Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020 I Can't Breathe ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Παιχνίδια" με τους καρκινοπαθείς- Αναβάλλονται θεραπείες στην Πάτρα

"Παιχνίδια" με τους καρκινοπαθείς- Αναβάλλονται θεραπείες στην Πάτρα

Αναστάτωση στο ΠΓΝΠ, τη απαντά η Διοικήτρια, Παναγούλα Μαμμή

Αναστάτωση έχει προκληθεί σε μερίδα καρκινοπαθών που λαμβάνουν τη θεραπεία τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας καθώς από τη Δευτέρα το φάρμακό τους δεν είναι διαθέσιμο με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι θεραπείες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 4 ασθενείς οι οποίοι χωρίς κάποια προηγούμενη, έγκαιρη ενημέρωση, πληροφορήθηκαν ξαφνικά ότι προκλήθηκε πρόβλημα με την προμήθεια του φαρμάκου κι έτσι η χορήγησή του θα πρέπει να αναβληθεί για περίπου μια εβδομάδα με 10 ημέρες.

Στο θέμα παρενέβη με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας η οποία επισημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας, από Αχαϊα, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και αλλού, ενώ είχαν πάρει την κατάλληλη φαρμακευτική προετοιμασία τις προηγούμενες μέρες, ενημερώθηκαν λίγα λεπτά πριν και αφού είχαν προσέλθει στο ΠΓΝΠ, ότι οι θεραπείες τους αναστέλλονται λόγω έλλειψης φαρμάκων, άγνωστο για πόσο. Την ώρα που γιατροί καταγγέλλουν "παιχνίδια" των φαρμακευτικών στην πλάτη των ασθενών. 

Από την πλευρά της η διοικήτρια του ΠΓΝΠ, Παναγούλα Μαμμή η οποία μίλησε στο thebest.gr εμφανίζεται καθησυχαστική και υποστηρίζει ότι, με βάση τις ενέργειες που έχουν γίνει, η έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου δεν θα ξεπεράσει τις 10 ημέρες. Όπως αναφέρει η κυρία Μαμμή το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας αλλά είναι πανελλαδικό καθώς η εταιρεία που προμηθεύει το συγκεκριμένο φάρμακο είχε ενημερώσει από τον Σεπτέμβριο ότι ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα καθώς είναι δυσεύρετο στην ελληνική αγορά.

Πράγματι σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας παρατηρήθηκαν προβλήματα και ταλαιπωρία των ασθενών. Κάποια δε αναγκάστηκαν να το αντικαταστήσουν, μετά από σύμφωνα γνώμη του θεράποντος ιατρούς με άλλο φάρμακο. Ωστόσο στο ΠΓΝΠ, όπως μας λέει η διοικήτριά του, λόγω ενός καλού δικτύου που υπήρχε με ιδιωτικά φαρμακεία τα οποία είχαν το φάρμακο στις αποθήκες τους δεν είχαν υπάρξει κενά. Ωστόσο την περασμένη Παρασκευή η ελληνική εταιρία που κατάφερνε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να βρίσκει το σκεύασμα ενημέρωσε ότι πλέον δεν έχει άλλα αποθέματα.

«Έτσι τη Δευτέρα βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να μην έχουμε τα φάρμακο για τους 4 ασθενείς μας που ήταν προγραμματισμένο να κάνουν τη θεραπεία τους. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε εκτιμώ ότι σε μια εβδομάδα με 10 μέρες θα έχουμε τη δυνατότητα να προμηθευτούμε και πάλι το εν λόγω φάρμακο. Αυτές οι διακοπές στην θεραπεία των ασθενών συμβαίνουν κατά διαστήματα, το Καλοκαίρι κτλ. Δεν είναι ευχάριστο, αλλά επιστημονικά δεν είναι τραγικό ή ολέθριο να υπάρξει μια τέτοια ολιγοήμερη αναβολή», σημειώνει η κυρία Μαμμή. Τώρα στην περίπτωση που η ενημέρωση που έχει για άμεση σχετικά αποκατάσταση του προβλήματα δεν ανταποκριθεί στην πραγματικότητα, η διοίκηση του ΠΓΝΠ θα αναζητήσει άλλες λύσεις.

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑ:

"Tην Δευτέρα 09/12/19, εντελώς αιφνιδιαστικά και απροειδοποίητα, αναστάλησαν μαζικά προγραμματισμένες χημειοθεραπείες ογκολογικών ασθενών στο ΠΓΝΠ. Πολλοί συμπολίτες μας, από Αχαϊα, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και αλλού, ενώ είχαν πάρει την κατάλληλη φαρμακευτική προετοιμασία τις προηγούμενες μέρες, ενημερώθηκαν λίγα λεπτά πριν και αφού είχαν προσέλθει στο ΠΓΝΠ, ότι οι θεραπείες τους αναστέλλονται λόγω έλλειψης φαρμάκων, άγνωστο για πόσο.

Η διακοπή του προγράμματος αναγκαίων θεραπειών ενός ογκολογικού ασθενούς δεν είναι κάτι απλό. Οι επιπτώσεις στην εξέλιξη και την αντιμετώπιση του κακοήθους νοσήματος είναι απρόβλεπτες. Το γεγονός αυτό, το οποίο έχει επαναληφτεί σε μικρότερη έκταση και στο παρελθόν και σε άλλα νοσοκομεία(πχ Αττικό τον Σεπτέμβριο), δείχνει όλη την αθλιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας που συνεχίζεται και εντείνεται, παρά τις υποσχέσεις και τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις. Δείχνει την ωμή πραγματικότητα μιας δημόσιας υγείας που θυσιάζεται στο βωμό των «ματωμένων πλεονασμάτων», της ευρωμνημονιακής-δημοσιονομικής ασφυξίας και της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Η επίσημη αιτιολόγηση από τη Διοίκηση του νοσοκομείου είναι ότι το φαρμακείο του δεν έχει άλλο απόθεμα συγκεκριμένων ΧΜΘ σκευασμάτων (που έχουν βάση την πλατίνα) εδώ και καιρό, λόγω αναστολής της προμήθειάς του από συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία που έχει σύμβαση με το ΠΓΝΠ. Οι ασθενείς το προμηθεύονταν έως τώρα από τα εξωτερικά φαρμακεία αλλά λόγω εξάντλησής του προέκυψε αδιέξοδο.

Κυβέρνηση, διοικήσεις, φαρμακευτικές εταιρίες, υπουργοί είναι όλοι υπεύθυνοι. Διατηρούν και αναπαράγουν την ασφυκτική μνημονιακή λιτότητα στο ΕΣΥ. Από τα φάρμακα και τα νοσοκομειακά υλικά μέχρι τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τα πάντα για τους επενδυτές, τίποτα για τους εργαζόμενους, το δημόσιο σύστημα και τους ασθενείς είναι το κυνικό δόγμα τους.

Απαιτούμε από τους αρμόδιους να δώσουν ΑΜΕΣΗ λύση στο πρόβλημα και να σταματήσει η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας.

Όλοι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς, τα σωματεία και τα συλλογικά τους όργανα, πρέπει να απαντήσουν άμεσα και δυναμικά στο συνεχιζόμενο υγειονομικό έγκλημα. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα."

Ειδήσεις