Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

O «μαγικός» καθρέφτης στην Πάτρα που σου μετρά ως και την πίεση

O «μαγικός»  καθρέφτης στην Πάτρα που σο...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Σε ενημερώνει και για τον καιρό

Είναι ένας καθρέφτης σχεδόν μαγικός και είναι βγαλμένος όχι από παραμύθι αλλά από τον κόσμο της τεχνολογίας. Οι αλγόριθμοι και το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα είναι υπεύθυνοι γι΄αυτόν όπως και για την Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης που έχουν αναπτύξει στο πρώην ΤΕΙ της Πάτρας. Ο Ζαχαρίας το ρομπότ και η Αλεξάνδρα, μία πλατφόρμα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη δεν προσφέρουν απλώς τις ανέσεις ενός "έξυπνου" σπιτιού, αλλά μια σειρά υπηρεσιών ασφάλειας και «παρακολούθησης» ηλικιωμένων για την πορεία της υγείας τους.

Η πλατφόρμα  λειτουργεί συνδυαστικά με τις τεχνολογίες μιας έξυπνης οικίας για διαχείριση φωτισμού, θερμοκρασίας, εξοικονόμησης ενέργειας, ασφάλειας και μαζί με τον Ζαχαρία το ρομπότ εργάζονται για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων και την καταγραφή και την ενημέρωση για την εξέλιξη της υγείας τους. Το έξυπνο σπίτι  διαθέτει ένα σύστημα αισθητήρων βιοιατρικής  οι οποίοι καταγράφουν από τον χρόνο που χρειάζονται για να σηκωθούν από το κρεβάτι, μέχρι το αν πήραν τα χάπια τους. Άλλωσε η Αλεξάνδρα είναι εκεί για να τους το θυμήσει. Η Αλεξάνδρα είναι αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης και το κιρίτσι για όλες τις δουλειές σχεδόν. Αυξάνει η μειώνει τη θερμοκρασία στο σπίτι, αντιστοίχως αναλαμβάνει τον φωτισμό, σου βρίσκει τα κλειδιά σου κλπ.

Το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι μιλά ελληνικά. Στο πλαίσιο του σπιτιού λειτουργεί και ένας «μαγικός» καθρέφτης.  Για την ακρίβεια ένας έξυπνος καθρέφτης που δεν αντικατοπτρίζει μόνο το πρόσωπό μας. Μας μιλά κιόλας.

Μας λέει τον καιρό, μας δίνει εικόνα για την κίνηση στους δρόμους και προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών βιοϊατρικής. Στον καθρέφτη έχουν ενσωματωθεί αλγόριθμοί και κοιτώντας τον,μετρά και μας ενημερώνει για το πόσους παλμούς έχει η καρδιά μας, ενώ σχεδιάζονται και άλλες υπηρεσίες να προστεθούν στις υπάρχουσες, όπως είναι η καταγραφή της υγείας του ήπατος, η μέτρηση του σακχάρου κλπ.

Όπως εξηγεί στο βίντεο που ακολουθεί ο ερευνητής του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών Βασίλης Τσακανίκας ο "έξυπνος" καθρέφτης είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, το οποίο δεν χρειάζεται καμιά επαφή με τον χρήστη. Απλά κοιτώντας τον συλλέγεις όλα αυτά τα δεδομένα.

Παράλληλα  αποτελεί ένα "παράθυρο" επικοινωνίας με εκείνους που εμπλέκονται στην παρακολούθηση της εξέλιξης της υγείας του ασθενούς, όπως είναι πχ ο φαρμακοποιός του ή ο γιατρός του, ενημερώνοντάς τους για τα αποτελέσματα των μετρήσεων που κάνει ο  καθρέφτης.

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ 6ο λεπτό

Το thebest.gr φιλοξενήθηκε πρόσφατα στην Πρότυπη Οικία και είδαμε από κοντά τις δυνατότητες και τις λειτουργίες της οι οποίες όλο και διευρύνονται.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις