Back to Top
#TAGS Νάσος Νασόπουλος Κορωνοϊός Αιγιάλεια 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Η εκκλησία δεν παίρνει ... απουσίες"

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "Η εκκλησί...

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

Όσοι ανησυχούν για τον κορωνοϊό ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και οι οδηγίες των ειδικών απαιτούν να μένουν στο σπίτι τους, δεν θα… αμαρτήσουν αν δεν πάνε στην Εκκλησία. Γιατί η Εκκλησία, δεν κρατάει… απουσίες. Αυτό διεμήνυσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, σε μια παρέμβασή του επί της ουσίας, μετά τα όσα έχουν ακουστεί για τη στάση της Εκκλησίας στο θέμα των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Η Εκκλησία έχει δεχτεί σφοδρή κριτική γιατί συνεχίζει κανονικά τις λειτουργίες και (κυρίως) γιατί συνεχίζει τη Θεία Κοινωνία, ενώ όλοι οι επιστήμονες επιμένουν πως ο κορωνοϊός κολλάει ακόμη και με την παραμικρή επαφή, πόσω δε μάλλον με το σάλιο.

Σε αυτό το θέμα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στη δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρεται εμμέσως και τονίζει πως η Εκκλησία ουδέποτε θέλησε να υποκαταστήσει την επιστήμη και το αντίστροφο.

Ο Αρχιεπίσκοπος ουσιαστικά καλεί τους πιστούς που βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες, να αναλογιστούν την ατομική τους ευθύνη. Και τους καθησυχάζει πως το να μην πάνε στην Εκκλησία, δεν σημαίνει πως δεν είναι αρκετά πιστοί. «Για την Εκκλησία μας, είναι προφανές ότι όσοι ανθρωπίνως ανησυχούν και φοβούνται και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι το ίδιο πιστοί Χριστιανοί  με όλους τους υπόλοιπους», αναφέρει.

«Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν “παρουσιολόγιο” στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η φράση του «η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει. Όμως, ούτε η επιστήμη επιχείρησε ποτέ να υποκαταστήσει την εκκλησία στα θέματα πίστης», θεωρείται «απάντηση» στα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες για τη Θεία Κοινωνία, με πολλούς να καταδικάζουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να συνεχιστεί κανονικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος κλείνει τη δήλωσή του αναφορά σε ορισμένα «δήθεν ελιτίστικα κέντρα», όπως τα αποκαλεί, που «αγνοούν και τα στοιχειώδη της πίστεως» και προσπαθούν «να μετατοπίσουν, δολίως και τεχνηέντως, τη συζήτηση σε καθαρά πνευματικά ζητήματα, διότι προφανώς αυτοσυντηρούνται  ή δικαιολογούν την ύπαρξή τους από διχαστικές λογικές»

Όλη η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και του ελληνικού λαού, στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός και συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενημερώνοντας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας, τους πολίτες. Επίσης, από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, αποφάσεις τις οποίες εφάρμοσε και εφαρμόζει.  

Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν “παρουσιολόγιο” στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης. Και για την Εκκλησία μας, είναι προφανές ότι όσοι ανθρωπίνως ανησυχούν και φοβούνται και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι το ίδιο πιστοί Χριστιανοί με όλους τους υπόλοιπους.

Η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην Επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει. Όμως, ούτε η Επιστήμη επιχείρησε ποτέ να υποκαταστήσει την Εκκλησία στα θέματα Πίστης.

Προκαλεί, πάντως, αφάνταστη λύπη και βαθιά πικρία η απόπειρα ορισμένων, δήθεν ελιτίστικων, κέντρων που αγνοούν και τα στοιχειώδη της Πίστεως και τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, να μετατοπίσουν, δολίως και τεχνηέντως, τη συζήτηση σε καθαρά πνευματικά ζητήματα, διότι προφανώς αυτοσυντηρούνται  ή δικαιολογούν την ύπαρξή τους από διχαστικές λογικές, οι οποίες τορπιλίζουν την ίδια την εθνική συναίνεση και ομοψυχία, που η Πατρίδα μας, αυτές τις στιγμές, έχει τόσο ανάγκη».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις