Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου κινδυνεύουν! Τρύπησαν τα φτερωτά λιοντάρια από την οξείδωση

Τα σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου κιν...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Δείτε ΦΩΤΟ

Για την κατάσταση που επικρατεί με τα συνθήματα και τις βρωμιές που συνήθως γεμίζουν τα εμβληματικά σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου και για το αν και πότε λειτουργούν έχουν γραφτεί κατά καιρούς πολλά.

Μια πιο προσεκτική ματιά όμως αποδεικνύει ότι πέρα από το θέμα του νερού και της αισθητικής, υπάρχει άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την οξείδωση που έχει τρυπήσει τον πανάκριβο για την εποχή κατασκευής τους χυτοσίδηρο σε αρκετά σημεία.

Στις 28 Ιουνίου 1874 η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά αναδημοσιεύει την ακόλουθη περιγραφή της Πατρινής εφημερίδας Σκύλος για το πρώτο αναβρυτήριο (συντριβάνι) της πλατείας Γεωργίου:

«Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις.

Η αξία αυτού ανεβαίνει τας 25.000 δραχμών, εκτός της μαρμάρινης λεκάνης και λοιπής εργασίας. Το ύψος αυτού ανέρχεται εις 7 μέτρα, συνίσταται δε εις στήλην πλατείαν εξ ορυχάλκου, εν μέσω της οποίας εύρηται κυκλοτερής πλατεία βάσις, ην υποβαστάζουσι πέντε λέοντες ή σφίγγες πτερωταί, ικανού μεγέθους, εκ των στομάτων των οποίων θέλει εξέρχεσθαι ύδωρ.

Άνωθι δε της κυκλωτερούς ταύτης βάσεως εξακολουθεί η στήλη και επί της κορυφής αυτής επικάθηται εν μεγέθει ανθρωπίνου σώματος νεανίας ορειχάλκινος παίζων τον αυλόν. Εκ του αυτού δε, ως και εκ του στόματος πέντε άλλων μιροτέρων λεόντων υποβασταζόντων τον νεανίαν τούτον θέλει εξέρχεσθαι ωσαύτως ύδωρ».

Εξάλλου, στο Ιστορικό Λεξικό του Τριανταφύλλου, στο λήμμα «αναβρυτήρια», αναφέρεται σχετικά: «Εις πλατείαν Γεωργίου Α’ εστήθησαν την 28-6-1874. Ήλθον εκ Γαλλίας. Το εν έχει Πάνα και το άλλον αρχαίαν κόρην αμφότερα με λέοντες. Ήλθον το 1874 από την Γαλλικήν Εταιρείαν υδραυλικών έργων της εποχής εν Πάτραις, εδείχθη ενδιαφέρον και τα ηγόρασεν ο Δήμος Πατρέων και τα δύο και αντί 70.000 δρχ. τότε.

Τα σιντριβάνια από το 2016 έχουν χαρακτηριστεί με απόφαση του τότε υπουργού πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά μνημεία και δεν θα επιτρέπεται πλέον καμία οικοδομική παρέμβαση κοντά τους χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πέραν του δήμου που είναι επιφορτισμένος με το έργο της συντήρησης εάν και εφόσον δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για να την κάνει, θα πρέπει το Υπουργείο πολιτισμού να ενημερωθεί και να πράξει τα δέοντα για να μη χάσει η πόλη τα σημαντικά αυτά μνημεία της.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις