Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ρεκόρ θερμοκρασίας τουλάχιστον 47 ετών έσπασε στην Πάτρα στις 17 Μαΐου!

Ρεκόρ θερμοκρασίας τουλάχιστον 47 ετών έ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Οι 38 βαθμοί που καταγράφηκαν ήταν κατά 11 πάνω από το προηγούμενο υψηλότερο

Κάθε ρεκόρ για την εποχή έσπασε η θερμοκρασία φέτος τον Μάιο κατά τον ολιγοήμερο καύσωνα που χτύπησε την Ελλάδα και την Αχαΐα στα μέσα του μήνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Πανεπιστήμιο της Πάτρας οι 38 βαθμοί που έφθασε το θερμόμετρο στις 17 Μαΐου είναι κατά 11 βαθμούς πάνω από την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην περιοχή από το 1973 και μετά.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr, ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Αργυρίου στις αρχές του δεύτερου δεκαημέρου του Μαΐου, η κατανομή της ατμοσφαιρικής πίεσης (δημιουργία σφήνα) στην τροπόσφαιρα προκάλεσε την οριζόντια μεταφορά θερμού αέρα και σκόνης, από τη Βόρειο Αφρική προς τη Μεσόγειο, αλλά και βόρεια και ανατολικά, επηρεάζοντας τα νότια Βαλκάνια και την Τουρκία.

«Αποτέλεσμα ήταν η χαμηλή ορατότητα, η κακή ποιότητα του αέρα και οι ασυνήθιστες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ξεπέρασαν τους 35 °C, ενώ στο Άργος π.χ. πλησίασαν τους 40 °C», σημειώνει ο κ. Αργυρίου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΕΙ Πατρών, Αχαΐα και Ηλεία κατά κάποιο τρόπο προστατεύτηκαν, γιατί το σύστημα επηρέασε κυρίως την Ανατολική Πελοπόννησο, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή στην Ελλάδα.

Παρά ταύτα, η μέγιστη θερμοκρασία που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας (http://mymeasurements.eu/u/lapup/meteo.php?lang=el) ήταν την Κυριακή 17 Μαΐου και ίση με σχεδόν 38 βαθμούς Κελσίου.

«Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, από το 1973, οπότε λειτουργεί ο μετεωρολογικός σταθμός του Εργαστηρίου, η μέγιστη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί το μήνα Μάιο, ήταν 26,9 °C, το έτος 1994.

Δηλαδή η πρόσφατη θερμοκρασία ήταν σχεδόν 11 βαθμούς υψηλότερη από το μέχρι σήμερα παρατηρημένο μέγιστο και κατά 13,5 βαθμούς υψηλότερη από τον κλιματικό μέσο όρο για το μήνα Μάιο στην Πάτρα, της τριακοκταετίας 1971 – 2000, όπως φαίνεται από τον Κλιματικό Άτλαντα της Ελλάδος (http://climatlas.hnms.gr/), προϊόν συνεργασίας του Εργαστηρίου μας με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία», επισημαίνει ο καθηγητής.

Όσον αφορά τώρα στην μακροπρόθεσμη πρόγνωση για την περίοδο από Ιούνιο έως και Αύγουστο 2020, φαίνεται ότι το καλοκαίρι θα είναι κατά περίπου 1 βαθμό θερμότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 1993 – 2016, ενώ οι βροχές φαίνεται ότι θα είναι αισθητά περιορισμένες πάλι ως προς την ίδια περίοδο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις