Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Υπό κατάληψη το thebest.gr - Αλληλεγγύη στον εξεγερμένο λαό στη Χιλή

Υπό κατάληψη το thebest.gr - Αλληλεγγύη ...

La insurrección en Chile significa un nuevo día para todos

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου ξεκίνησε η πρώτη εξέργεση στο Σαντιάγο της Χιλής. Την επόμενη κιόλας μέρα παρατηρήθηκε έντονη κλιμάκωση, καθώς υπήρξε εξάπλωση της εξέγερσης σε όλες τις πόλεις της χώρας. Οι σταθμοί του μετρό γρήγορα μετατράπηκαν σε πεδία πολιτικής και κοινωνικής ανυπακοής. Αφετηρία υπήρξε η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες (στα λεωφορεία του μητροπολιτικού δικτύου και στο μετρό). Φυσικά, αυτό αποτέλεσε μονάχα μια αφορμή, για να βγει ο κόσμος της κοινωνικής βάσης μαζικά στο δρόμο σε μια χώρα που θεωρείται από τους νεοφιλελεύθερους πρότυπο οικονομικής σταθερότητας. Μαθητές, εργάτες, φοιτητές και μετανάστες, αρνούμενοι να σωπάσουν, πραγματοποίησαν μαζικές συγκρούσεις σπάζοντας και καταστρέφοντας τις μπάρες και τις πύλες στα μηχανήματα επικύρωσης των εισιτηρίων. Γρήγορα ήρθαν αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένας πολύ μεγάλος αριθμός νεκρών αλλά και τραυματισμένων εξεγερμένων διαδηλωτών. Αυτήν τη στιγμή οι εξεγερμένοι της Χιλής αντιμετωπίζουν στους δρόμους όλη τη γκάμα της κρατικής καταστολής, αφού εκτός από τα πολυβόλα και τα δακρυγόνα της αστυνομίας, το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος Πινιέρα αποφάσισε να θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη του Σαντιάγο, στέλνοντας τανκς στους δρόμους της πόλης και εφαρμόζοντας το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες. Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ στη Χιλή που ο στρατός κατεβαίνει στους δρόμους.

Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, αξίζει να σημειωθεί πως η Χιλή αποτελεί μια από τις χώρες που δέχεται τη διαρκή εφαρμογή των δημοσιονομικών προγραμμάτων ληστρικού χαρακτήρα του ΔΝΤ. Οι ταξικές ανισότητες είναι εκκωφαντικές και το κόστος ζωής ιδιαίτερα υψηλό. Το σύνολο των κοινωνικών υπηρεσιών είναι ιδιωτικοποιημένο ήδη από την εποχή της χούντας. Η Χιλή αποτελεί με βεβαιότητα ένα από τα θύματα της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής λαίλαπας. Φυσικά, ο εξεργεμένος λαός το έχει αντιληφθεί, καθώς ένα από τα βασικά συνθήματα είναι ότι “η εξέγερση στη Χιλή δε γίνεται για τα 30 πέσος, αλλά για τα 30 χρόνια”, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καταδείξει πως οι αιτίες και οι λόγοι της παρούσας εξέγερσης βρίσκονται στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και ότι τίποτα δεν άλλαξε στην πραγματικότητα, ακόμη και μετά την πτώση της δικτατορίας. Η λαϊκή οργή δεν περιορίστηκε μόνο σε συγκρούσεις και διαδηλώσεις. Γρήγορα πραγματοποιήθηκαν απαλλοτριώσεις σε σουπερμάρκετ, εμπορικά κέντρα, φαρμακεία, τράπεζες και μαζική διανομή αγαθών, καταστροφή των κρατικών υποδομών (αστυνομικά τμήματα, κτήρια των δημοτικών αρχών κ.λπ.). Οι κατασταλτικές δυνάμεις του “δημοκρατικού” κράτους (καραμπινιέροι, ασφάλεια, στρατός) κηρύχθηκαν έκπτωτες από τον λαό που τις αμφισβήτησε στην πράξη, διαρρηγνύοντας στις συγκρούσεις στον δρόμο το μονοπώλιο της κρατικής βίας, η οποία είναι νομιμοποιημένη από τους αστικούς θεσμούς. Από τους εξεγερμένους τέθηκε σε ισχύ ένα διαισθητικό προσχέδιο κριτικής της καθολικής εμπορευματοποίησης όλων των πλευρών της καθημερινής ζωής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του δεξιού δισεκατομμυριούχου προέδρου της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος αρχικά προσπάθησε να στοχοποιήσει και να δημιουργήσει ψευδής εντυπώσεις για τον κόσμο του αγώνα, λέγοντας πως αποτελεί μια οργανωμένη μειοψηφία που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η βία και η καταστροφή “δημόσιας περιουσίας”. Όπως ήταν αναμενόμενο, σε τέτοιου τύπου μαζικές εξεργέσεις τέτοιες δηλώσεις δε βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Γι’ αυτό, ο Πινιέρα γρήγορα έκανε βήματα πίσω και ανακοίνωσε την ακύρωση της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων.

Οι άνθρωποι της τάξης μας στρεφόμενοι μακριά από τον ρεφορμισμό, αλλά και οποιοδήποτε άλλο μοντέλο πολιτικής διαχείρισης του καπιταλισμού, δε σταμάτησαν λεπτό να διαδηλώνουν, θέτοντας υπό διαρκή αμφισβήτηση τα θεμέλια του καπιταλιστικού, κυριαρχικού, κοινωνικού σχηματισμού. Το κίνημα στη Χιλή έχει αναπτύξει σε πολύ πρωτόλειο επίπεδο, στο πλαίσιο της εξέγερσης, ριζωμένα εδαφικά όργανα αγώνα που βασίζονται στον σχηματισμό αυτοοργανωμένων συνελεύσεων γειτονιάς και συνελεύσεων βάσης, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές με τη συμμετοχή διαφορετικών κομματιών του πληθυσμού. Οι εξεγερμένοι στη Χιλή επιχειρούν να οικοδομήσουν από τα κάτω μια αντικαπιταλιστική προοπτική που θα χτυπήσει τη διαρκή επισφάλεια και λιτότητα που επιβάλλει ο καπιταλισμός. Θεωρούμε ότι αυτοί οι χώροι προλεταριακής κοινωνικότητας έχουν στρατηγική σημασία για τον σχηματισμό μιας κοινότητας αγώνα, διότι εκφράζουν την ανάγκη για αυτενέργεια από την πλευρά των ίδιων των προλετάριων, αυτόνομα και ανεξάρτητα από κάθε εξωτερική παρέμβαση. Στόχος, φυσικά, είναι αυτές οι δομές να μαζικοποιηθούν και να συσπειρώσουν στους κόλπους τους τα ριζοσπαστικά κομμάτια της κοινωνίας, ενώνοντάς τα σε μια αντικαπιταλιστική, διεθνιστική και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Είναι βέβαιο πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της εξέργεσης, ο αγωνιζόμενος λαός στη Χιλή μας έδειξε πως οι νίκες και η βελτίωση της ζωής μας δίνονται μέσα από ανυποχώρητες, εξωθεσμικές/αντιθεσμικές μάχες και συγκρούσεις με το κράτος και το κεφάλαιο. Κατάφερε να αναδείξει πως η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική έχει σαν μοναδική απόρροια την οικονομική αφαίμαξη και τον στραγγαλισμό των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όσων βρίσκονται στη βάση της κοινωνικής και παραγωγικής πυραμίδας. Αυτό που θα πρέπει να αντιληφθούμε από τέτοια παραδείγματα κοινωνικών εξεγέρσεων είναι η δύναμη που έχουμε στα χέρια μας. Πως αν θέλουμε να δούμε πραγματικές και ουσιαστικές αλλαγές θα πρέπει να πάρουμε απόφαση πως ήρθε καιρός για μια ζωή χωρίς αφεντικά και κυβερνήσεις πάνω από τα κεφάλια μας. Η Λατινική Αμερική -και όχι μόνο αυτή- βρίσκεται σε εξεγερτική τροχιά με πιθανές αξιώσεις για έναν επαναστατικό κοινωνικό μετασχηματισμό. Από την εξελισσόμενη κοινωνική επανάσταση στη Ροζάβα που αντιστέκεται στη σφοδρή ιμπεριαλιστική επέμβαση, τη λαϊκή εξέργεση στο Ιράκ που πνίγεται στο αίμα από την κρατική καταστολή, τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στον Λίβανο, τις μεγάλες συγκρούσεις στο Εκουαδόρ έως τη Χιλή ένα πράγμα πρέπει να κρατήσουμε… ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟ ΛΑΟ ΣΤΗ ΧΙΛΗ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ, ΤΑΞΙΚΟΣ, ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟΣ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

/

SOLIDARIDAD CON LA GENTE DE CHILE

NO VOLVEREMOS A LA REALIDAD PORQUE LA REALIDAD ERA EL PROBLEMA

CONTRA TODA AUTORIDAD

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

[email protected]

libertasalonica.wordpress.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις