Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Ολλανδός ακτιβιστής που μετέτρεψε τα σουβλάκια των Διαβατών σε τετράδια για τα προσφυγόπουλα!

Ο Ολλανδός ακτιβιστής που μετέτρεψε τα σ...

Ο ακτιβιστής Ρίκο Βούρμπεργκ

Tα περασμένα Χριστούγεννα ήρθε στην Αθήνα από το Άμστερνταμ με ένα μεγάλο πούλμαν και ένα κομβόι 25 αυτοκινήτων, με σκοπό να παραλάβει 150 πρόσφυγες και να τους μεταφέρει στην Ολλανδία, σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας απέναντι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -μεταξύ αυτών και της χώρας του-, που έχουν αφήσει την Ελλάδα αβοήθητη στο προσφυγικό - μεταναστευτικό. Πρόσφατα οργάνωσε την έξυπνη καμπάνια κατά του ρατσιστικού μπάρμπεκιου πάρτι στα Διαβατά, μέσω της οποίας οι «συνδαιτυμόνες» έγιναν άθελά τους …χορηγοί ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες του camp, τους οποίους οι ίδιοι πολεμούσαν.

Ο 38χρονος Ρίκο Βούρμπεργκ (Rikko Voorberg) είναι Ολλανδός θεολόγος, συγγραφέας και ακτιβιστής. Μαζί με δύο φίλους του -την δημοσιογράφο Ιρέν Χόλεμπραντς (Irene Hollebrandse) και τον web developer Γκις Τερ Μπεκ (Gijs Ter Beek)- αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους διοργανώνοντας ακτιβιστικές δράσεις και χάπενινγκς για την υποστήριξη προσφύγων και αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την εμπέδωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο προσφυγικό και την αντίδραση απέναντι σε ακροδεξιές, ξενοφοβικές και ρατσιστικές δράσεις. Δεν έχουν ΜΚΟ, λειτουργούν μόνοι και στηρίζονται στη συνδρομή των πολιτών.

Ο Ρίκο Βούρμπεργκ με την Ιρέν Χόλεμπραντς

Ο Ρίκο Βούρμπεργκ με την Ιρέν Χόλεμπραντς

Στη συνέντευξή του στο ethnos.gr εξηγεί πώς έξυπνες ιδέες μπορούν να αντιστρέψουν το κλίμα και να στείλουν το σωστό μήνυμα, χωρίς σύγκρουση και βία. Όπως το «BBQ Sponsor Team», η ευφυής καμπάνια μέσω της οποίας συγκεντρώθηκαν 5.500 ευρώ από τα σουβλάκια των «Ενωμένων Μακεδόνων» στα Διαβατά. Τα χρήματα, όπως λέει, θα δοθούν για την προμήθεια σχολικών ειδών για τα παιδιά του συγκεκριμένου camp.

«Είμαστε ένθερμοι οπαδοί της ελευθερίας του λόγου, αλλά αυτός που χρησιμοποιεί αυτή την ελευθερία για την διάδοση του μίσους ή των διακρίσεων, θα πρέπει να υπολογίζει και σε μια αντίδραση», επισημαίνει.

Από τους νεοναζί της Βαυαρίας στα σουβλάκια των Διαβατών

Ο Ρίκο αποκαλύπτει πως «δανείστηκε» την ιδέα από παρόμοια δράση που έγινε πριν από πέντε χρόνια στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης νεοναζί στη μνήμη του Ρούντολφ Ες.

Ήταν Νοέμβριος του 2014, όταν νοσταλγοί της ναζιστικής θηριωδίας διοργάνωναν εκδήλωση - πορεία για τον διαβόητο υπαρχηγό του Χίτλερ, στην πόλη Βούνσζιντελ της Βαυαρίας, όπου είχε κηδευτεί. Παρόλο που οι βαυαρικές Αρχές έχουν απομακρύνει τα λείψανά του εδώ και χρόνια, και έχουν καταστρέψει τον τάφο, η πόλη συνέχιζε να αποτελεί τόπο προσκυνήματος νοσταλγών του φασισμού από όλη την Ευρώπη. Μια έξυπνη ιδέα ακτιβιστών αντέστρεψε το μήνυμα της συγκέντρωσης: οι πολίτες καλούνταν να συνεισφέρουν 10 δολάρια για κάθε μέτρο που θα διένυαν οι συμμετέχοντες. Έτσι, οι 250 νεοναζί χρηματοδότησαν άθελά τους με 10.000 ευρώ πρόγραμμα EXIT Deutschland, το οποίο βοηθά άτομα που υποστηρίζουν ακροδεξιές και εξτρεμιστικές ιδέες να επανέλθουν στον σωστό δρόμο!

Ο Ρίκο Βούρμπεργκ και η ομάδα του προσάρμοσαν την ιδέα και την εφάρμοσαν πρώτη φορά πριν δύο χρόνια στο Ramadan Sponsor Tour. Μέλη ακροδεξιών ομάδων στην Ολλανδία, που διοργάνωναν μπάρμπεκιου με χοιρινό κρέας έξω από τζαμιά σε περίοδο Ραμαζανιού, έγιναν χωρίς να το καταλάβουν χρηματοδότες των ίδιων των τζαμιών! Η ίδια συνταγή εφαρμόστηκε και στα Διαβατά. «Οι πολίτες επιλέγουν αν θα συνεισφέρουν κάποιο ποσό ανά κομμάτι κρέας, ανά συμμετέχοντα ή για κάθε ένα τέταρτο της ώρας που θα διαρκέσει η δράση. Έτσι, όσο μεγαλύτερο είναι το μπάρμπεκιου τόσα περισσότερα χρήματα και βοήθεια θα πάει σε αυτούς εναντίον των οποίων διαμαρτύρονται οι διοργανωτές», αναφέρει ο ακτιβιστής.


Στην καμπάνια των Διαβατών, όπως λέει, συνεισέφεραν συνολικά 91 πολίτες, κυρίως Έλληνες και Ολλανδοί, με τη μεγαλύτερη ατομική προσφορά να φτάνει τα 200 ευρώ. Το ποσό των 5.500 ευρώ που συγκεντρώθηκε θα διατεθεί σε παιδιά προσφύγων στα Διαβατά, μέσω της ΜΚΟ Quick Response Team. «Από την αρχή της δράσης είχαμε επαφή με την έμπειρη ΜΚΟ που εργάζεται στο συγκεκριμένο camp. Είναι πολύ ωραίο όταν άνθρωποι απλά προχωρούν και προσπαθούν να κάνουν το καλό. Αλλά όταν πρόκειται για προσφορά βοήθειας, είναι απαραίτητος ο σεβασμός στην εμπειρία, τον επαγγελματισμό και την γνώση του πεδίου. Έτσι, οι άνθρωποι της QRT θα κάνουν ό,τι μπορούν με τη δωρεά μας, η οποία θα δοθεί κυρίως για την αγορά σχολικού εξοπλισμού», σημείωσε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις