Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η καραντίνα του κορωνοϊού... καθάρισε την ατμόσφαιρα της Πάτρας

Η καραντίνα του κορωνοϊού... καθάρισε τη...

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας συνέβαλε στη μείωση της μόλυνσης

Αισθητή είναι η διαφορά στην ποιότητα του αέρα της Πάτρας τις τελευταίες δύο εβδομάδες περίοδο που συμπίπτει ουσιαστικά με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας που έχουν επιβληθεί με στόχο την αποτροπή επέκτασης του κορωνοϊού.

Η μεγάλη μείωση κυκλοφορίας οχημάτων στην αχαϊκή πρωτεύουσα έχει συμβάλει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην σημαντική μείωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων τα οποία θεωρούνται ιδιαιτέρως επιβλαβή για την υγεία όσων τα εισπνέουν. Αντίστοιχο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε πολλές ευρωπαϊκής πόλεις, ενώ πρόσφατα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ξεκίνησε την χρηματοδότηση ειδικών δορυφορικών μετρήσεων για να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο thebest.gr ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης, η κυκλοφορία των οχημάτων είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Κατά συνέπεια το γεγονός ότι οι πολίτες το τελευταίο διάστημα έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, προφανώς έχει παίξει, σημαντικό ρόλο στην βελτίωση του αέρα που αναπνέουμε. Όμως όπως επισημαίνει ο καθηγητής τα οχήματα δεν είναι η μόνη συνισταμένη που επηρεάζει την μόλυνση της ατμόσφαιρας.

«Η ρύπανση είναι συνδυασμός δύο παραγόντων, ανθρωπογενών και μετεωρολογικών συνθηκών. Είναι προφανές ότι λόγω κορωνοϊού οι ανθρωπογενείς πηγές όπως η βιομηχανία, η ναυσιπλοΐα, η κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και η χρήση των τζακιών, λόγω εποχής, έχουν μειωθεί πάρα πολύ», επισημαίνει ο κ. Καζαντζίδης.

Παράλληλα όμως συνέβαλαν και οι μετεωρολογικές συνθήκες οι οποίες είναι ευνοϊκές. Βροχή και έντονοι άνεμοι έχουν βοηθήσει στη διασπορά των μικροσωματιδίων κι έτσι οι τιμές που καταγράφονται είναι ακόμα χαμηλότερες από ότι συνήθως.

«Η μείωση της χρήσης των τζακιών αυτό το διάστημα είναι προφανές ότι έχει συμβάλει καθώς η θερμοκρασία αρκετές μέρες, ξεπερνάει τους 15 βαθμούς Κελσίου κι έτσι οι πολίτες ανάβουν λιγότερο το τζάκι τους τα βράδια. Όσο δεν έχουμε πολύ κρύο αυτό είναι ευχάριστο. Επίσης θεωρούμε ότι εάν είχαμε μια «κανονική» κοινωνική ζωή χωρίς τους περιορισμούς του κορωνοϊού η μόλυνση της ατμόσφαιρας θα ήταν κατά πολύ υψηλότερη. Αυτό κυρίως στο κέντρο της πόλης όπου ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, μεγαλύτερος και λιγότερο προς την περιφέρεια Ρίο, Άγιο Βασίλειο κτλ.», μας εξηγεί ο κ. Καζαντζίδης.

Ωστόσο ο καθηγητής επισημαίνει ότι για να καταλήξουν οι επιστήμονες σε ασφαλέστερα συμπεράσματα, για το κατά πόσο η αλλαγή της ζωής μας, έχει επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην μόλυνση, απαιτείται ενδελεχή μελέτη του φαινομένου.

 

Επισημαίνεται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει μειωθεί στις αστικές περιοχές της Ευρώπης μετά και την επιβολή καραντίνας λόγω του κορωνοΐού σε αρκετές χώρες.  

Οι πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Βρυξελλών, του Παρισιού, της Μαδρίτης, του Μιλάνου και της Φρανκφούρτης, σημείωσαν μείωση των μέσων επιπέδων επιβλαβούς διοξειδίου του αζώτου κατά την περίοδο 5 έως 25 Μαρτίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες του Sentinel-5.  

Αυτό συμπίπτει με τα έκτακτα μέτρα για τον αυτοπεριορισμό των κατοίκων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς έχουν μειωθεί αισθητά οι οδικές μεταφορές, η μεγαλύτερη δηλαδή πηγή οξειδίων του αζώτου, ενώ παράλληλα έχει επιβραδυνθεί και η παραγωγή εργοστασιακών ρύπων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις