αλέξανδρου Σακελαρίου, Περσεφόνης Μήλιου, Κώστα Βαρυπομπιώτη στο Φεστιβάλ Δράμας 2015.
Υποψήφια για βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους 2015 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Προβάλλεται στη Γαλλία κ Γερμανία από το Arte καθώς και Ιταλία και Ιαπωνία.
Συμμετοχή σε πάνω από 30 διεθνή και εγχώρια Φεστιβάλ.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ- 2012

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων - Καρναβάλι Πάτρας και η Guanaco, παρουσιάσαν το ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Φαφούτη. "Πατρινό Καρναβάλι" που  δημιουργήθηκε το 2012 κι έχει προβληθεί στην ΕΡΤ και στον ALPHA.
Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο «μικρόβιον» της συμμετοχής και διατρέχει όλη τη διαδικασία της διοργάνωσης, όπως η κατασκευή αρμάτων από το καλλιτεχνικό εργαστήρι, η προετοιμασία των πληρωμάτων, τα έθιμα που καθιερώθηκαν στη σύγχρονη εποχή, δηλαδή το καρναβάλι των μικρών και το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, κ.ά.

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ του ΝΙΚΟΥ Ε. ΠΟΛΙΤΗ

Θεωρείται ένα βιβλίο –σταθμός αναφορικά με την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού και το μοναδικό, το οποίο αφηγείται την μακρόχρονη και σπουδαία ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού, από το ξεκίνημά του το 1828 και τον πρώτο αποκριάτικο χορό στην βίλα Μοretti μέχρι και την έναρξη της τελευταίας μεγάλης φάσης του, του Παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού, το 1966.

«Το Καρναβάλι της Πάτρας» του αλησμόνητου δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Ε. Πολίτη που είχε πρωτοκυκλοφορήσει πριν από περίπου 30 χρόνια, το 1986 επανεκδόθηκε σε μία ολοκαίνουρια, επικαιροποιημένη έκδοση με νέο εξώφυλλο από τις εκδόσεις του Γιάννη Πικραμένου και το thebest.gr.

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΑΚΟΥΛΙ - ΠΕΤΡΟΣ ΨΩΜΑΣ

Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται, κυρίως, τα τελευταία 12 (από τα 36) χρόνια του "Κρυμμένου Θησαυρού", την περίοδο δηλαδή που το "Κυνήγι" και ο Πέτρος συμπορεύτηκαν αδιαλείπτως , από το 1990 μέχρι και το 2001.

Είναι στην ουσία ένα χρονικό, μέσα από τη ματιά ενός υπεύθυνου πληρώματος, με ταυτόχρονη καταγραφή των εξελίξεων - που υπήρξαν συχνές και ταχύτατες κατά το διάστημα αυτό - καθώς και των θεμάτων του Παιχνιδιού.

Στο πρώτο μέρος ο αναγνώστης θα βρει δύο Χρονολόγια για την ιστορία του "Πατρινού Καρναβαλιού" και του "Κρυμμένου Θησαυρού", καθώς και προσωπικές απόψεις του συγγραφέα περί του Παιχνιδιού. Στο δεύτερο μέρος ξετυλίγονται μπροστά του στιγμιότυπα, γεγονότα και σκέψεις που το ίδιο το Παιχνίδι προκάλεσε στην παρέα του Πληρώματος 94, αλλά πιθανότατα και σε πολλούς άλλους "Κυνηγούς". Το τρίτο μέρος του βιβλίου επιχειρεί μια σχεδόν εξαντλητική παράθεση των Θεμάτων της δωδεκαετίας 1990-2001, έτσι ώστε, στην ουσία, να αποτελεί τον Γ' τόμο της "Ιστορίας του Κρυμμένου Θησαυρού". Στο Παράρτημα παρατίθεται ένα Γλωσσάρι 150 καρναβαλικών λέξεων.

ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ: Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΟΥΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΛΟΥΛΟΣ-2011

Πρόκειται για μια θεατρική σάτιρα η οποία αναπαριστά ένα λαϊκό δρώμενο που λάμβανε χώρα στην Πάτρα στα χρόνια του μεσοπολέμου, τον 20ό αιώνα και στην περίοδο της Αποκριάς. Το δρώμενο είχε ως κεντρικό πρόσωπο τη Γιαννούλα την κουλουρού, όπως την αποκαλούσε η τοπική κοινωνία, η οποία ζούσε με την ιδεοληψία ότι την είχε ερωτευθεί ο Πρόεδρος της Αμερικής Ουίλσον Τόμας Γούντροου.
Η "ηρωίδα" Γιαννούλα ανήκε στους λαϊκούς αφελείς χαρακτήρες της παλιάς Πάτρας, που με τη γραφικότητά τους προκαλούσαν το ενδιαφέρον των συμπολιτών τους και γίνονταν πολλές φορές αντικείμενο του λεγόμενου "ντόρου", μιας φάρσας χωρίς στόχο τον ηθικό εξευτελισμό του προσώπου γύρω από το οποίο στρεφόταν.

Το έργο "Πατρινό καρναβάλι: Ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς" ανέβηκε από τη θεατρική ομάδα του 10ου Γυμνασίου Πατρών τον Φεβρουάριο 2008 στη θεατρική σκηνή του πολυχώρου Πολιτεία στην Πάτρα και τον Μάιο της ίδιας χρονιάς στο αμφιθέατρο του σχολείου, σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Χαλούλου και της Μαρίας Μητροπούλου.
Το Φεβρουάριο του 2009 η παράσταση εντάχθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΔΕΠΑΠ στα πλαίσια του Καρναβαλιού των Παιδιών και παρουσιάστηκε στο Παλαιό Αρσάκειο στην Πάτρα με μεγάλη επιτυχία.

ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΤΕΚΜΗΡΙΑ: ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΙΝΟ, ΤΑΚΗΣ ΤΣΟΝΑΚΑΣ,2009

Το κείμενο της ιστορικής αναδρομής του Καρναβαλιού της Πάτρας, αυτού του βιβλίου, "συντροφεύουν" εικόνες διαφόρων τεκμηρίων αποκριάς, όπως: Προσχέδιο/μακέτα για καρναβαλικό άρμα, ένα διαφημιστικό μονόφυλλο για θεατρική παράσταση τις ημέρες της καρναβαλιού του 1954, φωτογραφίες από τις καρναβαλικές παρελάσεις στην Πάτρα, προσχέδια/μακέττες για την διακόσμηση του Δημοτικού Θεάτρου της Πάτρας, διάφορα διαφημιστικά για το Πατρινό Καρναβάλι, μία σπάνια καρτποστάλ του 1903 με το παιχνίδι "Κύβευσις της Τόμπολας" το φυλλάδιο με τον Καραγκιόζη και το καρναβάλι του, καρναβαλικές χάρτινες παλιές μάσκες, ολοσέλιδα καρναβαλικά περιοδικών, καρναβαλικά χαρακτικά, εφημερίδες που βγαίνουν κάθε αποκριά, γελοιογραφίες καρναβαλικού περιεχομένου και "γέλωτας", βιβλία για την Αποκριά, παλιές πρωτότυπες φωτογραφίες με μασκαρεμένους, διαφημίσεις με αποκριάτικο περιεχόμενο, περιοδικά με εξώφυλλα αφιερωμένα στην Αποκριά, παρτιτούρες με αποκριάτικα τραγούδια κ.α

Σαν πατρινός και συλλέκτης παράλληλα, με περισσότερη ερευνητική και γνωστική διάθεση, παρά συλλεκτικοεπενδυτική, το θέμα της Αποκριάς με άγγιξε κάτι παραπάνω, από τ' άλλα συλλεκτικά μου ενδιαφέροντα.

Έτσι, σιγά-σιγά, άρχισα να συγκεντρώνω συλλεκτικό και γνωστικό υλικό για την Αποκριά και ειδικά για την ιστορία του Καρναβαλιού της Πάτρας.

Η έρευνα/συλλογή μου άρχισε να εμπλουτίζεται και όταν αυτό συμβαίνει, σου έρχεται η διάθεση να μοιραστείς τους καρπούς της "προσπάθειάς" σου με κάθε καλοπροαίρετο συνάνθρωπο και ειδικά αυτούς, που στηρίζουν το παρόν και το μέλλον σε γνώσεις από το παρελθόν.

Κατάφερα και έγραψα μια ιστορική αναδρομή του Καρναβαλιού στην Πάτρα, με βοηθήματα παλιά δημοσιεύματα από εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία, αλλά και με την απόκτηση διαφόρων συλλεκτικών αντικειμένων - τεκμηρίων, που από πρώτο χέρι", μου "μιλούσαν" για αποκριάτικα γεγονότα και συμπεριφορές.

 

ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ-2015

"...Για να είμαι ειλικρινής, αυτή η ιδέα να επικοινωνείς με αγνώστους, να τους πειράζεις και να δέχεσαι τα πειράγματά τους, να χορεύεις και να αστειεύεσαι μαζί τους, με ενοχλούσε κι εμένα. και όταν στην πλατεία Γεωργίου είδαμε γυναίκες να μπαίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, με μαύρα ντόμινο και μάσκες, και η Έλια μας εξήγησε τι συμβαίνει, ανατρίχιασα χωρίς να το θέλω. η πλατεία και τα θεωρεία του θεάτρου κατακλύζονταν από άντρες και γυναίκες που χόρευαν υπό τους ήχους ζωντανής ορχήστρας. ως εδώ καλά. Δε θα μου άρεσε όμως επ’ ουδενί να είμαι ένας από τους καβαλιέρους χωρίς μάσκα και να πρέπει να αντιμετωπίσω όποια μεταμφιεσμένη ντάμα με επέλεγε για να παίξει μαζί μου...".

ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΩΡΑ ΝΥΧΤΩΝΕΙ, ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ-2014

Πάτρα, 1889. Δύο οικογένειες, δύο γυναίκες αντιμέτωπες με τη Μοίρα τους και την Ιστορία.
Η οικογένεια του σταφιδέμπορου Καραμάνου υποδέχεται με χαρά το νέο, υιοθετημένο μέλος της. Η όμορφη Χρυσάνθη Καραμάνου και η παραμάνα φροντίζουν το μωρό με λατρεία. Όμως γρήγορα οι καιροί δυσκολεύουν. Οι καλές εποχές τελειώνουν· το εμπόριο της σταφίδας παρακμάζει· τα πριμαρόλια μένουν δεμένα στο λιμάνι· οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, πέφτουν· οι ταραχές δεν έχουν τέλος· ο θάνατος της Χρυσάνθης βυθίζει την οικογένεια στο πένθος...

Στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές στο καρναβάλι και ιστορικούς αποκριάτικους χορούς.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture