Back to Top
#TAGS Κορωνοϊός Επίδομα 800 ευρώ Πατρών-Πύργου Έβρος
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ψυχραιμία, σοβαρότητα & ενημέρωση από τους ειδικούς συστήνει ο Χ. Μπονάνος για τον Κορωνοϊό

Ψυχραιμία, σοβαρότητα & ενημέρωση από τους ειδικούς συστήνει ο Χ. Μπονάνος για τον Κορωνοϊό

Ενημέρωση παρέχεται τόσο στο λιμάνι της Πάτρας όσο και στο αεροδρόμιο του Αράξου

«Βρισκόμαστε σε επιφυλακή χωρίς πανικό. Συνιστούμε στον κόσμο ψυχραιμία, σοβαρότητα και να ενημερώνεται μόνο από τους ειδικούς», αυτό ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο ιατρός, Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος σχετικά με τον επικίνδυνο κορωνοϊό, κρούσματα του οποίου είχαμε στην γειτονική Ιταλία. Όπως πρόσθεσε ο κ. Μπονάνος, η ενημέρωση είναι πλήρης και μάλιστα λόγω του ότι η Πάτρα με το λιμάνι της και το αεροδρόμιο του Αράξου θεωρείται πύλη εισόδου, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιοχή και επί 2 μέρες, έως και σήμερα Τρίτη 25/2 ήταν εδώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ – Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο του Αράξου δίνονται και ενημερωτικά φυλλάδια για τον ιό και αναγκαία μέτρα προφύλαξης ενώ αναμένεται να γίνει το ίδιο και στο κέντρο της πόλης ενόψει κιόλας του καρναβαλιού που θα φέρει χιλιάδες επισκεπτών στην Πάτρα. «Χρειάζεται ψυχραιμία», επανέλαβε ο κ. Μπονάνος και αυξημένη εγρήγορση, κάτι που συνιστά & ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στους ιατρούς όλης της χώρας, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το onmed.gr, δεδομένου ότι ο ιός COVID-19 έχει διασπαρεί & στη γειτονική Ιταλία, όπου και καταγράφονται ήδη δεκάδες κρούσματα αλλά και θάνατοι, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εφιστά την προσοχή του ιατρικού κόσμου της χώρας, προκειμένου να τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού.

Οι αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του κορωνοϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, σύμφωνα με το Υπουργείο και τον ΕΟΔΥ έχουν ως εξής:

Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

Πρωτίστως όμως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει.

*Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο τηλ. 210-5212000.

Σε ότι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους.

Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

Σε ότι αφορά στη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων από τους γιατρούς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, συστήνονται τα παρακάτω:

 χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή,

 εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο,

 εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή,

 άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων,

 άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης από τον ιό COVID-19

Οι βασικές προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή.

Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:

χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.

κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο.

εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας & η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών.

Επίσης, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) είναι επαρκής.

Η διαχείριση του ιματισμού, των σκευών εστίασης και των μολυσματικών απορριμμάτων θα γίνεται σύμφωνα με τις συνήθεις και προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλείας.

Διάρκεια εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και πρόληψης της διασποράς

Οι βασικές προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά και σε κάθε περίπτωση. Τα πρόσθετα μέτρα των προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων θα πρέπει να εφαρμόζονται όλο το διάστημα που ο ασθενής είναι συμπτωματικός.

Ειδήσεις