Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αμαλιάδα: Πως η συνοικία τσιγγάνων Παπακαυκά αντιμετώπισε τον κορωνοϊό

Αμαλιάδα: Πως η συνοικία τσιγγάνων Παπακ...

Η άμεση αντίδραση είχε αποτέλεσμα

Πολύ θόρυβος έχει γίνει με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή Νέα Σμύρνη της Λάρισας και τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν εκεί σε περιοχή Τσιγγάνων. Η περιοχή μπήκε σε καραντίνα μόλις έγινε γνωστό ότι υπάρχουν κρούσματα και υπήρξε ένταση από μερίδα των κατοίκων εκεί όταν εμφανίστηκαν ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην Αμαλιάδα κρούσμα κορωνοϊού υπήρξε πολύ νωρίτερα στη συνοικία των τσιγγάνων του Παπακαυκά. Όμως το γεγονός δεν έγινε αντιληπτό από ελάχιστους και η αντίδραση των τσιγγάνων σε αυτή την περίπτωση ήταν η ενδεδειγμένη. Μάλιστα ο άνθρωπος που επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα - αν και ασυμπτωματικό - επέδειξε υπευθυνότητα και ιώβεια υπομονή.

Και δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό αφού πρόκειται για έναν από τους πιο δραστήριους τσιγγάνους στην Ελλάδα, ελεύθερο επαγγελματία, τον Νίκο Μπατζαλή.

Στο ilialive.gr μιλήσαμε με τον κ. Μπατζαλή αφότου η περιπέτεια του με τον κορωνοϊό ολοκληρώθηκε, αλλά ο ίδιος παραμένει στο σπίτι του.

Ο Νίκος φρόντισε μέσα από τα social media να ενημερώσει τους πολυπληθείς φίλους του για την πορεία του ενώ βρισκόταν σε καραντίνα, αποκλεισμένος σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του, απομονωμένος από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Σύμφωνα με τα όσα του είπαν τα στελέχη του ΕΟΔΥ προσβλήθηκε από τον ιό πιθανότατα μέσα σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ηλείας όπου επέστρεφε στην Αμαλιάδα από ταξίδι που είχε κάνει στην Κωνσταντινούπολη. Η καραντίνα για αυτόν έληξε στις 7 Απριλίου και το σπίτι του απολυμάνθηκε την επόμενη ημέρα.

“Είχα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για επαγγελματικό ταξίδι που δεν μπορούσα να αναβάλω. Εκεί βλέποντας την κατάσταση που διαμορφωνόταν τις δύο τελευταίες ημέρες της παραμονής μου, επέλεξα να μείνω στο ξενοδοχείο και να μην βγω καθόλου έξω. Είχα επηρεαστεί και από το γεγονός με τον συμπολίτη μας Μανώλη Αγιομυργιαννάκη και ήμουν πολύ προσεκτικός. Όταν πήγα στο αεροδρόμιο είδα πως όλα ήταν άψογα από άποψης μέτρων προφύλαξης. Αποστάσεις των ανθρώπων, αντισηπτικά για το κοινό… Ακόμα και στο αεροπλάνο ήμασταν 25 άτομα στην πτήση και καθίσαμε σε απόσταση αφού υπήρχαν κενές θέσεις. Φτάνοντας στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Αυτό ήταν κάτι που με θύμωσε ως Έλληνα. Στη συνέχεια πήρα το λεωφορείο από τον Κηφισό για την Αμαλιάδα. Οι γιατροί στον ΕΟΔΥ εκτιμούν πως εκεί κόλλησα. Υπήρχαν πολλοί αλλοδαποί εργάτες γης και πολλοί επιβάτες που έβηχαν και έδειχναν να μην είναι πολύ καλά” μας περιέγραψε ο Νίκος Μπατζαλής.

Ο ίδιος λειτούργησε με υπευθυνότητα τόσο απέναντι στην οικογένειά του, όσο και απέναντι σε όλη την κοινότητα. Έτσι δεν υπήρξε διασπορά του κορονωϊού, αφού δεν εντοπίστηκε άλλο κρούσμα στη συνοικία Παπακαυκά.

Πρόεδρος Νέβε ΡΟΜΑ: Αντιδράσαμε με ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση

Ο Νίκος Μπατζαλής άμεσα μόλις του γνωστοποιήθηκε πως έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ενημέρωσε την πρόεδρο του συλλόγου των τσιγγάνων Παπακαυκά “Νέβε ΡΟΜΑ” (Νέοι ΡΟΜΑ), προκειμένου να υπάρξουν μέτρα στην κοινότητα και να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Σε συνεργασία με το δήμο Ήλιδας έγινε άμεσα απολύμανση στην συνοικία και ενημερώθηκαν οι κάτοικοι.

“Αντιδράσαμε με ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση και είχαμε τα κότσια να το πούμε στον κόσμο για να προσέχει” είπε η πρόεδρος του συλλόγου Βάσω Δημητρίου. “Πρέπει να δώσουμε θετικές απαντήσεις και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια να μείνουμε σπίτι και να βγούμε νικητές. Ήταν θετικό το πως το αντιμετωπίσαμε. Δεν κρύψαμε κάτι” μας είπε αποδεικνύοντας πως οι τσιγγάνοι του Παπακαυκά λειτούργησαν με υπευθυνότητα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

“Έγινε παρέμβαση στο δήμο που έκανε απολύμανση. Και ακολουθήσαμε το “Μένουμε σπίτι” παρέχοντας ενημέρωση στους τσιγγάνους. Δεν αντιδράσαμε όπως στη Λάρισα. Μπορεί να μην είχαν ενημέρωση εκεί και να υπήρχαν αντιδράσεις. Εμείς εδώ νομίζω ότι κάναμε το σωστό”.

Η κα Δημητρίου όμως εξέφρασε και το παράπονό της για την αντιμετώπιση των ΡΟΜΑ - τσιγγάνων. “Αυτό που βλέπουμε είναι πως στην περίπτωση της εκδρομής των 52 από τους Άγιους Τόπους, δεν έγινε τόσος ντόρος όσο με τους ΡΟΜΑ. Μας ρωτούσαν με το κρούσμα που είχαμε αν έχουν κολλήσει κι άλλοι. Η λάσπη πάντα κυλάει προς τους ΡΟΜΑ και αυτό για την κοινωνία δεν είναι καλό. Η πραγματικότητα φάνηκε μέσα στην κρίση της πανδημίας. Εμείς φοβηθήκαμε με το κρούσμα αλλά σκεφτήκαμε και το ανθρώπινο. Αυτοί που γύρισαν από τους Αγίους Τόπους, τι έκαναν, τι είπαν;” αναρωτήθηκε.

“Στη Λάρισα ήταν ένα ατυχές γεγονός. Είμαστε άνθρωποι αγράμματοι, αναλφάβητοι και ζούμε σε μια κοινωνία με διαχωρισμούς. Η πανδημία πρέπει να μας ενώσει να είμαστε άνθρωποι όχι οι δικοί μας και οι δικοί σας. Εκπροσωπώ τη συνοικία δύο χρόνια, είμαστε 1450 άτομα κυρίως νέοι με γυναίκες και μικρά παιδιά. Ήταν θετική και φυσιολογική η αντίδραση στην συνοικία και λάβαμε μέτρα προστασίας. Μένουμε στα σπίτια μας για να είμαστε υγιείς και εμείς και οι συνάνθρωποι μας. Τα μέτρα που λάβαμε ήταν αποτελεσματικά και σε συνεργασία με το δήμο” σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Δημητρίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις