Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο «κρυφός διάδρομος» που μπορεί να οδηγεί στον τάφο της Νεφερτίτης

Ο «κρυφός διάδρομος» που μπορεί να οδηγε...

Τι πιστεύουν οι ερευνητές

Ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μαχμούντ Ελνταματί, χρησιμοποίησε ραντάρ εδάφους για να αναλύσει την περιοχή γύρω από τον 3.400 ετών τάφο του Τουταγχαμών, στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Βρήκαν στοιχεία για την ύπαρξη άγνωστου έως τώρα χώρου, σαν διάδρομος, λίγα μέτρα μακριά από τον ταφικό θάλαμο του Φαραώ.  

Το εύρημα αυτό προκάλεσε αμέσως την εικασία ότι αυτός ο θάλαμος θα μπορούσε να είναι ο τάφος της βασίλισσας Νεφερτίτης. Τα ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάστηκαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, αυτό τον μήνα, συμπεριλήφθηκαν σε αναφορά που δεν έχει δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με το περιοδικό Nature.

Η ομάδα ανίχνευσε ένα μακρύ χώρο, στην ανατολική πλευρά, στο ίδιο βάθος με τον ταφικό θάλαμο του Τουταγχαμών, που είναι παράλληλος με τον διάδρομο εισόδου του τάφου.

Ο χώρος αυτός φαίνεται πως έχει ύψος περίπου 2 μέτρα και πλάτος τουλάχιστον 10 μέτρα. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αυτός ο χώρος συνδέεται με τον τάφο του Τουταγχαμών ή είναι τμήμα άλλου, κοντινού τάφου. Οι ερευνητές εκτιμούν που λόγω του προσανατολισμού του, υπάρχει σύνδεση, επειδή οι μη συνδεδεμένοι τάφοι είναι ευθυγραμμισμένοι σε διαφορετικές γωνίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται η θεωρία για μυστικούς θαλάμους που συνδέονται με τον τάφο του Τουταγχαμών. Αλλά μέχρι τώρα οι έρευνες έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα και πολλοί ερευνητές έχουν απορρίψει την πιθανότητα να υπάρχουν μυστικοί χώροι. Για παράδειγμα ο Φραντσέσκο Πορτσέλι, που ήταν επικεφαλής έρευνας που έγινε το 2017, επιμένει πως τα στοιχεία του απέκλεισαν την ύπαρξη κρυφών δωματίων που να συνδέονται με τον τάφο.  

Ο τάφος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε το 1922 και είναι ασυνήθιστα μικρός για βασιλικό τάφο. Η ομάδα του Ελνταματί έκανε έρευνα για το αν έχει κρυφούς θαλάμους και την πιθανότητα να είναι εκεί ο τάφος της Νεφερτίτης, που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη. Κάποιοι αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι πριν από τη βασιλεία του Τουταγχαμών, τον 14ο αιώνα π.Χ., η Νεφερτίτη- η κόρη της οποίας ήταν παντρεμένη με τον Τουταγχαμών- κυβέρνησε για λίγο ως Φαραώ.

Δεν έχουν πειστεί όμως όλοι με τα νέα ευρήματα. Ο Ζαχί Χαγουάς, επίσης πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων, λέει ότι στο παρελθόν η χρήση γεωφυσικών μέσων για την αναζήτηση τάφων στην Αίγυπτο έχει δημιουργήσει ψευδείς ελπίδες. Ο ίδιος, που επίσης αναζητά νέους τάφους, χρησιμοποιεί πιο συμβατικές μεθόδους, όπως η ανασκαφή.  

Mε πληροφορίες από lifo, Nature.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις