Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το δημόσιο κτίριο "Αγκαλιά" του μέλλοντος των φοιτητών της Πάτρας

Το δημόσιο κτίριο "Αγκαλιά" το...

Η πρόταση των φοιτητών

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε σήμερα, εμβληματικά κτίρια στις ελληνικές πόλεις; Οι νέοι αρχιτέκτονες απαντούν: με εξαιρετική γεωμετρία, ποιητική αφαίρεση και στοχαστική επιλογή της δημόσιας δράσης, νοηματοδοτημένης αλλιώς.

Οι φοιτητές του τρίτου έτους του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών φαντάστηκαν το δημόσιο κτίριο του μέλλοντος με παραδειγματική εφαρμογή τις Σκάλες Αγίου Νικολάου στην Πάτρα.

Σε ένα μοναδικό σημείο, στο κέντρο του αστικού ιστού, πάνω σε 193 σκαλιά που ενώνουν την παλιά με την νέα πόλη οι φοιτητές πρότειναν: ένα κτίριο Αγκαλιά, που το μισό γίνεται γηροκομείο και το μισό νηπιαγωγείο, και όπου στο κέντρο του, στην αυλή με την ροδιά -σύμβολο ζωής- μικροί και μεγάλοι συναντιούνται τρυφερά.

Μια βιβλιοθήκη - τύμβο, προς τιμήν του φαντάσματος που στοιχειώνει την πόλη, την κοπέλα που έθαψαν νεκρή στα θεμέλια του κάστρου για να το προστατεύει, μισό κτίριο αφιερωμένο στο σκοτάδι και μισό στο φως, στα βιβλία. Ένα μνημείο της νεοελληνικής αστικής ιστορίας, μια μετανεωτερική εκδοχή του Φιξ, του οραματιστή Τάκη Ζενέτου, σφηνωμένο μέσα στην πλαγιά και το οποίο αφιερώνεται στο αρχείο της πολεοδομίας, την κιβωτό δηλαδή στην οποία φυλάμε τα σχέδια των σπιτιών μας.

Ένα σπάραγμα αρχαιοελληνικού θεάτρου μισό υπέργειο και μισό υπόγειο, ως σχόλιο στο γειτονικό Ρωμαϊκό Ωδείο με μυστηριώδεις κρύπτες που οδηγούν σε χώρους παραστάσεων μέσα στα έγκατα της γης.

Όπως ανέφερε η διακεκριμένη πατρινή αρχιτέκτονας Μυρτώ Κιούρτη, "Κατά την διάρκεια του εξαμήνου οι φοιτητές σχεδίαζαν με κέφι αναρίθμητες ώρες δίχως διακοπή ενώ ακούγαμε ιερό μινιμαλισμό και απαγγέλλαμε την Ουτοπία του Thomas More, το συγκλονιστικό αυτό έργο για τον Ευρωπαϊκό αστικό πολιτισμό. Τα βράδια τελείωναν με κοινά δείπνα στο κέντρο της πόλης, όπου ξανασκεφτόμασταν αλλιώς όλα αυτά που μέσα στην ημέρα ονειρευόμασταν και σχεδιάζαμε. Στο τέλος του εξαμήνου οι φοιτητές παρουσίασαν τα έργα τους σε ομάδα διδασκόντων του πανεπιστημίου Πατρών, τους Δημήτρη Γιαννίση, Λεωνίδα Παπαλαμπρόπουλο, Γιάννη Γιαννούτσο και στον υποψήφιο δήμαρχο της πόλης Πέτρο Ψωμά σε μια προσπάθεια όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα στις Σχολές να εκτεθούν στην κοινωνία έτσι ώστε δημιουργικά να την αλλάξουν".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις