Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Στη Βουλή το θέμα υπερκοστολογήσεων της 6ης ΥΠΕ

Στη Βουλή το θέμα υπερκοστολογήσεων της 6ης ΥΠΕ

Κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής Παύλος Πολάκης, ο οποίος είχε καταγγείλει το ζήτημα

Για «σκάνδαλο στην 6η ΥΠΕ με την υπερτιμολόγηση ατομικών μέτρων προστασίας» κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης που κατέθεσε για το θέμα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Ο κ. Πολάκης κατηγορεί τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ ότι ξεκίνησε τη διαδικασία προμήθειας των μέσων ατομικής προστασίας με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης», αναρτώντας στη Διαύγεια τρεις διαφορετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

«Από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 στην Ελλάδα, η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε όλες της τις δυνάμεις για την καλύτερη αντιμετώπισή της, πρότεινε τρόπους για την αύξηση των ΜΕΘ της χώρας και γενικότερα πρότεινε ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έθετε σε εγρήγορση όλες τις δομές υγείας της χώρας, ενώ από την πρώτη μέρα έκανε σαφές ότι θα βοηθήσει για να αντιμετωπίσει η χώρα την πανδημία του COVID-19 με τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες συνανθρώπων μας. Ταυτόχρονα, όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε ότι θα ελέγχει καθημερινά την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, τόσο για τις επιδόσεις στην εφαρμογή των πολιτικών υγείας όσο και στην οικονομική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», επισημαίνει ο Παύλος Πολάκης και καλεί τον υπουργό Υγείας να απαντήσει:

- Αν προτίθεται να παύσει από τα καθήκοντά του διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Ιωάννη Καρβέλη και να αποστείλει τα καταγγελλόμενα στοιχεία μαζί με όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η 6η ΥΠΕ με τις δύο εταιρείες για έλεγχο στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

- Επίσης αν προτίθεται να ζητήσει την ανάκληση των συμβάσεων της 6ης ΥΠΕ με τις εταιρείες EUROSUP και BBD ΝΙΚ. ΛΑΙΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ ή θεωρεί ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα μα πάνω από όλα ηθικά.

Αναφορικά με τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος, ο βουλευτής τις παραθέτει στο κείμενο της ερώτησης, λέγοντας ότι:

-Η πρώτη στις 1/3 με αριθμό ΑΔΑ: ΩΘ4Ο469ΗΔΜ-ΙΜΩ ζητούσε προσφορές για 10 είδη ατομικής προστασίας και προφανώς προσήλθαν πολλές εταιρείες.

-Εν συνεχεία στις 10/3 με ΑΔΑ: 6ΙΝΠ469ΗΔΜ-ΛΒ5 ζητούσε μόνο ένα είδος, 75.000 τεμάχια μάσκας τύπου FFP3.

-στις 17/3 εκπροθέσμως, μισή ώρα μετά το πέρας της διορίας κατάθεσης προσφορών, με ΑΔΑ: ΨΩΣΓ469ΗΔΜ-ΓΕΓ ζητούσε 3.800 στολές τύπου TYVEC!!!

«Στις δύο τελευταίες προσκλήσεις κηρύχθηκαν ανάδοχοι οι εταιρείες BBD ΝΙΚ. ΛΑΙΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ με προσφορά 16,4 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά τεμάχιο και EUROSUP MEDICALS ΙΚΕ με προσφορά 18,6 ευρώ ανά τεμάχιο αντιστοίχως. Θα μπορούσε κάποιος καλοπροαίρετα να ισχυριστεί ότι σημειώνεται έλλειψη προσφοράς των Μέσων Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) στην αγορά λόγω κορωνοϊού και έτσι οι τιμές έχουν αυξηθεί δραματικά, όμως ήρθε η απόφαση ανάθεσης της 1ης ΥΠΕ την ίδια μέρα στις 18/3 για τα ίδια είδη με ΑΔΑ:Ψ4ΖΤ469Η26-21Χ που ανατρέπει κάθε τέτοιο επιχείρημα. Έτσι παρατηρούμε ότι για τα ίδια είδη η 6η ΥΠΕ δίνει 16,4 ευρώ έναντι 4,4 ευρώ ανά τεμάχιο για μάσκες τύπου FFP3 και για τις στολές τύπου TYVEC 18,66 ευρώ έναντι 8 ευρώ», αναφέρει ο κ. Πολάκης και τονίζει ότι «στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπάρχει μόνο η τεράστια υπερκοστολόγηση των συγκεκριμένων Μ.Α.Π., αλλά υπάρχει και η δυσωδία του σκανδάλου» καθώς από δημοσιεύματα του Τύπου, «προκύπτει η συγγενική σχέση του κ. Καρβέλη με την οικογένεια Λαϊνιώτη που κατέχει την BBD ΝΙΚ. ΛΑΙΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ. Ακόμη, από δημοσιεύματα του Τύπου προκύπτει η έμμεση σχέση της EUROSUP MEDICALS ΙΚΕ με τις εταιρείες της οικογένειας Λαϊνιώτη, καθώς ο κ. Πετούσης εκτός από συγγενική σχέση με οικογένεια Λαϊνιώτη, εκτός από διαχειριστής του κύριου μετόχου της EUROSUP, RAFFREY INVESTMENTS LTD, τυγχάνει να είναι και στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, ενώ ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα στον ιστότοπο LinkedIn μάλιστα αυτοπροσδιορίζεται ως διευθυντής πωλήσεων της BBD ΝΙΚ. ΛΑΙΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ».

Ο Παύλος Πολάκης αναφέρει επίσης ότι «μόνο μετά την δημοσιοποίηση του θέματος με την προμήθεια των μασκών FFP3 από τις 26/3 και την κατακραυγή που δημιουργήθηκε, ο κ. Καρβέλης αναγκάσθηκε να ανακαλέσει την συγκεκριμένη προμήθεια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ». Εξάλλου ότι «δεν πραγματοποιήθηκε η παράδοση των στολών τύπου TYVEC ως όφειλε η εταιρεία μέχρι τις 31/3/2020, ούτε ακυρώθηκε η σύμβαση με υπαιτιότητα του προμηθευτή αλλά παρανόμως βάσει του άρθρου 206 του ν.4412/2016 δόθηκε παράταση εκτέλεσης αντί της εκ νέου πρόσκλησης ενδιαφέροντος από τη διοίκησης της 6ης ΥΠΕ», ενώ «οι συγκεκριμένοι εταιρίες ανάδοχοι όπως προκύπτει έχουν άμεση σχέση τόσο μεταξύ τους όσο και με τον κ. Καρβέλη».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις