Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πήγαμε στο TEDxPatras 2019 - Τι είδαμε

Πήγαμε στο TEDxPatras 2019 -  Τι είδαμε
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Κεντρικό θέμα η αβεβαιότητα - Μιλάμε με τον Co-Founder & Curator of TEDxPatras Γιάννη Αλτανόπουλο

Uncertainty. Αβεβαιότητα. Μια κατάσταση που φοβίζει, στρεσάρει, προκαλεί, ανοίγει νέους δρόμους, οδηγεί στη δημιουργικότητα και στην εξέλιξη. Από την προσωπική ζωή, μέχρι τις επιχειρήσεις, το εκπαιδευτικό σύστημα, τη γεωπολιτική. Η αβεβαιότητα είναι παντού. Σε κάθε χώρα, σε κάθε  τομέα. Πάντα ήταν . Κι αυτό την καθιστά βεβαιότητα. Οι ομιλητές, ο καθένας από την πλευρά του ανέδειξαν αυτή τη διάσταση.  Μέσω της αστροφυσικής, της τέχνης, της επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας. Η αβεβαιότητα όσο και μην μας αρέσει  έχει και πλεονεκτήματα. Και ιδιαίτερα η Μαρία Ντάβου  που ξεκίνησε  τον τρίτο κύκλο των ομιλιών ανέδειξε τη σημασία , το εκπαιδευτικό σύστημα να μη δομεί στους μαθητές μόνο βεβαιότητες. Άρχισε να ξεδιπλώνει το σκεπτικό της άλλωστε πάνω στο εν οίδα ότι ουδέν οίδα, του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Σωκράτη.

Η ομιλήτρια, ως εκπαιδευτικός, μοιράστηκε από σκηνής το παράλογο των αγκυλώσεων που μαστίζουν την ελληνική εκπαίδευση.Και η απάντηση της Μαρίας Ντάβου; “Ας χακάρουμε το σύστημα!” Ας αποβλέψουμε στον εναγκαλισμό της φυσικής τάσης των μαθητών να ερευνούν, στην ενίσχυση της ικανότητάς τους να κοιτούν τον κόσμο και να αναρωτιούνται. Ας γίνουμε όσα χρειάζονται για να ανοιχτούν στο πέλαγος της αβεβαιότητας, παραμένοντας ευτυχισμένοι. 

Ο Peter Sage Ο  τελευταίος ομιλητής του TEDxPatras 2019 μίλησε για την ανθρώπινη συμπεριφορά και για ακούσιο σαμποτάζ ,βασισμένο στο συνδυασμό των βιολογικών μας περιορισμών και της μειωμένης αντιληπτικής μας ικανότητας. Ένας συνδυασμός που μας καταδικάζει να είμαστε ανόητα βέβαιοι για τα πιο αβέβαια πράγματα στον κόσμο.

Ποια είναι λοιπόν η λύση; Να μάθουμε ποιες πλευρές της κατάστασης εντός της οποίας υπάρχουμε μπορούμε να ελέγξουμε- και να τις ελέγχουμε αποτελεσματικά. Να επιλέγουμε εκεί που η επιλογή μας μπορεί να μεταβάλλει την πραγματικότητα. Να αντιμετωπίσουμε τους εαυτούς μας σαν την κατοικία μας: απαγορεύοντας την είσοδο σε κάθε είδους “μολυσματική απειλή”, προσκαλώντας όσα μας βοηθούν να αγαπήσουμε τους εαυτούς μας και να γίνουμε ευτυχισμένοι και δημιουργικοί και κάνοντας έξωση σε ό,τι μας αρρωσταίνει.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του πατρινού συγκροτήματος Carte Postale που ανέβηκε στη σκηνή με ένα όμορφο μουσικό πρόγραμμα ενώ στο πλαίσιο του TEDxPatras 2019 έγινε και η μεγαλύτερη ομαδική online παραγγελία φαγητού, με τους συμμετέχοντες να παραγγέλνουν ταυτόχρονα και δωρεάν μέσω του Delivery.gr το φαγητό που θα έτρωγαν στη συνέχεια.

Φέτος το TEDxPatras 2019 άλλαξε χώρο και μας υποδέχτηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών .Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους  850, ενώ οι ομιλητές ήταν 14. Οι ομιλίες διεξάγονταν στη μεγάλη αίθουσα ενώ προσφέρονταν καφές, φαγητό και άλλες λιχουδιές. Παιχνίδια και workshops συμπλήρωσαν το παζλ και ήταν  πολύτιμη η βοήθεια των εθελοντών.Και τα τρία sessions παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ευρηματική και άμεση ήταν η παρουσίαση που έκανε ο Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος.

Σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο μπορούσες να ποζάρεις παιχνιδιάρικα με τους φίλους σου και να έχει αναμνηστική φωτογραφία, ενώ μια τσάντα με ενημερωτικό υλικό και δωράκια (από ιπποφαές, μέχρι ξηρούς καρπούς , ούζο και αυτοκόλλητη θήκη για κάρτες) περίμενε να την παραλάβεις.

Στον απόηχο της φετινής διοργάνωσης μιλήσαμε με τον Γιάννη Αλτανόπουλο, Co-Founder & Curator of TEDxPatras

Πώς αποτιμάτε τη φετινή διοργάνωση του TEDxPatras 2019 με κεντρικό θέμα την αβεβαιότητα η οποία προσεγγίστηκε πολύπλευρα μέσα από τα διαφορετικά πεδία «οπτικής» εμπειρίας και δράσης των ομιλητών; Ποιο είναι το απόσταγμα;

Σχεδιάζαμε για μήνες αυτή την πέμπτη επετειακή εκδήλωση του TEDxPatras και η συνολική εμπειρία μας έχει δημιουργήσει ικανοποίηση και έντονα συναισθήματα. Ήταν η πιο διευρυμένη εκδοχή του TEDxPatras περιλαμβάνοντας 14 ομιλητές, 3 καλλιτεχνικά σχήμα, 6 εργαστήρια, 3 παράλληλες δράσεις, 3 q&asessionsκαι 6 πρωτότυπα παιχνίδια διάρκειας 12 περίπου ωρών ή μισής ημέρας με έναν καθαρά διεθνή χαρακτήρα. Πρόκειται για το πιο ώριμο, το πιο μεστό και το πιο ουσιαστικό μας event. Τους τελευταίους έξι μήνες ως ομάδα δεν επιλέξαμε να πάρουμε κάποια θέση ή να προωθήσουμε μια συγκεκριμένη στάση απέναντι στην έννοια της «αβεβαιότητας» μέχρι την ημέρα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου δίνοντας το βήμα στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της φετινής διοργάνωσης. Η «αβεβαιότητα» είναι τελικά η μόνη «βεβαιότητα» και η ύπαρξη της στον κόσμο έχει άμεση επιρροή και στη δική μας ζωή. Όταν είμαστε ανοικτοί σε νέες εμπειρίες, γνώσεις και απόψεις και δυνατοί σε προκλήσεις και σε δοκιμές μπορούμε να γίνουμε πραγματικά σοφότεροι και πιο θαρραλέοι.

Πόσοι ήταν οι συμμετέχοντες; Η ανθρωπογεωγραφία του κοινού

Φέτος, συμμετείχαν περισσότεροι από 850 θεατές διαμορφώνοντας ένα σκηνικό θετικής ενέργειας και ζωντάνιας. Ο νέος χώρος στέγασης των ιδεών στο εμβληματικό συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών αποτέλεσε αφορμή για να συμμετάσχει ένα μεγάλο μέρος της φοιτητικής κοινότητας που αφιέρωσε σχεδόν όλη την ημέρα ακούγοντας τις συγκινητικές αφηγήσεις και τις ιστορίες των ομιλητών μας έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσει με πρόσωπα που μιλούν την ίδια γλώσσα. Αυτή τη γλώσσα της αλλαγής, της δημιουργικότητας, της προσφοράς και της προσπάθειας. Σημαντική ήταν η παρουσία των στελεχών της τοπικής και περιφερειακής αγοράς. Εξάλλου το TEDx και το TEDxPatras εδώ και χρόνια αποτελoύν σημεία αναφοράς για νέες καινοτόμες πρωτοβουλίες που προέρχονται όχι αποκλειστικά από την ίδια τη χώρα αλλά και από το εξωτερικό. Ένα περιβάλλον που δημιουργεί τη διάθεση για να ακούσεις φρέσκιες προσεγγίσεις σε καθημερινά προβλήματα μέσω εργαλείων που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία και την καινοτομία τους.

 

Ποιες στιγμές ξεχωρίζετε;

Κάθε event μας σχεδιάζεται για να προσφέρει στιγμές και να δημιουργεί πολλές περισσότερες μέσα από την ενεργοποίηση του θεατή. Δεν μπορώ να μην αναφέρω μια στιγμή που συγκίνησε όχι μόνο την ομάδα μας αλλά και όλο το αμφιθέατρο. Ήταν η στιγμή της ομιλίας του Alex Flynn στο τέλος του 2ου session. Ξεκινώντας την αφήγησή του με το «είχα τα πάντα» πέρασε από μια πλήρη βεβαιότητα σε μια πλήρη αβεβαιότητα και στη συνέχεια μας καθήλωσε με την ιστορία του καταλήγοντας πάλι σε κάτι βέβαιο. Όταν η ανθρώπινη θέληση κυριαρχεί, όταν επιλέγεις τον τρόπο που θέλεις να βλέπεις και να βιώνεις τον κόσμο, τότε όλα είναι πιθανά: ακόμα και να μετατρέψεις τη μεγαλύτερή σου αδυναμία σε κίνητρο και έμπνευση για να αλλάξεις αυτό που μοιάζει αμετακίνητα βέβαιο: τα όρια που σου θέτει το ίδιο σου το σώμα.

Ποιος ήταν ο απώτερος στόχος του φετινού TEDxPatras και τι σκέπτεστε για την επόμενη διοργάνωση;

Ο στόχος της φετινής διοργάνωσης ήταν να κάνουμε ένα μικρό βήμα ισορροπίας ανάμεσα στην αβεβαιότητα και στη βεβαιότητα. Να ισορροπήσουμε και να κατανοήσουμε αυτό το βέβαιο σε όσα αναζητούμε. Γιορτάσαμε τα πέντε χρόνια του TEDxPatrasκαι ακολουθούμε την πρωτοβουλία του TEDx που πραγματοποιείται εδώ και δέκα χρόνια σε όλο τον κόσμο. Για το μέλλον θέλουμε να διατηρήσουμε την πλατφόρμα του TEDxPatras ανεξάρτητη και ανοικτή σε νέο και αντικειμενικά πρωτότυπο περιεχόμενο. Η κοινωνική διάσταση της διοργάνωσης αποτελεί η προσφορά λύσεων και η καλλιέργεια ενός ουσιαστικού διαλόγου για θέματα που απασχολούν την εποχή μας, την κοινωνία και την καθημερινότητά μας. Η ομάδα μας διαθέτει τις δεξιότητες και την εμπειρία για να προσελκύσει ακόμα πιο μεγάλα ονόματα ομιλητών συντελώντας σε μια κορυφαία συνάντηση στη Δυτ. Ελλάδα και ευρύτερα στη Μεσόγειο για τις ιδέες που αξίζει να διαδοθούν.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις