Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Στιγμές του Θάνου Μικρούτσικου στην Πάτρα – Όταν μας απογείωνε με τους 7 νάνους του και όχι μόνο – ΦΩΤΟ

Στιγμές του Θάνου Μικρούτσικου στην Πάτρ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Εικόνες από το 2011 ως τo 2018

Ο Θάνος Μικρούτσικος ίσως τώρα να χορεύει πάνω στο φτερό του καρχαρία, στη θάλασσα του Νίκου Καββαδία. Μπορεί να έχει συναντήσει τον Άμλετ της Σελήνης, τον Άλκη Αλκαίο και τον Δημήτρη Μητροπάνο και να ερμηνεύουν σε άλλη διάσταση τη Ρόζα, ίσως να είναι με τους εφτά νάνους στο cyrenia. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Θάνος Μικρούτσικος μας απογείωνε με την ανεπανάληπτα τεράστια, πολύπλευρη και πολυποίκιλη  μουσική του, όταν εμφανιζόταν στην Πάτρα. Και η ερμηνεία των εφτά νάνων που όπως είχε πει στο thebest.gr, τον απογείωνε, ήταν πάντα μια ιδιαίτερη στιγμή. Από το 2010 και μετά - από τη συναυλία με την οποία «άνοιξε» η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, του οποίου ήταν ιδρυτής και  καλλιτεχνικός διευθυντής- και ως το 2018, ανελλιπώς ενέτασσε την γενέτειρα πόλη του στο πρόγραμμα των του συναυλιών του.

Πέρα από αυτές, τον Μάιο του 2014 βρίσκεται στην Πάτρα για να  παρακολουθήσει το αφιέρωμα που του έχει ετοιμάσει το Μουσικό Σχολείο Πατρών ενώ τον Νοέμβριο του 2011 παρουσιάζει μαζί με τον Οδυσσέα Ιωάννου, την αυτοβιογραφία του, όπως προέκυψε μέσα από  τις 24 συναντήσεις τους.

Η εκδήλωση γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων. « Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος», από τις εκδόσεις Πατάκη, είναι μια αυτοβιογραφία του καλλιτέχνη, στην οποία παρεμβάλλονται κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου, ματιές και σκέψεις του, πάνω στις αφηγήσεις του συνθέτη.

Ομιλητές εκτός από τους Θάνο Μικρούτσικο και  Οδυσσέα Ιωάννου, ήταν  ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μάγνης, ο ποιητής Γιώργος Κοζίας και ο συγγραφέας Κώστας Λογαράς.

 

ΦΩΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΙΝΟΣ

Τον Αύγουστο του 2012 σε εξ αναβολής συναυλία που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο και μετατέθηκε λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πάτρα, εμφανίζεται μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας. 

Τον Ιούλιο του 2013 στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων μαζί με τον Μανώλη Μητσιά, τον Γιάννη Κότσιρα, τον Δημήτρη Μπάση και την Ρίτα Αντωνοπούλου παρουσιαζουν τα πολιτικά και λαϊκά τραγούδια του.

Την άνοιξη του 2014 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών ο Θάνος Μικρούτσικος μαζί με τη σύζυγό του Μαρία Παπαγιάννη παρακολουθούν το αφιέρωμα που έχει ετοιμάσει προς τιμήν του το Μουσικό Σχολείο Πατρών.

«Το πρόβλημά μου να σου πω Ελευθερία είναι ότι τα πολλά αφιερώματα σημαίνουν ότι μεγάλωσα (γέλια). Από την άλλη μεριά είναι μια ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί είναι το μουσικό σχολείο της Πάτρας. Στην Πάτρα έμαθα μουσική, στην Πάτρα γεννήθηκα, η οικογένειά μου εδώ πολλές γενιές. Αντιλαμβάνεσαι ότι όταν σε τιμάει ένα σχολείο και μάλιστα το Μουσικό της Πάτρας, υπάρχει και μια ιδιαιτερότητα από πλευράς συγκίνησης. Από την άλλη μεριά οφείλω να σου πω ότι εξεπλάγην με την πρόβα. Είδα ένα Μπεν Χουρ. Είναι περίπου 120 παιδιά, με 70 καθηγητές. Είναι ένα σχολείο που κάνει καταπληκτική δουλειά. Οι ενορχηστρώσεις που κάνανε είναι στα όρια του επαγγελματικού, παίζουν πάρα πολύ καλά. Τους μίλησα, ήρθε μια αντιπροσωπεία των παιδιών και μου έκαναν ερωτήσεις και είδα παιδιά πολύ σοβαρά. Πήρα μια ανάσα μεγάλου οξυγόνου με αυτή την επαφή και μπράβο τους. Μέσα σε αυτή τη βαρβαρότητα φαίνεται ότι υπάρχουν νησίδες αναπνοής», είχε πει τότε στο thebest.gr

Τον Ιούνιο του 2015 ο Θάνος Μικρούτσικος, η Αφροδίτη Μάνου, Ο Κώστας Θωμαϊδης και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» ανταμώνουν  στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ.

Τον Ιούνιο του 2016 το ραντεβού δίνεται στα Παλαιά Σφαγεία με τον Μίλτο Πασχαλίδη . Αφορμή για μια ακόμα κουβέντα μαζί του είναι η συναυλία του στις 15 Ιουνίου , μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη. 

Στα 69 του (τότε) ο Θάνος Μικρούτσικος  παραμένει ένας έφηβος σε επίπεδο ζωντάνιας πάνω στη σκηνή. Μεταμορφώνεται, δίνει και παίρνει και όταν παίζει στο πιάνο τους «εφτά νάνους» εξακολουθεί ν΄απογειώνεται! Αυτή τη φορά μιλάμε και για δικά του και αγαπημένα πρόσωπα. Για τη σύζυγό του,  Μαρία Παπαγιάννη, που αποκαλεί φύλακα άγγελό του, για το καμάρι που νιώθει ως πατέρας για τα τέσσερα παιδιά του, για την ώρα που θα κατέβει από τη σκηνή, αλλά και για την προειδοποίηση που έκανε στο τέλος του 2014, για τον ΣΥΡΙΖΑ, γράφουμε στις 13 Ιουνίου 2016.

 

Φοβάστε τη στιγμή που θα πρέπει να σταματήσετε;

«Εκείνο που φοβάμαι είναι άλλο. Καταρχήν όλα τα πράγματα τελειώνουν. Όπως τελειώνει και η ζωή. Μην ξεχνάς ότι από την ώρα που γεννιόμαστε μέχρι την ώρα που φεύγουμε από τον μάταιο αυτό κόσμο , εάν φύγουμε νορμάλ, όλα κι όλα είναι 4.160 Σαββατοκύριακα. 80 χρόνια ζωής αν πεις ότι είναι ο μέσος όρος , 52 εβδομάδες που είναι ο χρόνος είναι ακριβώς τόσα. Συνεπώς, αν δεις κι εσύ  που είσαι πολύ μικρότερη από μένα , τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα της ζωής σου , νομίζεις ότι πέρασαν αστραπή. Άρα λοιπόν ξέρεις πολύ καλά , αν είσαι ψύχραιμος άνθρωπος, ότι κάποια στιγμή έρχεται το τέλος.

Αυτό το οποίο αν θέλεις, όχι με φοβίζει,  με προβληματίζει και δεν θα ήθελα να μου συμβεί, είναι να  καταλάβω εγώ το πότε θα σταματήσω ή οι πολύ αγαπημένοι μου άνθρωποι που με προσέχουν και να μη λειτουργώ πάνω στη σκηνή με μια έννοια γραφικότητας. Νομίζω όμως ότι θα το καταλάβω. Είμαι από τους ανθρώπους που έχουν αυτή την αίσθηση. Προς το παρόν, να ξαναχτυπήσω ξύλο, όταν παίζω τους εφτά νάνους απογειώνομαι», μας είχε πει μεταξύ άλλων σε εκείνη τη συνέντευξη.

To καλοκαίρι του 2017 ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο και η συναυλία και της Πάτρας γίνεται χωρίς αυτόν. 

Στο “Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου”, που ξεκινά στις 5 Ιουλίου από την Πετρούπολη και συνεχίζει σε όλη την Ελλάδα, ο Θάνος δεν θα ξεκινήσει μαζί μας. Λόγοι ανωτέρας βίας -ένα έκτακτο πρόβλημα υγείας -, τον υποχρεώνουν να παραμείνει στην Αθήνα.

Όλοι όσοι συνυπάρχουμε στη δημιουργία αυτού του ταξιδιού, του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.  Πιστεύουμε ότι θα μας συναντήσει κάποια στιγμή στο δρόμο και όλοι μαζί θα συνεχίσουμε, αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Και φτάνουμε στο 2018. Στην τελευταία του συναυλία στην Πάτρα , για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Είναι Μάρτιος.

Μετά από 42 χρόνια θα ξαναπαίξει ολοκληρωμένη στην Ελλάδα, την «Καντάτα για τη Μακρόνησο». Στις 23 Μαρτίου  μαζί με την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαΐδη και τον Μίλτο Πασχαλίδη εμφανίζονται στο Κλειστό του Τόφαλου, σε μια βραδιά κατά την οποία συναντώνται μουσική, ποίηση και πολιτική.

Λίγες μέρες πριν το νέο ραντεβού του Θάνου Μικρούτσικου με το κοινό της Πάτρας μιλά στο thebest.gr με το γνωστό του πάθος και χωρίς περιστροφές, για όλα. Ακόμα και για την περιπέτεια της υγείας του. Αποδεικνύοντας ότι είναι συνεπής.  Μέσα από την τέχνη του και όχι μόνο, μας  προτρέπει, να ξεπερνάμε τα όριά μας και να αγωνιζόμαστε. Να μην το βάζουμε κάτω. Εξάλλου, μας έχει καλέσει πολλές φορές να χορέψουμε πάνω στο φτερό του καρχαρία, αλλά και να ζούμε τη στιγμή. Πράγματα που ο ίδιος εξακολουθεί να κάνει περισσότερο από ποτέ.

«Η κατάσταση δεν σου κρύβω και δεν θέλω  να το κρύψω από κανέναν, είναι αρκετά δύσκολη, αλλά εγώ με χαμόγελο ξυπνάω, δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ, όπως με ήξερες και συνεχίζω και βλέπουμε».

«Τώρα ζεις, άρα ζήσε το με  όλες σου τις δυνάμεις. Μην περιμένεις να το ζήσεις σε 32 τέρμινα!», λέει μεταξύ άλλων.

 

Θάνος Μικρούτσικος στο thebest.gr: «Στον αγώνα για την υγεία μου, δεν το βάζω κάτω»

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ THEBEST.GR

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture