Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ερώτηση του Άγγελου Τσιγκρή στο Μάκη Βορίδη για την τιμή του λαδιού

Ερώτηση του Άγγελου Τσιγκρή στο Μάκη Βορ...

Ζητά συγκροτημένο σχέδιο προώθησης του ελαιολάδου

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  για την τιμή του λαδιού και τα απαραίτητα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών και της ελαιοπαραγωγής. 

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή: 

 «Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, με κορυφαία ποιότητα και  αποτελεί σημαντικό πυλώνα στήριξης του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας. 

Ο νομός Αχαΐας, συγκαταλέγεται στις περιοχές που  παράγουν πιστοποιημένο, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. 

Ωστόσο, οι τοπικοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στη διάθεση του προϊόντος, λόγω των αθρόων εισαγωγών από τρίτες χώρες. 

Το φετινό ποσοστό ελαιόλαδου σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που κινδυνεύει να καταλήξει αδιάθετο, προσεγγίζει το 40% της συνολικής παραγωγής και αντιστοιχεί σε 40.000 τόνους, ενώ ταυτόχρονα η τιμή αγοράς του ελαιόλαδου κυμαίνεται από 1,7  έως 2 ευρώ το κιλό. 

 Οι συγκεκριμένες τιμές διάθεσης, καλύπτουν οριακά τα έξοδα παραγωγής. 

Οι ελαιοπαραγωγοί της Δυτικής Ελλάδας, καταγράφουν οικονομικές απώλειες της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ για την ελαιοκομική περίοδο 2019 - 2020. 

 Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στην απουσία ενός συγκροτημένου σχεδίου προώθησης του ελαιόλαδου, το οποίο θα συντονίζει όλη τη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος, μέχρι και την τελική του διάθεση. 

Συνεπώς, απαιτείται μια ενιαία διαδικασία που θα εγγυάται την προστασία της προέλευσης, την πιστοποίηση του προϊόντος και την εξασφάλιση της ποιότητάς του, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει το ουσιαστικό κέρδος των παραγωγών». 

Συγκεκριμένα, ο Άγγελος Τσιγκρής ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί με σκοπό: α) την προστασία και τη στήριξη της εγχώριας ελαιοπαραγωγής και των ελαιοπαραγωγών και β) την προώθηση του ελληνικού ελαιόλαδου στις διεθνείς αγορές; 

 


____________________

Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις