Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Θεσσαλονικιός Βασίλης Τσόρλαλης δηλώνει "ψυχή τε και σώματι" Πατρινός & παίζει τον Κίτσο στην "Γκόλφω"

Ο Θεσσαλονικιός Βασίλης Τσόρλαλης δηλώνε...

Η νέα παράσταση του σχήματος Άρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε σκηνοθεσία του Χρήστου Στρέπκου κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Αν και Θεσσαλονικιός ο ηθοποιός Βασίλης Τσόρλαλης έχει αγαπήσει την Πάτρα, την «τρέλα» και την εξωστρέφεια της και με την παράσταση «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας όπου παίζει κρατώντας το ρόλο του Κίτσου και του Δήμου, θα είναι η 4η φορά που συμμετέχει σε θεατρική παράσταση στην πόλη μας.

Ο Βασίλης Τσόρλαλης που είχε εντυπωσιάσει με το παρουσιαστικό & την ερμηνεία του στην περσινή παράσταση του Κώστα Τσιάνου «Τρισεύγενη» στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που ήταν βασισμένη στο έργο του Κωστή Παλαμά και όπου εμφανιζόταν με μία αυθεντική παραδοσιακή ενδυμασία που είχε έρθει από το Μεσολόγγι, έχει ακόμα παίξει στην παράσταση της παιδικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Ελίζα» της Ξένιας Καλογεροπούλου το 2017 σε σκηνοθεσία του Περικλή Βασιλόπουλου αλλά και στο θεατρικό έργο «Το Αλύχτισμα» σε σκηνοθεσία του Χρήστου Στρέπκου στο Λιθογραφείον.

Η «Γκόλφω», από τα γνωστότερα και πιο αγαπημένα έργα με στοιχεία δράματος, ηθογραφίας και κάποια επίσης κωμικά στοιχεία, είναι θα λέγαμε η Ελληνική, βουκολική εκδοχή των Σαιξπηρικών ηρώων του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Ο Τάσος και η Γκόλφω, το ζευγάρι της παράστασης που τους υποδύονται ο Γιάννης Τσάκωνας και η Μαρία Χρυσανθακοπούλου, είναι σύμφωνα με το έργο που είχε πρωτοπαρουσιαστεί το μακρινό 1894 από το θίασο του Δημητρίου Κοτοπούλη, δύο νέα ερωτευμένα παιδιά στο πανέμορφο βουνό του Χελμού που αποφασίζουν να παντρευτούν παίρνοντας την ευχή των γονιών τους. Ωστόσο το πρόσωπα του περιβάλλοντός τους εκφράζουν τις ενστάσεις τους και προσπαθούν να τους χωρίσουν. Η Γκόλφω πλήρως αφοσιωμένη στον αγαπημένο της αρνείται πεισματικά τις προτάσεις του πλούσιου Κίτσου που θέλει να την κάνει γυναίκα του ενώ ο Τάσος παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς του, δέχεται να παντρευτεί την Σταυρούλα, την κόρη του τσέλιγκα Ζήση που θα του εξασφαλίσει οικονομική άνεση. Η Γκόλφω νιώθοντας προδομένη αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της, αφού πρώτα συναντήσει το ζευγάρι και με μεγαλοψυχία τους δώσει τις ευχές της. Ο Τάσος συγκινημένος από την στάση της Γκόλφως θα θελήσει να γυρίσει στην πρώτη και μοναδική του αγάπη, ωστόσο θα είναι αργά.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο Βασίλης Τσόρλαλης που τον πετύχαμε εν μέσω των προβών της παράστασης που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 στις 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων από το ευέλικτο σχήμα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Άρμα Θέσπιδος, «είναι μία παράσταση που σου δίνει την αίσθηση του μπουλουκιού με την καλή έννοια, κάτι σαν Πατάρι πρότζεκτ μιας και εκτυλίσσεται σ’ ένα πατάρι. Το έργο μετά το θέατρο “Απόλλων” θα παρουσιαστεί σε ιδρύματα, σε σχολεία, σε πλατείες το καλοκαίρι ενώ ήδη υπάρχουν προσκλήσεις να παιχθεί στο Μεσολόγγι, στη Λευκάδα ακόμη και στα Γιάννενα. Είναι ένα έργο που το ξέρουν όλοι και έχει να κάνει με την περιοχή της Αχαΐας, εξάλλου και ο Περεσιάδης ήταν από την Ακράτα. Είναι ένα κείμενο που πηγαίνει προς την τραγωδία εμπνευσμένο από τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα και παρουσιάζεται ως μία σύγχρονη τραγωδία κρατώντας ωστόσο και τα κωμικά στοιχεία και χαρακτήρες όπου υπάρχουν. Είναι η 2η συνεργασία μου με τον Χρήστο Στρέπκο που υπογράφει την σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία με τον οποίο και έχω ξανασυνεργαστεί στο έργο του “Το Αλύχτισμα” το 2015, η πρώτη μου με το Άρμα Θέσπιδος και η 4η συνολικά στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Ελπίζουμε η παράσταση να αρέσει και να είναι καλοτάξιδη.

Στο έργο θα υπάρχει και μπόλικη μουσική. Εγώ παίζω και νταούλι ενώ η Έφη Κιτσαντά ακορντεόν. Μπορεί τα ρούχα της παράστασης να είναι πιο σύγχρονα ωστόσο το άρωμα της παράδοσης θα είναι έντονο μέσα από τη μουσική και τους ήχους. Δεν υπάρχει καθόλου play back ενώ οι θεατές θα απολαύσουν και παραδοσιακά τραγούδια. Προσωπικά θυμάμαι το ανέβασμα της “Γκόλφως” από το Νίκο Καραθάνο στο Εθνικό Θέατρο το 2013 που είχα ξετρελαθεί, μου άρεσε πολύ, είναι ένα έργο που νομίζω μιλά στην ψυχή του Έλληνα και αυτό ελπίζουμε να πετύχουμε και με το καινούριο ανέβασμα του από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε σκηνοθεσία του Χρήστου Στρέπκου».

Ο Χρήστος Στρέπκος έχει σκηνοθετήσει όλα τα προηγούμενα έργα στο «Άρμα Θέσπιδος» που είναι αξιοσημείωτο ότι ως σχήμα χάρη και στις εύστοχες θεατρικές επιλογές του, αγαπήθηκε από το κοινό ενώ η φήμη του έφτασε και αρκετά πιο μακριά από την Πάτρα μέχρι και την Ικαρία.

Ο Βασίλης Τσόρλαλης που είναι επαγγελματίας ηθοποιός τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως μας είπε, είχε ξεκινήσει σε θεατρικές ομάδες και σύντομα βρέθηκε να παίζει ως κομπάρσος σε παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Στην πορεία σπούδασε υποκριτική στην σχολή θεάτρου "Δήλος" της καταξιωμένης ηθοποιού Δήμητρας Χατούπη και έκτοτε δουλεύει ως ηθοποιός ενώ κατόπιν άρχισε να ασχολείται & με την μουσική και πιο συγκεκριμένα παίζοντας κρουστά μουσικά όργανα. Επίσης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έχει παίξει σε 4 παραστάσεις, ανάμεσα τους και στους «Τρεις Σωματοφύλακες» του Αλέξανδρου Δουμά το 2013, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Βούρου όπου υποδύθηκε τον Πόρθο.

Παρότι συζητούσε κάτι επαγγελματικό θεατρικό στη Θεσσαλονίκη, προτίμησε να είναι στην «Γκόλφω» στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας. «Αυτή την περίοδο είμαι ψυχή τε και σώματι στην Πάτρα και στο ΔΗΠΕΘΕ» μας είπε με χαρά και ικανοποίηση. «Η Πάτρα μου αρέσει πολύ και θα σας έλεγα πως μου θυμίζει την πόλη μου τη Θεσσαλονίκη. Μου αρέσουν και οι άνθρωποι της, είναι πιο “τρελιάρηδες” σε σχέση με άλλες πόλεις κάτι που φαίνεται και στο καρναβάλι. Ήμουν για ένα διάστημα στο προσωπικό του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων όπου είδα μία τελείως διαφορετική νοοτροπία για παράδειγμα. Στην Πάτρα μου αρέσει πολύ η εξωστρέφεια που συναντώ εδώ».

Τα σκηνικά και κοστούμια της παράστασης είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, η χορογραφία της Μαριμίλλης Ασημακοπούλου, ο σχεδιασμός των φωτισμών του Νίκου Σωτηρόπουλου ενώ βοηθός σκηνογράφου ήταν ο Κωνσταντίνος Χριστόπουλος.

Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου

Φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Τσακανίκας

Στην παράσταση «Γκόλφω» παίζουν οι ηθοποιοί:

Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας , Μαρία Χρυσανθακοπούλου.

Όπως αναφέρει ο Χρήστος Στρέπκος στο σκηνοθετικό του σημείωμα, «ο έρωτας της Γκόλφως βασίζεται στην άδολη αγάπη και στον όρκο της αιώνιας πίστης. Απέναντι βρίσκονται οι περιουσίες, οι άρχοντες, τα προξενιά, η φτώχια και όλος ο “ενήλικος” κόσμος  των “πλούσιων και φτωχών”. Η Γκόλφω και ο Τάσος είναι δυο παιδιά που δε ζήτησαν την άδεια από τους “μεγάλους” της ζωής και έκαναν αυτό που τους όρισε η καρδιά τους. Η κοινωνία όμως διαφωνεί: Όχι με την καρδιά αλλά με το συμφέρον πρέπει να γίνονται οι γάμοι.  Παρά το τραγικό τους τέλος, ο  έρωτας τους δικαιώνεται, γιατί ούτε ο κόσμος ούτε ο θάνατος  τους εμποδίζει να σμίξουν πάλι μαζί.

Υπάρχει κάτι αισιόδοξο στο να πιστεύεις σε μια αγάπη που την υπερασπίζεσαι μέχρι θανάτου, αυτό προσπάθησε να φωτίσει η σκηνοθεσία μου σε αυτό το σπουδαίο ελληνικό έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη».

Η παράσταση αναμένεται να συγκινήσει το κοινό καθώς πρόκειται πράγματι για ένα από τα ωραιότερα έργα της Ελληνικής δραματουργίας.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, στις 21:00

Γενική είσοδος  10 ευρώ

Ανέργων-ΑΜΕΑ  5 ευρώ.

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων - Τηλ.2610273613 και http://www.ticketservices.gr

Παραστάσεις:

Τρίτη       21 Ιανουαρίου

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου

Τρίτη       28 Ιανουαρίου

Δευτέρα    3  Φεβρουαρίου

Τρίτη         4  Φεβρουαρίου 2020

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, την παράσταση θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι των Λυκείων της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής με ελεύθερη είσοδο.

Θα ακολουθήσει περιοδεία σε σχολεία, ιδρύματα, νοσοκομεία, φυλακές κ.α. 

*Ευχαριστίες στην υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Σοφία Μαυρίδη για την αποστολή του φωτογραφικού υλικού.

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ      

Σε σκηνή από την παράσταση "Τρισεύγενη" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου. Εικονίζονται ο Βασίλης Τσόρλαλης και η Αντιγόνη Κουλουκάκου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture