Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Η Πάτρα γιορτάζει -Πρόεδρος της Άνω Πόλης ο Καραγκιόζης -ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Η Πάτρα γιορτάζει -Πρόεδρος της Άνω Πόλη...

οι Κανταδόροι της Santa Maura θα παρουσιάσουν καντάδες στις 20.00 στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου μεταξύ των οδών Κανακάρη & Καραϊσκάκη

Το κέφι και ο χορός την Τσικνοπέμπτη δεν σταματά λεπτό στην Πάτρα και μετά τις μεσημεριανές εκδηλώσεις όπου ξεσήκωσαν τα Χάλκινα πνευστά και κρουστά από την Αριδαία της Βόρειας Ελλάδας, το ραντεβού δίνεται πλέον το βράδυ στην Άνω και Κάτω Πόλη μέσα από τις εκδηλώσεις που έχουν ετοιμάσει σε συνεργασία η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Οι εκδηλώσεις εξελίσσονται σε 2 άξονες και περιλαμβάνουν το δρώμενο «Ο Καραγκιόζης Πρόεδρος της Άνω Πόλης» και την συναυλία των Κανταδόρων της Santa Maura του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη», που πλασιώνεται από χορευτικά μελών της σχολής χορού Dancesport Hall. Και οι δυο παράλληλες εκδηλώσεις επιχειρούν να αναδείξουν παραδοσιακές πτυχές της Αποκριάς ταξιδεύοντάς μας σε έθιμα και συνήθειες αλλοτινών εποχών.

Το κυρίαρχο δρώμενο είναι «Ο Καραγκιόζης Πρόεδρος» και η αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία. Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές από μπάντες χάλκινων πνευστών, χορευτικά από το Χορευτικό του Δήμου Πατρέων, ξέφρενο κέφι και αυθεντική σατιρική διάθεση συμπληρώνουν τη βραδιά της κατανάλωσης ψητού κρέατος και οίνου.

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ

Το ραντεβού των βραδινών εκδηλώσεων είχει δωθεί στις 19.00 στα Ταμπάχανα όπου θα ξεκινήσουν το μουσικό άρμα και η πλατφόρμα με τον Χατζιαβάτη σαν ντελάλη της τελετής  και θα ακολουθήσουν την οδό Γερμανού  προς την Μπουκαούρη  

Στην διάρκεια της διαδρομής το χορευτικό του Δήμου Πατρέων με παραδοσιακές φορεσιές χορεύει χορούς από την Πελοπόννησο.

Στις 19.00 η συνοδεία της Αγλαΐας, του σερ Νιόνιου και του Σταύρακα με τις τρεις μπάντες χάλκινων ανέβηκαν την Μπουκαούρη με κατεύθυνση τη Γερμανού ενώ στις 19.00 από την πλατεία Αγ. Γεωργίου ξεκινούν 2 μπάντες με κατεύθυνση τα Ταμπάχανα. Στην διαδρομή το χορευτικό του Δήμου Πατρέων με παραδοσιακές φορεσιές  χορεύουν χορούς από την Μακεδονία.

Οι τρεις πομπές (μουσικό άρμα, Χατζιαβάτης-μπάντες από την Αγίου Γεωργίου-μπάντες με Αγλαϊα, Νιόνιο, Σταύρακα) συναντήθηκαν στην διασταύρωση Γερμανού & Μπουκαούρη και το χορευτικό του Δήμου θα χορέψει βαλς με στολές εποχής.

Όλοι μαζί έφθασαν στην πρόσοψη του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου κάτω από το Κάστρο όπου παίχτηκε η «ενθρόνιση» του Καραγκιόζη «Προέδρου της Άνω Πόλης», ένα δρώμενο που θα παιχτεί με ανθρώπους οι οποίοι θα ενσαρκώσουν τους ήρωες του θεάτρου σκιών. Μετά το τέλος της τελετής θα ακολουθήσει συναυλία - γλέντι με το σύνολο των χάλκινων οργάνων στις σκάλες του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.  

Το σενάριο και την επιμέλεια του δρώμενου για τον Καραγκιόζη υπογράφει ο παραγωγός θεάτρου σκιών και καραγκιοζοπαίκτης Χρήστος Πατρινός (με τη φωνή του θα ακούγονται οι φωνές των ηρώων του θεάτρου σκιών στις πομπές και στο δρώμενο) σε συνεργασία με τον Χρήστο Γιαννόπουλο, υπεύθυνο του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Θα συμμετάσχουν μαθητές του Εργαστηρίου «Περί Σκιών» του Χρήστου Πατρινού και ερασιτέχνες ηθοποιοί.

*Η συναυλία των «Κανταδόρων της Santa Maura» του συλλόγου Λευκαδίων εν Πάτραις «Η Φανερωμένη» θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 το βράδυ στον πεζόδρομο της Γεροκωστοπούλου μεταξύ των οδών Κανακάρη και Καραϊσκάκη. Καντάδες και αξέχαστα παλαιά, παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια θα ζωντανέψουν από τις φωνές και ορχήστρα με κιθάρες, ακορντεόν, φυσαρμόνικα και κρουστά αφήνοντας τη γλυκιά, ευγενική, ρομαντική γεύση τους και ενεργοποιώντας μνήμες του παρελθόντος όταν η Αποκριά και το Καρναβάλι χαρακτηρίζονταν από άλλα ήθη και ακροάματα. Εκεί θα χορέψουν μέλη της σχολής χορού Dancesport Hall.

*Στις μεσημερινές εκδηλώσεις παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης που αντάλλαξε ευχές με τον κόσμο και χόρεψε όπως προστάζει το έθιμο.

Νωρίτερα το μεσημέρι στην Αγίου Νικολάου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture