Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το αδιαχώρητο για την Άλκη Ζέη στο Λιθογραφείον - "Τα παιδιά ν' αγαπούν τον διπλανό τους", είπε αναφερόμενη στο bullying

Το αδιαχώρητο για την Άλκη Ζέη στο Λιθογ...

Παρουσιάστηκε στην εκδήλωση το πιο τελευταίο βιβλίο της "Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο"

Πραγματικά δεν χώραγε η αίθουσα του θεάτρου Λιθογραφείον την Τετάρτη 13 Μαίου 2015 το βράδυ, στην εκδήλωση για την διακεκριμένη συγγραφέα και επίτιμη Διδάκτορα πλέον του Πανεπιστημίου Πατρών (του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία) Άλκη Ζέη.

Το βιβλιοπωλείο «Η Γωνιά του Βιβλίου» της οικογένειας Παπαχρίστου από κοινού με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και τον Δημήτρη Τουλιάτο της Area 51 έστησαν μία πολύ όμορφη εκδήλωση όπου η 90χρονη Άλκη Ζέη (πραγματικά δεν πίστευες πως η αγαπητή συγγραφέας είναι πια τόσο χρονών καθώς ήταν γεμάτη ενέργεια, ευγένεια και σπινθηροβόλο νου) μίλησε και η ίδια και απήντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

Και τι δεν είπε η δημιουργός του Κλούβιου και συγγραφέας τόσο γοητευτικών ιστοριών όπως το «Καπλάνι της Βιτρίνας» και ο «Μεγάλος περίπατος του Πέτρου». Κατ’ αρχάς όπως είπε, από τα τόσα καλά λόγια που άκουσε στην Πάτρα με αφορμή την αναγόρευση της σε Επίτιμη Διδάκτορα του Πανεπιστημίου, «θα έπρεπε να έχω ψηλώσει δέκα πόντους, νιώθω ασήκωτο το βάρος».

Ανέφερε πως την λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι πλέον το μάθημα της λογοτεχνίας θα είναι μόνο μία φορά την εβδομάδα στα σχολεία.

«Είναι γεγονός πως τα παιδιά δεν διαβάζουν. Όποιο παιδί όμως έχει διαβάσει λογοτεχνία από μικρό δεν πάει χαμένο και χαίρομαι τα σχολεία όπου οι δάσκαλοι δίνουν και την ψυχή τους και παροτρύνουν τα παιδιά να διαβάζουν και συζητούν μαζί τους.

Θυμάμαι σε μία επίσκεψη μου σε σχολείο της Θεσσαλονίκης πετάγεται ένα παιδί και μου λέει πως δεν του άρεσε το τέλος στον “Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου” που ο Γερμανός σκοτώνει τον Σωτήρη που ήταν καλό παιδί. Κυρία, μου είπε ο πιτσιρικάς, έγραψα εγώ ένα δικό μου τέλος στο βιβλίο. Χτύπησε το κινητό του Γερμανού κι έτσι ο Σωτήρης γλίτωσε. Μα καλά του λέω είχαν τότε στην περίοδο του πολέμου κινητά και τότε μου απήντησε “μα καλά κυρία Ζέη άμα δεν έχει κινητό τηλέφωνο ο Γερμανός τότε ποιος έχει”», ανέφερε η Άλκη Ζέη προκαλώντας το αυθόρμητο γέλιο του κοινού που ξεπέρασε στο Λιθογραφείο τα 250 άτομα και ήσαν μάλιστα όλων των ηλικιών, από παιδιά, φοιτητές μέχρι μεσήλικες και υπερήλικες.

Σε μία στιγμή που η Άλκη Ζέη αναφέρθηκε στους αγώνες που ποτέ δεν πάνε χαμένοι και στην Εθνική αντίσταση που έλαβε και η ίδια μέρος, το κοινό χειροκρότησε θερμά και από καρδιάς. «Δεν έχω μετανιώσει που πήρα μέρος στην Εθνική αντίσταση. Τότε ξέραμε ποιος ήταν ο εχθρός ενώ σήμερα δεν ξέρουμε και ούτε όλοι μαζί είμαστε», είπε με νόημα η συγγραφέας του «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», το τελευταίο και με αυτοβιογραφικά στοιχεία βιβλίο της που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και έχει ήδη αγαπηθεί.

Για το «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» μίλησαν στην εκδήλωση οι Πατρινοί εκπαιδευτικοί Μαίρη Σιδηρά και Παύλος Σκούρας.

Η Άλκη Ζέη δεν μάσησε τα λόγια της και για θέματα όπως ο φασισμός. «Τα παιδιά θα πρέπει να είναι ενήμερα για τον κίνδυνο του φασισμού. Ειλικρινά δεν πίστευα στη ζωή μου πως θα ξανάβλεπα τον αγκυλωτό σταυρό να κυματίζει», είπε συγκινημένη αλλά και με μία μικρή δόση ανησυχίας στην φωνή της. Ακόμα αναφέρθηκε και στο θέμα του bullying («πρέπει όλοι να αγαπούν τον διπλανό τους») που μάλιστα όπως αποκάλυψε, είχε θίξει μία πτυχή του στο αριστουργηματικό πρώτο βιβλίο της «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» που είχε πρωτοκυκλοφορήσει πριν 52 χρόνια.

«Το τι μου είχαν γράψει στην αρχή δεν λέγεται, ότι η ιστορία μου ήταν εναντίον της οικογένειας, κ.α. Την αναγνώριση του βιβλίου την χρωστώ στους δασκάλους που άρχισαν να το διαβάζουν στην τάξη στα παιδιά, στους Γάλλους όπου το βιβλίο συμπεριλήφθηκε στα 150 καλύτερα παγκοσμίως και λίγο αργότερα στην σειρά της κρατικής τηλεόρασης που βοήθησε σημαντικά», ανέφερε η Άλκη Ζέη ενώ πρόσθεσε πως από μικρή πρόσεχε πάντα τον χειρισμό της γλώσσας και παρότι λίγο ανορθόγραφη τα κατάφερε.

Τόνισε επίσης ότι ώσπου να ζυμωθούν νέες ιδεολογίες θα περάσει καιρός για να μπει το νερό στο αυλάκι. Δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την παιδική της φίλη Ζωρζ Σαρή (από τα 12 τους ήσαν φίλες) που δυστυχώς «έφυγε» πρώτη, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είναι μία μεγάλη εφεύρεση που οφείλουμε να διαχειριστούμε σωστά. Τέλος ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση μίας μικρής κοπέλας πως έχουμε πολλούς και καλούς συγγραφείς, ζωγράφους, καλλιτέχνες αλλά όχι μεγάλους.

Στο τέλος της εκδήλωσης η κυρία Ζέη κάθισε με χαρά όσο και υπομονή και υπέγραψε βιβλία της. Αξίζει να τονίσουμε πως όλα τα βιβλία της και «Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» έχουν επανακυκλοφορήσει σε νέες εκδόσεις από το Μεταίχμιο.

Παρούσα στο Λιθογραφείον ήταν και η Αναστασία Καμβύση από το τμήμα Τύπου και δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η ηθοποιός και καθηγήτρια στο τμήμα θεατρικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών Βάσω Σακελλάρη, η δημοσιογράφος Γωγώ Καραλή, ο Νίκος Κανελλάκης και η Πηνελόπη Αλιβιζάτου, ο δικηγόρος Τάκης Παπαδόπουλος, ο μουσικός παραγωγός και δημοσιογράφος Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ρηγόπουλος με την σύζυγο του Ελευθερία, η Κάτια Αποστολίδη, η Ασπασία και η Βασιλική Παπαχρίστου της "Γωνιάς του Βιβλίου", ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος του Φεστιβάλ Πάτρας - Θεσμός Αρχαίου Δράματος, κ.α.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture