Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ισχυρός σεισμός αισθητός στη μισή Ελλάδα - 6,1 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κύθηρα και Κρήτη

Ισχυρός σεισμός αισθητός στη μισή Ελλάδα...

Στις 9.23 το πρωί

Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 9.23 σε μεγάλο τμήμα της χώρας . Το επίκεντρο της δόνησης των 6,1 Ρίχτερ εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης και έγινε αισθητός στην Αττική και την Πελοπόννησο, φυσικά και στην Πάτρα .

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην μισή Ελλάδα, αφού αναφορές για… ταρακούνημα έρχονται ακόμα και από την Λάρισα και τα Τρίκαλα.Μαρτυρίες επίσης  αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε Πρέβεζα, Αλίαρτο, Ναύπακτο, Λάρισα, Λαμία, πολλές περιοχές της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. νότια των Αντικυθήρων σε απόσταση 258 χλμ. νότια της Αθήνας. Ο σεισμός έχει εστιακό βάθος 30 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ινστιτούτο ο σεισμός είχε ένταση 6 Ρίχτερ.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικοί ήταν οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που πραγματοποιήθηκε στις 09:23 ανάμεσα σε Κρήτη και Κύθηρα.

Ο κ. Λέκκας, τόνισε ότι η περιοχή αυτή δίνει μεγάλους σεισμούς, αλλά χωρίς μετασεισμική ακολουθία, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί και αυτή τη φορά.

Παρόμοια καθησυχαστικός ήταν και ο κ. Χουλιάρας, με τον σεισμολόγο να τονίζει ότι λόγω του βάθους του σεισμού, δεν θα υπάρξουν μετασεισμοί.

Ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στο OPEN ήταν καθυσυχαστικός και ανέφερε ότι δεν συνοδεύεται από μετασεισμούς, ενώ δεν έχει καμία συνδεση με οτι έγινε στην Αλβανία. Το τόξο αρχίζει από Κέρκυρα κατεβαίνει νότια και πιάνει μέχρι τα Δωδεκάνησα.

Εστιακό βάθος 60 χιλιομέτρων με επίκεντρο τέτοιο που δείχνει ότι ήταν ο κύριος σεισμός, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος στο OPEN, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος εχει περάσει.

Καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας δεν έχει ο σημερινός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης.

«Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Μικροζημιές στην Κίσσαμο Χανίων - Φόβος χωρίς προβλήματα στα Κύθηρα

Κάποιες ζημιές στο Λύκειο Κισσάμου Χανίων στην Κρήτη ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος προληπτικά και για λόγους ασφαλείας εξέδωσε απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου.

Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ερειπωμένα κτίσματα σε διάφορους οικισμούς.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη, μετά τη σεισμική δόνηση που καταγράφηκε λίγα λεπτά πριν από τις 9 και μισή το πρωί και έγινε αισθητή σε όλο το νησί. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανό πρόβλημα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουδάκης.

Ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, δήλωσε ότι με τα έως τώρα δεδομένα, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές και πως ήδη ξεκίνησαν οι έλεγχοι .

Σύμφωνα με τη Γραμματεία του Δήμου Κυθήρων, στο ethnos: «Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός. Κουνηθήκαμε πολύ, αλλά όχι σε σημείο να πέσουν πράγματα από τα γραφεία. Ευτυχώς μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουμε καμία αναφορά για ζημιές ή τραυματισμό στο νησί μας. Υπήρχε έντονη βουή είχε μεγάλη διάρκεια και είχαμε την αίσθηση πως ήταν τρία διαδοχικά κύμματα σεισμικότητας. Οι πολίτες ανησύχησαν αλλά γενικά όλοι είμαστε ψύχραιμοι»

Οι πρώτες εικόνες μετά το σεισμό στην Κρήτη

Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ, ταρακούνησε ολόκληρη την Κρήτη και προκάλεσε πανικό σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι. Ο κόσμος όπως ήταν λογικό ξεχύθηκε στους δρόμους, είτε από σπίτια, είτε από χώρους εργασίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις