Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι πατρινοί που «σάρωσαν» στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Οι πατρινοί που «σάρωσαν» στην Ολυμπιάδα...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει ο προπονητής τους στο thebest.gr

Αξιοσημείωτες επιδόσεις είχε η Ελλάδα και η Πάτρα στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Ουγγαρία, πριν λίγες μέρες, με θέμα «Έξυπνες πόλεις».

Εκεί βρέθηκαν 10 ομάδες από σχολεία όλης της χώρας και 28 μαθητές προκειμένου να συναγωνιστούν 423 ομάδες από 73 χώρες… και τα κατάφεραν! Σημείωσαν την καλύτερη επίδοση της φετινής διοργάνωσης συγκεντρώνοντας τα περισσότερα μετάλλια (μαζί με τη Ρωσία).

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μία σημαντική διάκριση σε έναν τομέα που οδηγεί στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

Το πρόζεκτ Θαλλής των Smartbirds από το Πειραματικό Γυμνάσιο Λάγγουρα και το 2ο Γυμνάσιο Πατρών πήρε ασημένιο μετάλλιο. Η ίδια ομάδα το 2017 με διαφορετική σύνθεση βγήκε 3η στον κόσμο ενώ μαζί με τον προπονητή της είναι η μόνη που σε δύο συμμετοχές σε ολυμπιάδα ρομποτικής έχει διακριθεί και τις δύο φορές.

Ο «Θαλής» πλοηγείται στους δρόμους της «έξυπνης πόλης» κερδίζοντας εντυπώσεις και... μετάλλια!

Η Μαρία Παναγοπούλου, η Εύα Λαμπροπούλου και η Μαρία Στεφανίδη μαζί με τον προπονητή τους Πάνο Βέρρα κατάφεραν να διαπρέψουν με τη δική τους πρόταση για τις έξυπνες πόλεις του μέλλοντος.

Το αυτόνομο ρομπότ «Θαλής» το οποίο πλοηγείτε στους δρόμους της πόλης παρέχοντας σε πραγματικό χρόνο μετρήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτός, υπεριώδους ακτινοβολίας, ποιότητας του αέρα, ανιχνεύοντας διαρροή νερού, αερίου και καλώντας τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να εντοπίσει ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, αφού συνομιλεί μαζί τους.

"Μαγική συνταγή για μια διάκριση δεν υπάρχει. Εάν θέλουμε να πούμε πως υπάρχει ένα συστατικό επιτυχίας, τότε είναι η αγάπη για αυτό που κάνουμε"

Ο προπονητής της dream team, Πάνος Βέρρας, μίλησε στο thebest.gr. 

Πείτε μας δύο λόγια για τον «Θαλή»...

Ο «Θαλής» υλοποιήθηκε στα πλαίσια προετοιμασίας για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που φέτος διεξήχθη στην πόλη Γκιορ της Ουγγαρίας. Αποτελεί το προϊόν δουλειάς 8 και πλέον μηνών της ομάδας  SMARTBIRDS των κοριτσιών (Λαμπροπούλου Εύα, Παναγοπούλου Μαρία, Στεφανίδη Μαρία) υπο την καθοδήγηση του προπονητή τους.

Είναι ένα πρωτότυπο που έρχεται να δώσει λύσεις και να κάνει «εξυπνότερες» τις πόλεις του μέλλοντος. Πλοηγείται στους δρόμους της πόλης με τη βοήθεια GPS, λαμβάνει δεκάδες μετρήσεις τις οποίες σε πραγματικό χρόνο μεταδίδει σε ένα υπερδίκτυο πόλης. Σε αυτές, περιλαμβάνονται οι συγκεντρώσεις επικίνδυνων αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα, βλαβερών ηλιακών ακτινοβολιών όπως η UV, υψηλών θερμοκρασιών, ηχορύπανσης καθώς και πολλές άλλες.

Παράλληλα, με τη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και τη βοήθεια μιας κάμερας, αναγνωρίζει τα συναισθήματα των ανθρώπων που «αντικρύζει» και εφόσον διακρίνει συναισθήματα όπως αυτό του φόβου ξεκινά μια συνομιλία μαζί τους ώστε να ειδοποιήσει πάντα σε πραγματικό χρόνο τις αρμόδιες υπηρεσίες.    

 Τι είναι αυτό που σας διαφοροποίησε και διακριθήκατε;

Μαγική συνταγή για μια διάκριση δεν υπάρχει. Εάν θέλουμε να πούμε πως υπάρχει ένα συστατικό επιτυχίας, τότε είναι η αγάπη για αυτό που κάνουμε. Και αυτό μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα καθώς το ίδιο «συστατικό» χρησιμοποιήσαμε και το 2017 όπου πάλι είχε υπάρξει ανάλογη διάκριση καταλαμβάνοντας της 3η θέση στο κόσμο.

Τι σημαίνει αυτή η διάκριση;

Οι διαγωνισμοί εκπαιδευτικής ρομποτικής αποτελούν ένα ταξίδι στη γνώση. Διοργανώνονται από τον WROHellas (https://wrohellas.gr) ααρχικώς σε περιφερειακό επίπεδο, στη συνέχεια σε εθνικό και κατόπιν σε παγκόσμιο. Θέλουμε να βλέπουμε όλο αυτό το ταξίδι σαν μια ευκαιρία να γνωρίσουμε μαθητές και προπονητές, να ανταλλάξουμε απόψεις και γιατί όχι να κάνουμε φίλους με κοινά ενδιαφέροντα από όλο τον πλανήτη. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, η διάκριση καθ αυτή έχει σαφώς τη σημασία της, αλλά εξίσου σημαντική ήταν και η πορεία προς αυτή.

 Τι σχεδιάζετε για τη συνέχεια;

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στη γνώση, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε να μοιραστούμε αυτές που αποκτήσαμε μέχρι σήμερα.

 

 

Ο κατάλογος των διακρίσεων για τα ελληνικά χρώματα

Την τέταρτη θέση στην κατηγορία open senior,κατέλαβε η ομάδα λυκειόπαιδων Minders, την έβδομη θέση της teamwork happiness του 49ου Δημοτικού Πατρών, την 61η θέση η Youngbloods από το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά, την 78η θέση της teamwork Dream το 13ο Γυμνάσιο Πατρών και την 9η θέση η φοιτητική ομάδα esda Lab.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις