Back to Top
ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2020

SPOTLIGHT

/

Φώτης Πάστρας: Ο πατρινός σεφ που μαγειρεύει στο Λονδίνο και στοχεύει σε αστέρι Michelin

Φώτης Πάστρας: Ο πατρινός σεφ που μαγειρεύει στο Λονδίνο και στοχεύει σε αστέρι Michelin
Μακρυγένη Ελευθερία

Από την Πάτρα και τα νησιά στο Notting Hill του Λονδίνου

Το πρώτο φαγητό που μαγείρεψε ήταν μακαρόνια με κιμά. «Μαμαδίστικο» και αγαπημένο. Ο Φώτης Πάστρας ήταν τότε μόλις 14 ετών. Αργότερα θα ξανάμπαινε στην κουζίνα. Επαγγελματικά πλέον. Φαγητά του έχουν γευτεί θαμώνες εστιατορίων στην Πάτρα, στην Πάργα και στη Μύκονο και πλέον εργάζεται στο Λονδίνο, στο ΜΑΖΙ στο Notting Hill. Ο πατρινός σεφ μιλά στο thebest.gr για το νέο επαγγελματικό του ξεκίνημα και όχι μόνο.

Πώς ξεκίνησε η επαφή σου με τη μαγειρική;

 H επαφή μου με την μαγειρική ξεκίνησε σε αρκετά μικρή ηλικία ήμουν μόλις 14 ετών και κατά ένα περίεργο τρόπο χωρίς να έχω κάποιο κοντινό μου πρόσωπο που να ασχολείται με αυτή ...Εγώ σήμερα το αποκαλώ χάρισμα και αυτό εκπαιδεύω.

Ποιο είναι το πρώτο φαγητό που μαγείρεψες ως μη επαγγελματίας και ποιο ως επαγγελματίας

Το πρώτο φαγητό σαν μη επαγγελματίας ήταν μακαρόνια με κιμά κλασικό μεν, νόστιμο δε ..Ως επαγγελματίας δεν έχω ξεχωρίσει κάποιο πιάτο που έφτιαξα πρώτο να πω την αλήθεια, γιατί η αρχή ήταν δύσκολη για να επικεντρωθώ στο πρώτο μου πιάτο, είχα αλλά άγχη και ανησυχίες για να σταθώ σε αυτό .

Έχεις δουλέψει στην Πάτρα και σε νησιά. Πες μας σε ποια και την εμπειρία που έχεις αποκομίσει

 Η πρώτη μου σεζόν ήταν στην Πάργα σε όμορφο εστιατόριο με θέα το μικρό λιμάνι της και ήταν η πρώτη μου δουλειά σε ρόλο σεφ, όπου εργάστηκα για 2 χρόνια. Μια εμπειρία γεμάτη αρώματα καθώς η Πάργα είναι επηρεασμένη στην κουζίνα της από διάφορους πολιτισμούς . Έπειτα εργάστηκα στην Μύκονο για άλλα δύο χρόνια σε υψηλή γαστρονομία όμως μετά κάτι μου έκανε το μεγάλο κλικ και γύρισα στον τόπο που μεγάλωσα την Πάτρα με ένα και μόνο στόχο να καταφέρω να δώσω στον κόσμο διαφορετικές γεύσεις και αρώματα από αυτά που είχε μάθει όπως και το κατάφερα παίρνοντας μεγάλη αγάπη από το κοινό της Πάτρας μέχρι και σήμερα...

Μίλησέ μας για τη μετάβασή σου στο Λονδίνο, για τη δουλειά  και για τη ζωή εκεί.

Η μετάβαση μου στο Λονδίνο ήταν κάτι ξαφνικό, καθώς πολλοί γνωρίζουν ότι είχα κάνει το βήμα με ένα δικό μου εστιατόριο, όμως τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περίμενα και δεν θέλω να το αναλύσω αυτό θέμα. ο κόσμος ξέρει πολύ καλά τι έγινε και ποιος είμαι ..Μετά από όλο αυτό όμως ζύγισα τα πράγματα και έδωσα στον εαυτό μου την ευκαιρία να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει πιο κοντά σε αυτό που αγαπάει. Το πάθος μου για την μαγειρική είναι ο λόγος που βρίσκομαι στο κέντρο του κόσμου το Λονδίνο αποκτώντας εμπειρίες πάθος πειθαρχεία και κυρίως ταπεινότητα. Η ζωή στο Λονδίνο είναι σαν πίνακας ζωγραφικής, έχει τα φανταχτερά της χρώματα και μιλάει βλέποντάς τα. Έχει όμως και τα σκούρα της μελαγχολικά. Είναι ένα περίεργο συναίσθημα που μόνο εδώ μπορείς να το ζήσεις.

 

Πήγες λίγο πριν το Brexit . Πώς μπορεί να σε επηρεάσει αυτό , ποιο είναι το κλίμα γύρω από αυτό;

Συγγνώμη γι΄αυτο δεν είμαι ειδικός για να απαντήσω πλήρως σωστά και μπορεί να ακουστεί κάπως, όμως αυτό με τα δικά μου μάτια όσο καιρό διαμένω εδώ δεν νομίζω ότι μπορεί να επηρεάσει σε τίποτα στην οικονομία του Λονδίνου ένα Βrexit . Εδώ υπάρχει κράτος και οργάνωση και είναι και πολύ ισχυρό μάλιστα.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά;

Αγαπημένα υλικά… Όσο μεγαλώνω αλλάζω. Μικρός έλεγα πολλά υλικά, πλέον θαυμάζω λίγα και καλά. Ελαιόλαδο-δυόσμο-ντομάτα-κρεμμύδι. Αυτά είναι μια πολύ καλή βάση για να ξεκινήσεις να καις την κουζίνα σου 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

Περίεργο θα ακουστεί για κάποιους αλλά αρέσει πλέον ότι θεωρείται «βρώμικο» και απλό. Την πολυπλοκότητα την κρατάω για την κουζίνα στο εστιατόριο 

Έχεις άγχος για το αν θα επιτύχεις το πιάτο;

Άγχος για το αν θα πετύχει το πιάτο όχι ποτέ, γιατί η αποτυχία είναι αυτό που με έκανε καλύτερο μάγειρα μέχρι σήμερα .

Ποιοι είναι oι στόχοι και τα όνειρά σου;

Ο στόχος είναι ένας. Να γυρίσω όλο τον κόσμο απορροφώντας αρώματα και γεύσεις δημιουργώντας τον δικό μου χαρακτήρα στα πιάτα και να κατακτήσω αστέρι Michelin και ξέρω πολύ καλά ότι θα το καταφέρω μέσα στα επόμενα χρόνια 

Spotlight