Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι θα γίνει σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορωναϊού στην Ελλάδα - Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Τι θα γίνει σε περίπτωση εμφάνισης κρουσ...

Μέτρα για την πρόληψη εξάπλωσης της νόσου εφόσον απαιτηθεί ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ένα σχέδιο με έκτακτα μέτρα, σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα κορωνοϊού και στη χώρα μας ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

«Η χώρα θωρακίζεται για παν ενδεχόμενο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και εκτός των μέτρων πρόληψης εντείνεται η προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων και των γενικότερων συνεπειών που αυτά μπορεί να συνεπάγονται.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κοροναϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.

 

Σε επιφυλακή η ελληνική αγορά

Η ελληνική αγορά  βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω της έξαρσης που παρουσιάζει ο κοροναϊός στην Ιταλία. 

Η ραγδαία εξάπλωση του ιού και κυρίως τα θανατηφόρα κρούσματα στη γειτονική χώρα έχουν θορυβήσει τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για την έκταση των πιθανών επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου. 

Εκπρόσωποι του τουρισμού, της κρουαζιέρας, της βιομηχανίας και του εμπορίου υπογραμμίζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο, σημειώνοντας πως κάποιες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται ήδη εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση σε περίπτωση που εντοπισθεί κρούσμα στην Ελλάδα.

Σε εγρήγορση βρίσκεται η πλειονότητα των μεγάλων σούπερ μάρκετ της χώρας. 

Οι εικόνες από τα άδεια ράφια στα ιταλικά σούπερ μάρκετ έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στο εγχώριο λιανεμπόριο, το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, αρχίζει να προετοιμάζεται για την περίπτωση που ο ιός περάσει τις πύλες της χώρας. 

Οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου παρακολουθούν στενά την υπόθεση και καταστρώνουν σε έκτακτες συσκέψεις τον τρόπο που θα αντιδράσουν για να μην παρουσιασθούν προβλήματα στην τροφοδοσία των καταστημάτων.  

Μάλιστα, αλυσίδα σούπερ μάρκετ – γερμανικών συμφερόντων - έχει προχωρήσει ήδη στον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου πλάνου σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο κρούσμα στην Ελλάδα ή υπάρξει υποψία κρούσματος ενώ άλλες έχουν φροντίσει να αυξήσουν τα αποθέματά τους.  

 *Με στοιχεία από ethnos

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις