Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Στην υδροξυχλωροκίνη εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι επιστήμονες

Κορωνοϊός: Στην υδροξυχλωροκίνη εναποθέτ...

Οι έρευνες δείχνουν θετικά αποτελέσματα

Ακόμα μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία προσφέρει αισιοδοξία στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ότι η ουσία υδροξυχλωροκίνη μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική στη μάχη θεραπείας του κορωνοϊού.

Η μελέτη που έγινε στο ερευνητικό ινστιτούτο της Μασσαλίας υποστηρίζει ότι: «Η υδροξυχλωροκίνη (παράγωγο της χλωροκίνης που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ελονοσίας) σε συνδυασμό με την αζιθρομυκίνη (σ.σ. είδος αντιβιοτικού) χορηγούμενη αμέσως μετά τη διάγνωση, είναι μια αποτελεσματική και ακίνδυνη θεραπεία για την Covid-19» όπως αναφέρεται στο συμπέρασμα της προδημοσίευσης.

Με βάση όσα έγιναν γνωστά μετά την πάροδο 10 ημερών, πάνω από εννέα στους δέκα (ποσοστό 91,7%) είχαν μηδενικό ιικό φορτίο, δηλαδή, σύμφωνα με την έρευνα, δεν εντοπιζόταν πλέον ο κορωνοϊός στα δείγματα που ελήφθησαν από τους γιατρούς.

Πέντε από τους ασθενείς, ηλικίας από 74 έως και 95 ετών, δηλαδή ένα ποσοστό 0,5% πέθαναν. Το ποσοστό αυτό είναι «σημαντικά χαμηλότερο» σε σύγκριση με εκείνο των ασθενών που λαμβάνουν διαφορετικές θεραπείες», υποστηρίζουν οι ερευνητές, διευκρινίζοντας ότι «δεν παρατηρήθηκε καμία καρδιακή τοξικότητα».

Η μελέτη παρουσιάστηκε την Πέμπτη στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μαρκόν, ο οποίος επισκέφθηκε το ινστιτούτο του καθηγητή Ντιντιέ Ραούλτ.

 

Στο μεταξύ επίσης χθες Πέμπτη τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στη δοκιμή του φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη για τη θεραπεία της Covid-19, λίγες ημέρες αφότου πολλοί Αμερικανοί γιατροί ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν την ουσία αυτή, που συνήθως δίνεται σε όσους πάσχουν από ελονοσία, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματική απέναντι στον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Η χρήση αυτού του φαρμάκου, που είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, έχει αυξηθεί κατακόρυφα στις ΗΠΑ, τη χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας. Πρόσφατα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι ίσως να πρόκειται για ένα «όπλο» απέναντι στην ασθένεια.

Στη μελέτη θα εξεταστούν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης. Την έρευνα ανέλαβε το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI), που είναι τμήμα του NIH.

«Η υδροξυχλωροκίνη φάνηκε πολλά υποσχόμενη σε εργαστηριακό περιβάλλον εναντίον του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την Covid-19 και οι προκαταρκτικές αναφορές υπονοούν μια ενδεχόμενη αποτελεσματικότητά της σε μικρές μελέτες σε ασθενείς», είπε ο Τζέιμς Π. Κίλεϊ, ο διευθυντής του Τμήματος Πνευμονικών Νόσων του NHLBI.

Το φάρμακο χρησιμοποιείται για την ελονοσία και διάφορες ρευματοειδείς παθήσεις, όπως την αρθρίτιδα. Στις πιθανές παρενέργειές του περιλαμβάνονται η απώλεια όρασης και τα καρδιολογικά προβλήματα.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει εγκρίνει την υδροξυχλωροκίνη ως θεραπεία για την Covid-19, αλλά έχει δώσει την έγκρισή της να χρησιμοποιείται το φάρμακο κατά της ελονοσίας.

Πολλές φαρμακοβιομηχανίες σε όλον τον κόσμο δίνουν αγώνα δρόμου για να αναπτύξουν ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο για την ασθένεια που έχει σκοτώσει περισσότερους από 87.000 ανθρώπους μέχρι σήμερα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις