Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Ξεκινούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σπίτια

Κορωνοϊός: Ξεκινούν δειγματοληπτικοί έλε...

Αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία στις ιδιωτικές κλινικές

Η αναστολή λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων και στις ιδιωτικές δομές υγείας, που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, είναι φανερό πως αποτελεί μια απόφαση που στοχεύει σε οικονομία δυνάμεων αλλά και κλινών στο σύστημα υγείας ενόψει ενός πιθανού υψηλού κύματος ασθενών με Covid-19 τις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ανάλογη απόφαση είχε ληφθεί και για τα δημόσια νοσοκομεία όπου επιπλέον ανεστάλη και η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων.

Με τη διενέργεια μόνο επειγόντων χειρουργικών επεμβάσεων σε όλα τα νοσοκομεία ουσιαστικά διασφαλίζεται πως οι 130 κλίνες ΜΕΘ που θα παραχωρηθούν από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών στο ΕΚΑΒ και τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να νοσηλεύουν άμεσα όσα επείγοντα περιστατικά χρειάζονται νοσηλεία από το ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, τα επείγοντα περιστατικά από τα δημόσια νοσοκομεία θα διακομίζονται σε ιδιωτική ΜΕΘ οταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, και τα δημόσια

θα σηκώνουν αποκλειστικά το βάρος της νοσηλείας ασθενών με Covid-19.

Μονάδες υγείας ενεργοποιούνται στον «πόλεμο» κατά του κορωνοϊού

Στο μεταξύ το ένα μετά το άλλο τα δημόσια νοσοκομεία που περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού βρίσκονται είτε σε ετοιμότητα να υποδεχθούν τα περιστατικά είτε στην τελική ευθεία των εκκενώσεων από τους ασθενεις τους και τη νοσηλεία νέων ασθενών με τη νόσο Covi-19.

Σε αυτή τη φάση μάλιστα εξετάζεται και το γεγονός να ενταχθούν στην ίδια διαδικασια κατά του κορωνοϊού και τα Κέντρα Υγείας.

Τεστ και επιδημιολογική επιτήρηση κυρίως στους νοσούντες

Με φόντο τις παγκόσμιες ελλείψεις σε αντιδραστήρια για το μοριακό έλεγχο του κορωνοϊού, που δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν πρόβλημα και στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας μίλησε για νέο μοντέλο επιτήρησης.

Μέχρι τώρα η καταγραφή της επιδημίας γίνεται με την παρακολούθηση όλων των επιβεβαιωμένων περιστατικών και με την ιχνηλάτηση των επαφών τους καθώς και με την καταγραφή των σοβαρών περιστατικών και των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ.

Ωστόσο, πλέον όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας θα σχεδιαστεί και υλοποιηθεί και σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού και στην κοινότητα, με δειγματοληπτικούς ελέγχους κατ’ οίκον από ειδικά κλιμάκια.

«Ένας μαζικός εργαστηριακός έλεγχος ο οποίος δεν γίνεται με τρόπο συγκεκριμένο, που να μην φέρνει σε επαφή τον ύποπτο με άλλους υπόπτους ή με το σύστημα υγείας, ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού ή και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν κάτι άλλο, όπως μια κοινή εποχική ίωση ή γρίπη, η οποία συνεχίζεται» εξήγησε ο καθηγητής Τσιόδρας για ποιο λόγο δεν μπορεί να γίνει το τεστ για τον κορωνοϊό.

Σε ποιους γίνεται το τεστ

 

«Ο έλεγχος γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και δεν έχει γενικευτεί. Η στρατηγική μας παραμένει ο περιορισμός κατ’ οίκον των ελαφρών περιπτώσεων, με την κατά το δυνατόν μηδενική επαφή με άλλους, με ταυτόχρονη επικοινωνία με το γιατρό τους και αποφυγή του εργαστηριακού ελέγχου, ο οποίος μπορεί να αρνητικός, ιδίως την περίοδο επώασης» εξήγησε ο ειδικός.

Έτσι και σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε εξέταση θα υποβάλλονται οι εξής:

*Ασθενείς με Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού, που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται.

*Νοσηλευόμενοι ή φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων ή χρονίως πασχόντων που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια

*Προσωπικό υπηρεσιών υγείας που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό

*Ηλικιωμένοι (> 70 έτη) ή άτομα με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνια καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδης διαβήτης, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις