Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πρόταση στον Δήμαρχο Πάτρας για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα

Πρόταση στον Δήμαρχο Πάτρας για τα αδέσπ...

Της Ελενης Νικολοπούλου, καθηγήτριας πανεπιστημίου στη Γαλλία


Η κατάσταση με τα δεσπόζομενα και τα αδέσποτα ζώα έχει πάρει ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες διαστάσεις στην πόλη μας, Όπως έχω γράψει και σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο Ανοικτή Επιστολή προς Υποψήφιους Δημάρχους Πάτρας και Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας (2019), είναι άκρως απαράδεκτο για την δημοσιά υγιεινή να κυκλοφορούν αδέσποτα ζώα μέσα στα νοσοκομεία, ενώ, καθημερινά, απειλείται και η ιδιωτική υγειά των πολίτων απο επιθετικές αγέλες αδεσποτων ζωων. Επιμένω δε στο οτι ειναι βαθυτατα αντιλαικο να κινδυνευει η πλειοψηφια των συμπολιτων μας απο μια ασυνειδητη μειοψηφια ανευθυνων ιδιοκτητων ζωων οι οποιοι, ειτε τα εγκαταλειπουν, ειτε τα αφηνουν να αφοδευουν οπουδηποτε, εξω φυσικα απο τις δικες τους οικιες, αλλα μπροστα απο τις οικιες των γειτονων τους, στις κολωνες της ΔΕΗ, πανω στα πεζοδρομια που στην πολη μας μαλιστα ειναι τοσο πενιχρα που μονο πεζοδρομια δεν ειναι!!!. Ειναι, κατα κοινη παραδοχη, βαθυτατα αντιλαικο μια μειοψηφια παραβατικων συμπεριφορων να μετατρεπει ολοκληρη πολη σε υπαιθριο αφοδευτηριο χωρις να λαμβανονται καποια στοιχειωδη μετρα για την επιμορφωση κ τη συμμορφωση τους.

Δεν θα υπεισελθω σε ψυχαναλυτικες αναλυσεις των συγχρονων μεταμοντερνων ατομικιστικων κοινωνιων για να υποστηριξω οτι τετοιες συμπεριφορες οχι μονο φιλοζωικες δεν ειναι, αλλα ειναι ακρως εγωιστικες διοτι, στις προκειμενες περιπτωσεις, τα ζωα χρησιμοποιουνται και εργαλειοποιουνται ως υποκαταστατο ψυχικο-υπαρξιακης στηριξης των αφεντικων τους. Θα υποστηριξω, ομως, οτι τετοιες παραβατικες συμπεριφορες που πληττουν βαθυτατα το λαικο αισθημα πρεπει να παψουν οριστικα και ριζικα. Και επειδη οι παραβατικες συμπεριφορες δεν αντιμετωπιζονται με ευχολόγια, πρεπει να ληφθουν αμεσα μετρα που θα συνδυαζουν επιμορφωση και συμμορφωση. Και αυτα τα δυο συνδυαστικα μετρα εχουν ενα και μονο ονομα, την προστιματικη πολιτικη.  

Τι σημαινει προστιματικη πολιτικη? Μην μας τρομαζει ο ορος. Πρωτον, διοτι ειναι βαθυτατα συμβατος με το λαικο αισθημα και οχι απεναντι, ουτε εναντια του. Δευτερον, διοτι ειναι βαθυτατα συνδυαστικος με την πολιτιστικη εκπαιδευση των πολιτων. Τριτον, διοτι ειναι βαθυτατα δημοκρατικος εφοσον ικανοποιει το δικαιωμα των πολιτων να συνυπαρχουν και να κυκλοφορουν με ασφαλεια σε μια καθαρη πολη.

Εδω, αξιζει να αναφερω μια ανεκδοτικη προσομοιωση. Οι κυριοι-ιδιοκτητες δεσποζομενων ζωων οφειλουν, οπως τακτοποιουν καθημερινα την καθαριοτητα των μικρων παιδιων τους στην τουαλετα της οικιας τους και οχι στο δρομο και στα πεζοδρομια, να κανουν ακριβως το ιδιο και στα ζωα τους, δηλ να φροντιζουν καθημερινα την τουαλετα των ζωων τους εντος της οικιας τους και οχι εξω απο αυτην, στο δημοσιο χωρο. Διοτι, οπως δεν μπορουμε να φανταστουμε τους γονεις  να βγαζουν τα παιδια τους να κανουν την τουαλετα τους εξω απο τις οικιες τους, στα πεζοδρομια και στους δρομους, γιατι να βλεπουμε τα αφεντικα των δεσποζομενων ζωων να βγαζουν εξω στο δημοσιο χωρο τα ζωα τους και να μην φροντιζουν την τουαλετα τους εντος της οικιας τους, οπως κανουν και με τα παιδια τους, αφου και τα ζωα τους τα νοιωθουν σαν παιδια τους!!!

Τελος, θα αναφερω μια πραγματικη προσομοιωση συμμορφωτικης πολιτικης σε 2 πολεις, Παρισι και Βρυξελλες,

Στο Παρισι, πολη στην οποιαν ζω 35 χρονια, η κατασταση με τα αποτσιγαρα στους δρομους ειχε γινει ανυποφορη και μη διαχειρησιμη απο τις υπηρεσιες καθαριοτητας του Δημου. Αποφασιστηκε λοιπον απο τις Δημοτικες αρχες του Παρισιου 1)επιβολη προστιμου σε οποιον πετα τα αποτσιγαρα στο δημοσιο χωρο κ 2)τοποθετηση πολλων και κοντινων σε αποσταση δημοτικων καδων απορριματων με ενσωματωμενο τασακι, Εννοειται, φυσικα, οτι επιβαλλεται προστιμο στους ιδιοκτητες που ρυπαινουν τον δημοσιο χωρο με τα περιττωματα των δεσποζομενων ζωων τους.

Στις Βρυξελλες, αξιζει να αναφερω την επιχειρηματολογια του Ποντιακης καταγωγης Δημαρχου κ.Χρήστου Δουλκερίδη, ο οποιος ελαβε δραστικά μέτρα για τη συμμόρφωση των πολιτων, αφού κατόπιν συλλογικής απόφασης επιβάλλεται πρόστιμο σε όποιον συλληφθεί επ' αυτοφώρω να πετά αποτσίγαρα στο πεζοδρόμιο: «Εχουμε ξεκινήσει μια σειρά από ενημερωτικές δράσεις. Θέλουμε να εξηγήσουμε στους πολίτες πως υπάρχει πρόβλημα όταν ο καθένας μας πετάει τα τσιγάρα του στον δρόμο. Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι όποια προληπτική κίνηση μπορούσε να γίνει έχει γίνει. Πλέον υπάρχουν παντού τασάκια και κάδοι απορριμμάτων ... η επιβολή χρηματικών ποινών είναι απαραίτητη για τη συμμόρφωση των πολιτών ... Ο σκοπός μας δεν είναι να τιμωρήσουμε τους δημότες αλλά να τους ευαισθητοποιήσουμε, να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής στην πόλη που συνυπάρχουμε. Εφόσον, λοιπόν, έχουν δοθεί όλες οι εναλλακτικές και κάποιοι επιμένουν σε λάθος πρακτικές, αναπόφευκτα περνάμε στα πρόστιμα. Φυσικά στους πολίτες δίνεται το περιθώριο ένστασης και αν αποδειχθεί ότι δεν φέρουν ευθύνη, αν για παράδειγμα οι κάδοι είναι γεμάτοι, το πρόστιμο αποσύρεται».

Κλεινω με μια συμπληρωματικη γενικοτερης εμβελειας προταση, σχετικα με την οποιαν εχει δημοσιευθει στις εφημεριδες και στα κοινωνικα δικτυα σχετικο αρθρο μου με τιτλο Τι είναι η συμμετοχική δημοτική δημοκρατία και ο συμμετοχικός προυπολογισμός και η οποια αφορα την δημιουργια δημοτικου ξεχωριστου ταμειου αποκλειστικα αφιερωμενου στην πραγματοποιηση εργων-παρεμβασεων για τα οποια θα αποφασιζουν απευθειας οι δημοτες μέσω διαδικτυακών ψηφοφοριών. Μια τετοια πρωτοβουλια θα μπορουσε να βοηθησει στην επιλυση πολλων καθημερινων προβληματων της πολης μας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις