Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έφτασαν οι πρόσφυγες στη Μονή Πορετσού στην Αχαΐα

Έφτασαν οι πρόσφυγες στη Μονή Πορετσού στην Αχαΐα
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr o ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγραμπέλων

Έφτασαν νωρίτερα στη Μονή Πορετσού στα Αγράμπελα Αχαΐας πρόσφυγες από τη Συρία. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ έφτασαν λεωφορεία με περίπου 50 άτομα. Την ίδια ώρα τους προβληματισμούς του εκφράζει ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγραμπέλων για τη φιλοξενία προσφύγων στην Ιερά Μονή Πορετσού που βρίσκεται ακριβώς δίπλα τους.

Η μονή που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται στα σύνορα της ορεινής Αχαΐας και της Ηλείας.

" Ανησυχούμε για το πώς θα εξυπηρετηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και πώς παράλληλα θα διασφαλιστεί και ο σεβασμός στον χώρο που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής"

Μιλώντας στο thebest.gr ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγραμπέλων εξήγησε πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν είχαν καμία ενημέρωση για την έλευση των προσφύγων- έφτασαν το πρωί της Πέμπτης- στην μονή.

«Δεν διαφωνούμε αλλά θα έπρεπε οι φορείς και η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Η φιλοξενία των προσφύγων στη μονή προέκυψε μετά τη συμφωνία της εκκλησίας με το κράτος να απορροφηθούν πρόσφυγες στις εγκαταστάσεις της εκκλησίας. Δεν είμαστε ρατσιστές αλλά δε θα έπρεπε η εκκλησία να μας καλέσει να μας ενημερώσει. Δεν περιμέναμε να υπάρχει αυτή η εξέλιξη» αναφέρει.

Όπως τονίζει οι κάτοικοι εκφράζουν αρκετές ανησυχίες για το πώς θα εξυπηρετηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και πώς παράλληλα θα διασφαλιστεί και ο σεβασμός στον χώρο που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Άλλωστε όπως εξηγεί η μονή έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

"Στο χώρο ολοκληρώθηκαν εργασίες συντήρησης- μετά από δωρεά ιδιώτη- προκειμένου να είναι σε θέση να τον επισκέπτονται τουρίστες"

«Αν και αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι πρόσφυγες που θα μείνουν στη μονή είναι Χριστιανοί, όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται» λέει στο thebest.gr εξηγώντας όπως μόλις πριν από λίγο ολοκληρώθηκαν εργασίες συντήρησης- μετά από δωρεά ιδιώτη- στο χώρο προκειμένου να είναι σε θέση να τον επισκέπτονται τουρίστες. Πλέον έχουν τοποθετηθεί κρεβάτια και εξοπλισμός που παρέχει ο στρατός. 

Όπως αναφέρει η τοπική κοινωνία δεν είναι αντίθετη στο να συμβάλλει στη φιλοξενία των προσφύγων αλλά με κανόνες και εγγυήσεις.

«Αυτά είναι πράγματα που μέχρι στιγμής τουλάχιστόν δεν υπάρχουν και γι αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί κάποια ένταση» μας λέει.

Νωρίτερα σήμερα έφτασαν οι πρώτες οικογένειες μεταναστών στην Ιερά Μόνη Κάτω Δίβρης Ηλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com στην πλειονότητά τους είναι Αφγανοί ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων αυτών ανέρχεται στους 102.

Ο Επίσκοπος Ωλένης για το μοναστήρι που θα φιλοξενήσει πρόσφυγες


«Τι έπρεπε να κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους; Να τους πετάξουμε στη θάλασσα; Όχι!» δήλωνει ο βοηθός του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού
Η Εκκλησία του Χριστού είναι εκκλησία αγάπης και βοήθειας δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Επισκόπος Ωλένης Αθανάσιος μιλώντας για την κίνηση της Μητρόπολης Ηλείας να παραχωρήσει τους χώρους ενός ανενεργού μοναστηρίου για τη φιλοξενία προσφύγων.

«Ο Χριστός είπε αγάπα τον εχθρό όπως τον εαυτόν σου. Αν αυτοί είναι οι εχθροί μας θα τους ρίξουμε στο Αιγαίο να πνιγούν; Ασφαλώς όχι. Όπως ο Χριστός ήταν φυγάς από τα Ιεροσόλυμα στην Αίγυπτο έτσι συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους» είπε ο βοηθός του Μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανού.

«Η Εκκλησία δεν βλεπει αν κάποιος είναι πιστός ή όχι. Τον αντιμετωπίζει ως εικόνα του Θεού» συμπλήρωσε.

Ο κ. Αθανάσιος διευκρίνισε ότι το μοναστήρι που παραχωρείται ήταν ερειπωμένο. «Μέσα από κάποιο πρόγραμμα του ΕΟΤ το ανακαινίσαμε για να γίνει τουριστικός ξενώνας. Δεν ήταν εν ενεργεία μοναστήριο από το οποίο διώξαμε τους μοναχούς για να βάλουμε τους ξένους. Εμείς δώσαμε το κτήριο στην πολιτεία και εκείνη ανέλαβε να μείνουν 50-60 άνθρωποι, μονογονεϊκές οικογένειες».

Σύμφωνα με τον ίδιο »οι αντιδράσεις οφείλονται στο ότι δεν ξέρουν τι άνθρωποι είναι αυτοί. Επειδή στα νησιά κάνουν βιαιοπραγίες, αυτά είναι μια μερίδα ανθρώπων. Οι Σύροι είναι άνθρωποι καλλιεργημένοι. Είπαμε θα είναι μέσα στο μοναστήρι, θα τους παρακολουθούμε και αν συμβεί κάτι τότε θα υπάρξει αντίδραση».

Ο Επίσκοπος Ωλένης έστειλε, τέλος, το μήνυμα ότι «πρέπει να δείξουμε όλοι μας μια κατανόηση. Αυτοί οι άνθρωποι περνούν μια δύσκολη κατάσταση για διάφορους λόγους και εμείς πρέπει να τους διευκολύνουμε και να τους βοηθήσουμε. Είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι, άνθρωποι που έχουν την ανάγκη της δικής μας βοήθειας και στοργής».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις