Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

O Θάνος και ο Μικρούτσικος επέστρεψε στην Πάτρα και θυμήθηκε...Δείτε φωτό από την εκδήλωση

O Θάνος και ο Μικρούτσικος επέστρεψε στη...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Με εξομολογητική διάθεση ο συνθέτης στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του

Ο Θάνος και ο Μικρούτσικος, ο Μικρούτσικος και ο Θάνος, ο Θάνος Μικρούτσικος εν τέλει, σαν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος,  επέστρεψε χθες στην Πάτρα, τη γενέτειρά του, για να μιλήσει για εκείνη, για τη ζωή του σε αυτή,  τη φυγή του από αυτή, τη δράση του, τις  αναμνήσεις του, την καλλιτεχνική, πολιτική και προσωπική διαδρομή του. Το βιβλίο « Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος, μια αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις», από τις εκδόσεις Πατάκη, είναι μια αυτοβιογραφία του καλλιτέχνη, στην οποία παρεμβάλλονται κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου, ματιές και σκέψεις του, πάνω στις αφηγήσεις του συνθέτη.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»,  με ομιλητές, εκτός από τους Θάνο Μικρούτσικο και τον Οδυσσέα Ιωάννου, τον  δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Μάγνη, τον ποιητή Γιώργο Κοζία και τον συγγραφέα Κώστα Λογαρά.

Ο Θάνος Μικρούτσικος απευθυνόμενος στο κοινό δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την παρουσίαση του βιβλίου στην Πάτρα και δη στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» ,  καθώς «είναι πάντα ένας  μαγικός  χώρος για μένα και εδώ παρουσιάστηκε και η πρώτη μου όπερα».

Και πρόσθεσε:  "Αισθάνομαι πολύ ιδιαίτερα που το βιβλίο παρουσιάζεται στην Πάτρα. Γεννήθηκα το 1947 σε αυτή την πόλη. Έφυγα από εδώ το 1962, ένα βράδυ με το τρένο, αλλά αυτή την πόλη πάντα την κουβαλούσα  μαζί μου. Τη θάλασσά της ,τα δυο βουνά απέναντι, τις σκάλες,  τα νεοκλασικά της. Τον πρώτο καιρό επέστρεφα συχνά, και έφευγα στεναχωρημένος. Η πόλη άλλαζε, έφυγε ο φάρος της,  ο μώλος ασχήμυνε…».

Αναφέρθηκε όμως και στο παρόν της πόλης ξεκινώντας από το καρναβάλι, λέγοντας χαρακτηριστικά  ότι « πρέπει να αλλάξει το καρναβάλι, γιατί έχει χάσει τη θλίψη του». Και συνέχισε σε άλλο σημείο του λόγου του: «Αυτή η πόλη έχει χάσει στοιχήματα, ανεξαρτήτως του ενός εκάστου. Το  χρυσάφι σε αυτή την πόλη είναι κάτω από τα πόδια μας και δυστυχώς , οι άνθρωποι τα τελευταία 30 χρόνια δεν πήραν την αξίνα για να σκάψουν και να ψάξουν να το βρουν…».

Μέσα από το βιβλίο ο Θάνος Μικρούτσικος από την Πάτρα του 1947 μέχρι την Ελλάδα του μνημονίου μιλά για τη ζωή του, το τραγούδι , την πολιτική. «Με αυτό το βιβλίο έχω πάθει ένα συναισθηματικό σοκ, απρόβλεπτο και όμως αληθινό» και συνεχίζει: «Ξαναέζησα αυτή την προσωπική διαδρομή, που είναι ένα ακανόνιστο σχήμα στο χώρο και το χρόνο».

Εξήγησε βέβαια την αντίφαση του να κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία του, όταν ο ίδιος είναι εναντίον των αυτοβιογραφιών, ειδικά για τον εαυτό του.  Οι συναντήσεις με τον  Οδυσσέα Ιωάννου ξεκίνησαν για τις ανάγκες άλλης συγγραφικής έκδοσης, αλλά «δεν υπολόγισε κανείς του παραληρηματικό Μικρούτσικο».

Τέλος αναφέρθηκε και σε πιο προσωπικά κομμάτια αποκαλύπτοντας γιατί εκστασιάζεται και απογειώνεται στις συναυλίες του, όταν παίζει στο πιάνο και τραγουδά τους «Εφτά νάνους» στο  S/s cyrenia». «Έχω βρει τους εφτά νάνους της δικής μου ζωής. Είναι η Μαρία, η Σεσίλ, η Κωνσταντίνα, ο Στέργιος , η Αλεξάνδρα και τα δυο μου εγγόνια η Έλλη και ο Θάνος».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Κώστας Λογαράς, ο οποίος διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο, για το οποίο είπε ότι φαίνεται να διαχωρίσει τον οικείο Θάνο από τον πιο απομακρυσμένο Μικρούτσικο,όμως στις  450 σελίδες του,  παρουσιάζονται οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Ο Κωνσταντίνος Μάγνης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στη σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με την Πάτρα -Πολιτιστική Πρωτεύουσα, , ενώ χαρακτήρισε το κομμάτι του βιβλίου, που αναφέρεται στη διοργάνωση του 2006, ως το πιο σφιγμένο.

Στη σχέση του Θάνου Μικρούτσικου με την ποίηση αναφέρθηκε ο Γιώργος Κοζίας, ενώ ο Οδυσσέας Ιωάννου από την πλευρά του, τόνισε ότι το βιβλίο λειτούργησε για τον ίδιο ως μαθητεία, ως ταξίδι και πως η Πάτρα διατρέχει όλο το βιβλίο, όχι μόνο ως ιστορία, αλλά ως αίσθημα.

Η βραδιά έκλεισε μελωδικά με δυο τραγούδια, από τον Θάνο Μικρούτσικο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture