Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο ψυχιατρείο χωρίς λόγο, φυλακή χωρίς αιτία! Διεκδικούν αποζημιώσεις για λάθη δικαστών

Στο ψυχιατρείο χωρίς λόγο, φυλακή χωρίς ...

Την τελική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας

Οι αγωγές επιχειρηματιών και απλών πολιτών με τις οποίες ζητούν αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο για λάθη και παραλείψεις δικαστών οι οποίοι εξέδωσαν εσφαλμένες δικαστικές αποφάσεις («πρόδηλο σφάλμα») ή δικάστηκαν δυο φορές για το ίδιο αδίκημα, συνεχώς αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, οι δικογραφίες με ανάλογες αξιώσεις προσλαμβάνουν διαστάσεις βουνού και καλείται τώρα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πιλοτικές αποφάσεις της, να οριοθετήσει τις προϋποθέσεις θεμελίωσης της ευθύνης του Δημοσίου προς αποζημίωση από παράνομες πράξεις των δικαστών και εισαγγελέων, καθώς ήδη με τις πρώτες αγωγές που δικάζονται οι πολίτες διεκδικούν αποζημιώσεις ύψους 11.465.717 ευρώ.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας καλούνται να αποσαφηνίσουν την έννοια του «προδήλου σφάλματος» των συναδέλφων τους οι οποίοι με πράξεις και ενέργειές τους ή μέσα από αποφάσεις τους ζημίωσαν πολίτες, ενώ θα ερευνήσουν εάν το πρόδηλο σφάλμα πρέπει να συνδέεται με κάποιας μορφής πταίσμα (δόλο ή βαριά αμέλεια) του δικαστή κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Πάντως, η αρχική νομολογία, συνδέει το «πρόδηλο σφάλμα» δικαστή με βάση τα χαρακτηριστικά της κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης.


Ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης ήταν ο εισηγητής σε μια σειρά υποθέσεων που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο.

Τους συμβούλους Επικρατείας τους απασχόλησαν περιπτώσεις αιτήσεων που κατατέθηκαν από γνωστούς επιχειρηματίες μεγαλοπαράγοντες οι οποίοι απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της λαθρεμπορίας, έως και απλούς πολίτες που σύρθηκαν στις φυλακές, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική και νόμιμη αιτία, μετά από ένα ντόμινο πρόδηλών σφαλμάτων δικαστών και εισαγγελέων.

Από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα ερευνηθούν και οι συνέπειες που προκαλούνται από αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων τα οποία με μεγάλη ευκολία απορρίπτουν ως αόριστους τους προβαλλόμενους λόγους από τους διαδίκους. Εμφανίζονται ακόμη περιπτώσεις, εσφαλμένων δικαστικών αποφάσεων οι οποίες εκδόθηκαν μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το οποίο ήδη έχει επιδικάσει αποζημίωση για ηθική βλάβη στους θιγομένους.

Διεκδικήσεις δυο μεγαλοπαραγόντων

Ενδεικτική της κρατούσας κατάστασης στα ελληνικά δικαστήρια είναι η περίπτωση δυο επιχειρηματιών οι οποίοι ζητούν να αναγνωριστεί η υποχρέωση του Δημοσίου να τους καταβάλει, με το νόμιμο τόκο, στον πρώτο 8.097.392 ευρώ και στον δεύτερο 1.608.625 ευρώ, ως αποζημίωση (άρθρο 105 ΕισΝΑΚ), για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν από πρόδηλο σφάλμα, στο οποίο υπέπεσαν το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο Πειραιώς και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παράλληλα, ζητούν και χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης ο πρώτος 1.000.000 ευρώ και ο δεύτερος 500.000 ευρώ.

Οι δύο επιχειρηματίες θεωρήθηκαν υπαίτιοι λαθρεμπορίας και με πράξη του Διευθυντή του Ζ´ Τελωνείου Πειραιά τους έγινε καταλογισμός και τους επιβλήθηκαν δασμοί, φόροι, πολλαπλά τέλη και προσαυξήσεις, συνολικού ύψους περίπου 340.000 ευρώ.

Από τα Ποινικά δικαστήρια αθωωθήκαν για τα ίδια αδικήματα, με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Παρ΄ όλα αυτά, η Διοικητική Δικαιοσύνη σε όλες τις βαθμίδες της είχε αντίθετη γνώμη. Απέρριψε όλους τους νομικούς ισχυρισμούς τους, παρ΄ ότι επικαλέστηκαν αφενός αποφάσεις του ΕΔΔΑ για το ζήτημα της δέσμευσης των Διοικητικών Δικαστηρίων από αμετάκλητες αθωωτικές αποφάσεις Ποινικών Δικαστηρίων και αφετέρου την αρχή «κανείς δεν διώκεται, ούτε τιμωρείται ποινικά δις για το ίδιο αδίκημα» (ne bis in idem).

Κατόπιν αυτών οι δύο επιχειρηματίες διεκδικούν την εν λόγω αποζημίωση για πρόδηλα σφάλματα των διοικητικών δικαστών από το βαθμό του Πρωτοδίκη έως του συμβούλου Επικρατείας.

Εισαγωγή σε ψυχιατρείο χωρίς λόγο

Γυναίκα, με μόνη την αίτηση του παιδιού της, με το οποίο βρισκόταν σε αντιπαράθεση και με τη συναίνεση του εισαγγελέα Πειραιά εισήχθη σε νοσοκομείο και μεταφέρθηκε σε κρατική ψυχιατρική κλινική. Τώρα διεκδικεί από το Δημόσιο 50.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της προσβολής της προσωπικότητά της από προδήλως παράνομες πράξεις και παραλείψεις, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, οι οποίες είχαν ως συνέπεια την ακούσια νοσηλεία της σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Το «πρόδηλο σφάλμα» συνίσταται, κατά τους ισχυρισμούς της, στην κατάφωρη παραβίαση της διαδικασίας ακούσιας νοσηλείας, καθώς ο αντεισαγγελέας του Πειραιά, χωρίς κάποια ιατρική γνωμάτευση και χωρίς την ύπαρξη ένορκης κατάθεσης, παρήγγειλε την εισαγωγή της σε ψυχιατρείο.

Φυλάκιση γυναίκας χωρίς αιτία

Γυναίκα και πάλι ζητεί αποζημίωση 200.000 ευρώ για την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστη από την παράνομη σε βάρος της άσκηση ποινικής δίωξης, σύλληψη και κράτησή της στις φυλακές Κορυδαλλού.

Προφυλακίστηκε σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης του 27ου ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο κατέστη και ένταλμα προσωρινής κράτησης με πράξη του προέδρου Εφετών Αθηνών.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος της χωρίς να απολογηθεί. Η δίωξη ασκήθηκε για το αδίκημα της φοροδιαφυγής, καθώς φερόταν να έχει την ιδιότητα της πρόεδρου της Ανώνυμης Εταιρείας, ενώ με απόφαση της γενικής συνέλευσης της εταιρείας είχε οριστεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η έκδοση των αποφάσεων της Ολομέλειας αναμένονται μετά το Πάσχα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις