Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Η σπουδαία λογοτέχνις Άλκη Ζέη και η Πάτρα - Είχε αναγορευτεί επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου το 2015

Η σπουδαία λογοτέχνις Άλκη Ζέη και η Πάτ...

Είχε έρθει πάνω από 4 φορές στο Πολύεδρο ενώ ξεχωριστή ήταν και η εκδήλωση που είχε παρευρεθεί στο Λιθογραφείον τον Μάιο του 2015

Μεγάλη θλίψη και συγκίνηση προξένησε και στην Πάτρα η είδηση ότι "έσβησε" στα 97 της χρόνια η εκλεκτή συγγραφέας Άλκη Ζέη. Έσβησε ήσυχα στο σπίτι της κοντά στα παιδιά της, την Ειρήνη και τον Πέτρο ενώ όπως έγινε γνωστό η πολιτική της κηδεία θα γίνει την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020 στις 12 το μεσημέρι από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου αναπαύεται και ο σύζυγος της Γιώργος Σεβαστίκογλου.

Η Άλκη Ζέη είχε πετύχει κάτι μοναδικό, να είναι η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών και μάλιστα διαφορετικών γενεών. Η εκλιπούσα συγγραφέας διατηρούσε και μία σταθερή σχέση με την Πάτρα, την οποία και είχε επισκεφθεί αρκετές φορές με αφορμή παρουσιάσεις βιβλίων της και όχι μόνο. Στο Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη 147 είχε έρθει τουλάχιστον τέσσερις φορές και μάλιστα τη μία φορά όπως ανέφερε στο thebest.gr η Όλγα Νικολοπούλου, ήταν στην Αχάια Κλάους, στο Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου. «Η παρουσία και συμμετοχή της τότε στην Αχάια Κλάους, στην παιδική γιορτή που κάναμε ως Πολύεδρο στις 2 Απριλίου ήταν ουσιαστικά και η αφορμή και το έναυσμα ώστε να καθιερωθεί αυτή η παιδική γιορτή και πλέον να γίνεται κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η Άλκη Ζέη που την γνωρίζαμε και προσωπικά και ήμασταν φίλοι, είχε απόλυτη διαύγεια έως το τέλος. Είναι μία μεγάλη απώλεια για τον χώρο των γραμμάτων και της λογοτεχνίας. Είχε επισκεφθεί πολλά σχολεία στην Πάτρα και μάλιστα πολλά απ’ αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας είχαν συμμετάσχει σε εκδηλώσεις – παρουσιάσεις για την ίδια όπως ο Γιάννης Νικολόπουλος, η Ματίνα Παρασκευά, κ.α. Μία ακόμη έντονη παρουσία της Άλκης Ζέη στην Πάτρα ήταν τη χρονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2006 όταν και είχε έρθει να μιλήσει στην τιμητική βραδιά για τον γεννημένο στην Πάτρα Νικόλα Κροτσέτι στο πλαίσιο της ενότητας “Η Ελληνική Ποίηση στις γλώσσες της Ευρώπης”».

Συγκινημένος από την απώλεια της Άλκης Ζέη ο Κωστής Καπέλας που διατηρούν μαζί με τη σύζυγο του Όλγα Νικολοπούλου και την κόρη τους Λητώ το Πολύεδρο, μας είπε πως και το τελευταίο βιβλίο της Άλκης Ζέη που είχε κυκλοφορήσει μόλις πριν λίγους μήνες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το «Ένα παιδί από το πουθενά» είχε πάει πολύ καλά από πλευράς προτίμησης των αναγνωστών. «Ήταν ένας ζεστός, συγκροτημένος άνθρωπος, ιδιαίτερα ευγενής απέναντι μας και άψογη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Καπέλας, ο οποίος εξέφρασε και τη λύπη του πως μέσα σε σχεδόν επτά ημέρες έφυγαν από τη ζωή τρεις πολύ σπουδαίοι λογοτέχνες, ο νεοελληνιστής πανεπιστημιακός και ποιητής Γιάννης Δάλλας, η ποιήτρια και ακαδημαικός Κική Δημουλά και τώρα η Άλκη Ζέη. Όλοι τους είχαν έρθει και στο Πολύεδρο και μάλιστα στην εκδήλωση της Κικής Δημουλάς με αφορμή την κυκλοφορία των απάντων της από τις εκδόσεις Ίκαρος ήταν τόσος ο κόσμος που είχαν γεμίσει όχι μόνο ο κήπος αλλά και οι διάδρομοι του Πολύεδρου.

Η Άλκη Ζέη μας αφήνει παρακαταθήκη στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία την «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», ένα βιβλίο που απευθυνόταν στο ενήλικο κοινό αλλά και πολλά αριστουργηματικά παιδικά βιβλία  όπως «Το καπλάνι της βιτρίνας» και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου».

Πολλοί θυμούνται την εκδήλωση όπου είχε παρουσιαστεί το υπέροχο βιβλίο της "Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο" όπου η αίθουσα του θεάτρου Λιθογραφείον στην Τριών Ναυάρχων και Μαιζώνος, την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 το βράδυ ήταν κατάμεστη από κόσμο. Την όμορφη εκείνη εκδήλωση είχαν συνδιοργανώσει το βιβλιοπωλείο «Η Γωνιά του Βιβλίου» της οικογένειας Παπαχρίστου από κοινού με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και τον Δημήτρη Τουλιάτο της Area 51 κι αυτό που είχαμε τότε γράψει στο thebest.gr ήταν πως η Άλκη Ζέη παρά τα 90 της χρόνια έδειχνε ακούραστη και ήταν γεμάτη ενέργεια, ευγένεια και σπινθηροβόλο νου ενώ απήντησε σε όλες τις ερωτήσεις που της είχαν γίνει από τον κόσμο.  Είχε προηγηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Μαΐου 2015 στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών η αναγόρευση της σε Επίτιμη Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών, που  είχε πραγματοποιηθεί μέσα σε μια ιδιαίτερη και πολύ χαρούμενη ατμόσφαιρα. Την Άλκη Ζέη είχε προσφωνήσει η Πρύτανις Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Η δημιουργός του χαριτωμένου ήρωα της, του Κλούβιου και συγγραφέας τόσο γοητευτικών ιστοριών με αφορμή την ξεχωριστή εκείνη στιγμή της αναγόρευσης της σε Επίτιμη Διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Πάτρας, είχε πει με σεμνότητα «με όλα αυτά τα καλά λόγια που άκουσα θα έπρεπε να έχω ψηλώσει δέκα πόντους, νιώθω ασήκωτο το βάρος».

Στην εκδήλωση στο Λιθογραφείον είχε επίσης υπογραμμίσει το γεγονός πως σήμερα τα παιδιά δεν διαβάζουν. «Όποιο παιδί όμως έχει διαβάσει λογοτεχνία από μικρό δεν πάει χαμένο και χαίρομαι τα σχολεία όπου οι δάσκαλοι δίνουν και την ψυχή τους και παροτρύνουν τα παιδιά να διαβάζουν και συζητούν μαζί τους», είχε πει. Η Άλκη Ζέη είχε ένα πολύ καλό στοιχείο πέρα από τον καθαρό τρόπο γραφής της, τη γλωσσική αρτιότητα, την κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και τη διεισδυτική ματιά της στα γεγονότα (χαρακτηριστικά που την έκαναν εξαιρετικά αγαπητή από μικρούς και μεγάλους, σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων) κι αυτό ήταν ότι ασχολιόταν και με θέματα επίκαιρα της κοινωνίας.

Στο τελευταίο της βιβλίο που είχε παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο είχε θίξει το θέμα των παιδιών μεταναστών ενώ στην εκδήλωση για το βιβλίο της "Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο" που είχε και αυτοβιογραφικά στοιχεία, είχε αναφερθεί και στο θέμα του bullying. Η Άλκη Ζέη δεν είχε παραλείψει τότε να μιλήσει και για την παιδική της φίλη Ζωρζ Σαρή (ήσαν από τα 12 τους ήσαν φίλες), η οποία ήταν ηθοποιός και συγγραφέας και η φιλία τους είχε αποτυπωθεί στο βιβλίο «Ε.Π. Ενωμένες για πάντα» τη δεκαετία του ’90.  

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Διαβάστε ακόμα:

Το αδιαχώρητο για την Άλκη Ζέη στο Λιθογραφείον - "Τα παιδιά ν' αγαπούν τον διπλανό τους", είπε αναφερόμενη στο bullying

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture