Back to Top
#TAGS Πατρών-Πύργου Κορωνοϊός Επίδομα 800 ευρώ Περιοριστικά Μέτρα
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ερώτηση σε Χρυσοχοΐδη για τα περιστατικά βίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών από Αναγνωστοπούλου και Μάρκου

Ερώτηση σε Χρυσοχοΐδη για τα περιστατικά βίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών από Αναγνωστοπούλου και Μάρκου

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τι πρωτοβουλίες θα ληφθούν και με ποιο χρονοδιάγραμμα

Ερώτηση αναφορικά με τις καταγγελίες για αύξηση εγκληματικότητας και περιστατικών βίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών κατέθεσαν οι Βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, στο πλαίσια άσκησης Κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Όπως αναφέρουν οι κ.κ. Μάρκου και Αναγνωστοπούλου στην ερώτηση τους, από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας από τη ΝΔ έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση των φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας και όλως αδικαιολόγητης κρατικής βίας απέναντι σε πολίτες, ειδικά δε απέναντι στους νέους ανθρώπους.

Κανείς δεν μπορεί και δεν πρόκειται να λησμονήσει τα συμβάντα αυτά, που ξεκίνησαν με την περίφημη τηλεοπτική αναφορά κάποιου συνδικαλιστή της αστυνομίας περί ανθρώπων - "σκουπίδια" στα Εξάρχεια και περί προσφύγων "σκόνη" που θα τους "ρουφήξει" όλους σαν ηλεκτρική σκούπα η ΕΛΑΣ και μετουσιώθηκαν τάχιστα σε έκνομες πράξεις όπως η επέμβαση της αστυνομίας σε κινηματογράφο για την ταινία «Τζόκερ», η εισβολή σε κλαμπ όπου τέθηκαν σε καθεστώς ομηρίας περίπου 150 νέοι άνθρωποι με τα χέρια στον αυχένα, αλλά και τα όσα συνέβησαν στην πορεία της 17ης Νοέμβρη 2019 και σε αυτήν της 6ης Δεκέμβρη 2019, με την αποτυπωμένη στον φωτογραφικό φακό, επαίσχυντη εικόνα, όπου άντρες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει ένα άτομο, το έχουν σχεδόν γδύσει από τη μέση και πάνω και του τραβούν το εσώρουχο.

Όλα αυτά βέβαια, συνεχίζει η ερώτηση των 2 βουλευτών Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ «κατέληξαν στην κατάργηση του οικογενειακού ασύλου και την άσκηση παράνομης βίας σε βάρος μιας οικογένειας στην κατοπινά χαρακτηρισθείσα ως "δημόσια" ταράτσα του σπιτιού της στο Κουκάκι, διότι τα μέλη της οικογένειας αυτής "δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις" της ΕΛΑΣ.

Ανάμεσα δε στα περιστατικά αυτά, είχαν μεσολαβήσει τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και εισέβαλλαν τα ΜΑΤ προκειμένου να εφαρμόσουν ένα πρωτόγνωρο λοκ άουτ και να εκδιώξουν από τον προαύλιο χώρο της ΑΣΟΕΕ τους φοιτητές οι οποίοι είχαν συγκαλέσει και διενεργούσαν Γενική Συνέλευση, αφήνοντας πίσω τους αρκετούς τραυματίες από χτυπήματα της αστυνομίας και άλλους με αναπνευστικά προβλήματα από την αλόγιστη και εκτεταμένη χρήση χημικών, παρεμποδίζοντας τα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν τον χώρο και προχωρώντας σε αρκετές προσαγωγές, αλλά και συλλήψεις φοιτητών.

Την ίδια στιγμή όμως, η ελληνική κοινωνία βιώνει το παράδοξο φαινόμενο της έξαρσης της εγκληματικότητας και των εγκλημάτων του κοινού ποινικού δικαίου, σε όλη την επικράτεια, η οποία είναι πλέον παρούσα και εμφανής ακόμη και σε μέρη που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν παρατηρηθεί παρόμοια φαινόμενα.

Πιο συγκεκριμένα έντονη ανησυχία προκαλούν τα αλλεπάλληλα περιστατικά κλοπών, κυρίως καλωδίων μεγάλης αξίας, που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο μήνα στην περιοχή της πανεπιστημιούπολης της Πάτρας.

Όπως ανέφερε η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε το σαββατοκύριακο 1 και 2 Φεβρουαρίου 2020, όπου οι δράστες έκλεψαν καλώδιο ρεύματος χιλιομέτρων το οποίο διερχόταν στον περίγυρο του πανεπιστημιακού campus προφανώς. Μάλιστα η ίδια η Πρυτανεία καταγγέλλει ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν ενημερωθεί επανειλημμένως από την Πρυτανεία, όπως επίσης έχουν ενημερωθεί και για τα συχνά περιστατικά επίθεσης ενάντια σε φοιτητές αλλά και σε μέλη του προσωπικού του Πανεπιστημίου από παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων στην πόλη της Πάτρας, αφού μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του συμβουλίου μεταθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, σχετικά με τις μετακινήσεις Αστυνομικών σε υπηρεσίες ανά την Ελληνική Επικράτεια, στην Αχαΐα μετατίθενται μόλις 4 Αστυνομικοί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:

1.            Τι πρωτοβουλίες θα ληφθούν και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο αύξησης της εγκληματικότητας από παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου στην περιοχή του Πανεπιστημίου Πατρών;

2.            Οι ως άνω παραβατικότητες που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των παραβιάσεων του “ασύλου” θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με αδιαφορία από τις Αρχές;».

Ειδήσεις