Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Ιανός ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Βουλευτής Κώστας Μάρκου επισκέφθηκε στον Κορυδαλλό τον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη

Ο Βουλευτής Κώστας Μάρκου επισκέφθηκε στ...

Ο Δημάκης το προηγούμενο διάστημα έκανε απεργία πείνας και δίψας εξαιτίας της άδικης μεταγωγής του και των εμποδίων στις σπουδές του

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου επισκέφθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020 το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και είχε συνάντηση με τον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη.

Σκοπός της επίσκεψης του κ. Μάρκου ήταν να συναντήσει τον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη, ο οποίος κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποίησε απεργία πείνας και δίψας, εξαιτίας της άδικης μεταγωγής του και των προσκομμάτων στις σπουδές του από τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου.

Ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης, σε σύντομη συνάντηση  που προηγήθηκε, είχε τη καλοσύνη να ακούσει  από τον κ. Μάρκου ερωτήματα και προβληματισμούς που αφορούσαν δύο κυρίως πυλώνες: Πρώτον, την υγεία και δεύτερον την εκπαίδευση εντός των φυλακών. Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην έλλειψη μόνιμου ιατρού στο Κατάστημα Κράτησης, στη σοβαρή καθυστέρηση κατά την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού της προκήρυξης 6Κ, ενώ σύμφωνα με το Διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης, η εκπαιδευτική διαδικασία βαίνει ομαλώς και τηρείται απαρέγκλιτα η σχετική νομοθεσία. 

Ακολούθως ο κ. Μάρκου συναντήθηκε με τον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη, σε μια άκρως ανθρώπινη και εποικοδομητική συζήτηση. Ο Βασίλης Δημάκης εξέθεσε με μεγάλο ζήλο και λεπτομέρεια τα εμπόδια με τα οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπος, κατά την εκπαιδευτική του ανάβαση και τις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί, ώστε να φτάσει ως την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, όντας έγκλειστος, τα οποία δυνητικά συνιστούν πρόσκομμα για κάθε φοιτητή κρατούμενο. Ο κ. Μάρκου μεταξύ άλλων ρώτησε, εάν είναι απρόσκοπτη η επικοινωνία των κρατουμένων με το εκπαιδευτικό προσωπικό των τμημάτων φοίτησης και εάν θεωρεί ότι εξασφαλίζεται η ικανοποιητική πρόσβαση σε τεχνικά μέσα για τη μελέτη και τη συμμετοχή στις εξετάσεις.

Συνοπτικά, τα ζητήματα που ταλανίζουν και ταλαιπωρούν όσους εκπαιδεύονται κατά την κράτηση, σύμφωνα με την εμπειρία  του Βασίλη Δημάκη, είναι τα εξής: πλημμελής εφαρμογή της νομοθεσίας αναφορικά με την πρόσβαση σε τεχνικά μέσα για την εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση, κενό νόμου για τον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής για τις περιπτώσεις των «κατ΄οίκον διδαχθέντων» κρατουμένων, δηλ όσων τελειώνουν μόνοι τους το Λύκειο μέσα στη φυλακή με στόχο την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, παράλειψη εφαρμογής της νομοθεσίας  που προβλέπει το Κεφάλαιο Εργασίας Κρατουμένων και τη χορήγηση παροχών σε αυτούς για τις σχετικές ανάγκες τους,  παράλειψη υλοποίησης της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης που προβλέπει ο νόμος και παράλειψη χορήγησης ακόμη του χρηματικού επάθλου στους επιτυχόντες για την προσπάθειά τους.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο κόστος της χρήσης του μέσου γεωεντοπισμού (βραχιολάκι), το οποίο είναι επιβαρυντικό για φτωχούς κρατουμένους. Ο κ. Μάρκου υποσχέθηκε ότι θα συνδράμει με τις δυνάμεις του, ώστε να διασφαλιστεί για όλους τους κρατουμένους η προστασία τους από τον κίνδυνο του αναλφαβητισμού και κατά την ευρύτερη διάστασή του.

Η επίσκεψη του Βουλευτή Αχαΐας Κώστα Μάρκου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, συμπτωματικά  συνέπεσε χρονικά με τις δηλώσεις της Γεν. Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σ. Νικολάου, ότι «η υπόθεση Δημάκη πρέπει να πάψει να είναι εμβληματική» και ότι «ο Βασίλης Δημάκης ήταν μέρος μιας κλίκας, που ήθελε να προκαλέσει φόβο». Αν ο αγώνας ενός ανθρώπου να βγει από το σκοτάδι της αγραμματοσύνης και να μορφωθεί  προκαλεί φόβο, τότε πράγματι ο φόβος της κ. Νικολάου είναι εύλογος, υπογραμμίζει η ανακοίνωση του κ. Μάρκου.

Δημοσίευση του Β. Δημάκη στο facebook

Μάλιστα, δημοσίευση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook πραγματοποίησε, με αφορμή την επίσκεψη του Αχαιού βουευτή ο Β. Δημάκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ειδήσεις