Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα αεροσκάφη της Πάτρας που «μαρτυρούν» τη μόλυνση της θάλασσας

Τα αεροσκάφη της Πάτρας που «μαρτυρούν» ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Η «έξυπνη» τεχνολογία που αναπτύσσει το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα

Μία τεχνολογία η οποία μπορεί να ανιχνεύει από αέρος τη μόλυνση στη θάλασσα αλλά και ποιο πλοίο την προξένησε, την πυρκαγιά αλλά και τις καταπατημένες εκτάσεις αναπτύσσει του Τμήμα  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα. Όπως εξηγεί στο thebest.gr o Καθηγητής Σπύρος Συρμακέσης η τεχνολογία θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε λιμάνια. Έχουν αναπτύξει δύο τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών .

«Πρόκειται για ένα αεροπλανάκι που μπορεί να πετάει με 60 – 70 χλμ την ώρα το οποίο πάει σε προκαθορισμένη απόσταση από την ακτή και βρίσκει πιθανές περιοχές όπου εκεί υπήρχε μόλυνση. Μόλις ανιχνεύσει ότι κάποια σημεία είναι επικίνδυνα ή είναι περιπτώσεις μόλυνσης τότε φεύγει ένα δεύτερο ελικοπτεράκι, όχι αεροπλάνο, που πετά με μικρότερη ταχύτητα και μπορεί να συλλέγει δεδομένα από αυτές τις περιοχές και να πει σε αυτά τα σημεία μπόρεσα και βρήκα μόλυνση . Στη συνέχεια  μπορούμε να ανιχνεύσουμε ποιο είναι το πλοίο που προξένησε τη μόλυνση. Αυτό θα ήταν πολύ πιο θετικό, αν υπήρχε ο αντίστοιχος κανονισμός  να μπορεί να γίνει εντός της πόλης, δηλαδή να  πετάει εντός της πόλης και να βρίσκει σημεία μόλυνσης» εξηγεί ο κ. Συρμακέσης.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δοκιμαστικές πτήσεις στον Σκαραμαγκά. «Φαίνεται ότι το σύστημα δουλεύει, είναι στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος . Στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα έπρεπε να γίνεται εντός της πόλης το οποίο είναι δύσκολο γιατί μετά την 11η Σεπτεμβρίου γιατί απαγορεύονται οι πτήσεις μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Παρόλα αυτά έχει πολλές δυνατότητες καθώς μπορείς αν ανιχνεύεις σε real time πού υπάρχει μόλυνση. Η τεχνολογία όλη είναι του Τμήματος.

Αν αλλάξουμε αισθητήρες και βάλουμε αισθητήρα καπνού θα ανιχνεύουμε πυρκαγιά ή αν βγάλουμε τον αισθητήρα και τοποθετήσουμε κάμερα θα εντοπίζουμε καταπατημένα εδάφη».

 

 

O «μαγικός» καθρέφτης στην Πάτρα που σου μετρά ως και την πίεση

Για τη λειτουργία του συστήματος ωστόσο χρειάζεται υποδομή. «Ένα δίκτυο που να καλύπτει τις περιοχές. Υπάρχουν πιλοτικά δίκτυα όπως τα δίκτυα Lora που μας επιτρέπει να καλύψουμε με τη μορφή internet μια μεγάλη περιοχή σε μια ακτίνα 60 – 70 χλμ. Να έχουμε μια δικτυακή υποδομή που όλες αυτές οι συσκευές να επικοινωνούν. Είμαστε σε ένα αρχικό στάδιο να εγκαταστήσουμε ένα πρότυπο δίκτυο Lora που θα μπορεί να καλύψει όλη την Πάτρα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε στιγμή βρίσκεται μια συσκευή που μπορεί να διαβάσει αυτό το δίκτυο  να μπορεί να στείλει δεδομένα .

Το δουλεύουμε  και σε επίπεδο υποδομής και σε συνέργεια με το “έξυπνο σπίτι”, καθώς υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που θα μπορέσουν να περάσουν πάνω από τις υποδομές. Οι υποδομές σε μια πόλη είναι πολύ σημαντικές . Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε η Πάτρα να αποκτήσει υποδομές για να μπορούμε να χτίσουμε υπηρεσίες και για τους πολίτες και τους ερευνητές» καταλήγει ο κ. Συρμακέσσης.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις