Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Με διεθνή διαγωνισμό η παραχώρηση του Λιμανιού της Πάτρας σε ιδιώτες- ΔΕΙΤΕ τι είπε ο Γ. Πλακιωτάκης

Με διεθνή διαγωνισμό η παραχώρηση του Λι...

Ο υπουργός Ναυτιλίας μίλησε σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας

23:00 «Υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια μας και μάλιστα από μεγάλους παγκόσμιους λιμενικούς παρόχους, από μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρουαζιέρας, αλλά και στον χώρο του yachting», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα, με θέμα την αξιοποίηση του λιμανιού της πόλης.

Όπως πρόσθεσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης στην ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε σε χώρο του λιμανιού, «η χώρα μας και τα λιμάνια μας οφείλουν να είναι ανταγωνιστικά, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, τόσο σε επίπεδο οικονομίας, όσο και σε επίπεδο ναυτιλίας, και για αυτό το λόγο θέσαμε ως βασική προτεραιότητα την αξιοποίηση των 10 μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας μας».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των διαδικασιών, ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι «σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και μέσω μιας μελετητικής εταιρείας, μας έχουν παρουσιάσει τις δυνατότητες αξιοποίησης του κάθε λιμανιού ξεχωριστά, και εμείς απ' την πλευρά μας προσπαθούμε να διαφυλάξουμε το δημόσιο συμφέρον, τις επενδύσεις και βέβαια θέσεις απασχόλησης». «Όλα αυτά θα τα κάνουμε με όρους κοινωνικής συνεννόησης με τους τοπικούς φορείς, διότι θέση της κυβέρνησης είναι ότι καμία επένδυση δεν πρόκειται να προχωρήσει, αν δεν υπάρχει αγαστή συνεργασία με την τοπική κοινωνία» πρόσθεσε και συνέχισε:

«Στο δεύτερο στάδιο θα γίνει η οικονομική αποτύπωση των στοιχείων του κάθε λιμένα ξεχωριστά, ενώ το τρίτο στάδιο θα είναι οι διεθνείς διαγωνισμοί».

Μιλώντας για το λιμάνι της Πάτρας, ο Γιάννης Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι «μπορεί να αποτελέσει μοχλό τοπικής, περιφερειακής και εθνικής ανάπτυξης, όμως για να αξιοποιηθεί, θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα και ως εκ τούτου η στόχευση του λιμανιού θα πρέπει να είναι ο τομέας των εμπορευματοκιβωτίων».

Όπως εξήγησε, «για να γίνει αυτό, χρειάζεται η σύνδεση του λιμανιού με το νέο σιδηροδρομικό δίκτυο», προσθέτοντας ότι «έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις από την κυβέρνηση, διότι αν θέλουμε να φθάσει ο σιδηρόδρομος στο λιμάνι και να αναπτυχθεί ο εμπορευματικός σταθμός, αυτό θα πρέπει να γίνει με όρους ρεαλισμού».

Όσον αφορά την μονάδα εγκατάστασης, τροφοδοσίας και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, είπε ότι «είναι απαραίτητη, διότι θα εξυπηρετήσει το λιμάνι, την πόλη και τις επιχειρήσεις, αφού θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Παράλληλα, ο Γιάννης Πλακιωτάκης παρατήρησε ότι «σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας οι εξελίξεις τρέχουν και αν δεν είμαστε γρήγοροι θα μείνουμε πίσω και θα αναπτυχθούν άλλα λιμάνια σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Επειδή οι εξελίξεις και οι αποφάσεις είναι μπροστά μας, θα πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε ότι «ο τομέας του yachting είναι μία δραστηριότητα η οποία συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε οικονομικό και σε κοινωνικό και αναπτυξιακό επίπεδο, γι' αυτό και θα αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο και θα το κάνουμε πιο ανταγωνιστικό».

Επίσης, ανέφερε ότι μελετάται η εθνική στρατηγική λιμενικής διακυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι «η ιστορία με τα διαφορετικά επίπεδα λιμενικής διακυβέρνησης, πρέπει να σταματήσει.»

Τέλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους άνδρες και στις γυναίκες του Λιμενικό Σώματος, λέγοντας ότι «διαφυλάττουν την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, προστατεύοντας παράλληλα τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας».

 

21:55 Μιλώντας στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ ο κ. Πλακιωτάκης είπε μεταξύ άλλων ότι το λιμάνι της Πάτρας θα πρέπει να κάνει στροφή προς την μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και κατά συνέπεια να μετατραπεί σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών με την σύνδεσή του με την σιδηροδρομική γραμμή.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να λέμε αλήθειες. Δεν αμφισβητείται το μέγεθος και ο ρόλος του λιμανιού της Πάτρας, όμως ο στόχος μας πρέπει να είναι η ανάπτυξή του και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Για να συμβεί αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας.

Παράλληλα έκανε ειδική αναφορά στην προσέλκυση μεγάλων γιοτ, κρουαζιερόπλοιων και τόνισε ότι προτεραιότητα αποτελεί η σύνδεσή του με δίκτυο υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σε σχετική της ανακοίνωση η ΟΝΝΕΔ αναφέρει τα εξής:  

"Στο συνεδριακό κέντρο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών στην Πάτρα φιλοξενήθηκε η εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας με θέμα την αξιοποίηση του λιμανιού της αχαϊκής πρωτεύουσας προκειμένου να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της πόλης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και συναντήσεων που πραγματοποιεί η ΟΝΝΕΔ στην Περιφέρεια.
Χαιρετισμό στα μέλη της ΟΝΝΕΔ απεύθυναν ο Γραμματέας της Κ.Ε. ΟΝΝΕΔ Νίκος Σιαδήμας και ο Υπεύθυνος Περιφερειακών Οργανώσεων Μένιος Κορομηλάς.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Παναγιώτης Τσώνης και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης απευθύνθηκαν στα μέλη της ΟΝΝΕΔ μιλώντας για την ανάγκη της ανάπτυξης του λιμανιού της Πάτρας, την εκμετάλλευση του γεωγραφικού πλεονεκτήματος της πόλης, τις προοπτικές εξέλιξης όλου του νομού με την αξιοποίηση του λιμένα αλλά και τις ευκαιρίες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών:

Γιάννης Πλακιωτάκης: Το λιμάνι της Πάτρας μπορεί να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Η ΟΝΝΕΔ δείχνει το δρόμο αναδεικνύοντας ένα επίκαιρο ζήτημα το οποίο και η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα. Έχουμε καταθέσει προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση με όρους ρεαλισμού και με μελέτες σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και με τα υπόλοιπα αρμόδια Υπουργεία.

Παναγιώτης Τσώνης: Απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη των μεταφορικών υποδομών προς το λιμάνι, παρότι η Ολυμπία οδός συνέβαλε στην αναβάθμισή του, με αναγκαιότερη βελτίωση την υλοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα να αναβαθμιστεί ο ρόλος του λιμανιού διότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καλυφθεί το σύνολο της χώρας, λειτουργώντας συνεργατικά και όχι ανταγωνιστικά με το λιμάνι του Πειραιά.

Παύλος Μαρινάκης: Το λιμάνι της Πάτρας θα έπρεπε να αποτελεί το κέντρο των εμπορικών δραστηριοτήτων της, να ανοίξει το δρόμο για την επαφή με τους λιμένες της Ανατολικής Μεσογείου. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για το ανθρώπινο δυναμικό του νομού και της περιφέρειας, ιδιαίτερα για τους νέους."

 

19:00 Στην Πάτρα βρίσκεται αυτή την ώρα ο υπουργός Ναυτιλίας και Λιμενικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ως βασικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ Αχαΐας στους χώρους του Οργανισμού Λιμένα Πάτρας. Ο Υπουργός αναμένεται κατά τη διάρκεια της ομιλίας του να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο λιμάνι της Πάτρας. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της αξιοποίησης των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας (ανάμεσα στα οποία είναι και αυτό της Πάτρας), προαναγγέλλοντας την αξιοποίησή τους μέσα στο 2020.

Ο Γ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι έχει ζητήσει ήδη από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, να του παρουσιαστούν όλα τα πιθανά μοντέλα αξιοποίησης μέσα στις επόμενες ημέρες.

 

Οι πρώτες δηλώσεις του Υπουργού

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις