Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έρχονται 60 πρόσφυγες στα Αγράμπελα Καλαβρύτων - Αφίξεις στον Πύργο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Έφτασαν με πούλμαν πρόσφυγες στον Πύργο

Πενήντα με εξήντα πρόσφυγες αναμένεται να εγκατασταθούν τις επόμενες ημέρες στα Αγράμπελα Καλαβρύτων και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Πορετσού που διοικητικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, μητροπολίτης της οποίας είναι ο κ.κ. Γερμανός, σύμφωνα με το kalavrytanews.gr

Στην Ιερά Μονή, που δεν υπάρχει μοναστική κοινότητα, σύμφωνα με πληροφορίες του kalavrytanews.com,  θα φιλοξενηθούν, μονογονεϊκές οικογένειες Σύρων προσφύγων, με μικρά παιδιά και όχι μετανάστες.

Την δαπάνη για την φιλοξενία και την παραμονή τους, αναλαμβάνει εξολοκλήρου η Μητρόπολη Ηλείας, χωρίς επιχορηγήσεις ή ένταξη σε προγράμματα προσφύγων.

Ήδη η Μητρόπολη Ηλείας έχει προσλάβει τέσσερα (4) άτομα για την κουζίνα της μονής και σύντομα θα προσληφθεί και δάσκαλος για τα παιδιά των προσφύγων.

Χθες Τρίτη 12 Νοεμβρίου, μεταφέρθηκαν εκεί με στρατιωτικά οχήματα κλίνες και εξοπλισμός.

Ο Δήμος Καλαβρύτων

Ο Δήμος Καλαβρύτων είναι ενήμερος και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες , δεν υπάρχει καμία αντίρρηση αλλά, αυτό που ζητήθηκε ήταν η διαβεβαίωση ότι πρόκειται για πρόσφυγες Σύριους με μικρά παιδιά, την οποία διαβεβαίωση πήρε από την Μητρόπολη Ηλείας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του patrisnews.com , έφθασαν πριν από λίγο οι πρώτοι πρόσφυγες στον Πύργο, με πούλμαν και μεταφέρθηκαν απευθείας στη μαθητική εστία της Φιλοθέης.

Το πρωί μάλιστα, παραδόθηκαν δεκαεννιά μερίδες φαγητού για σήμερα από κέτερινγκ της Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες, είναι κυρίως από οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η Ιερά Μονή Πορετσού στην Αχαΐα

Η Ιερά Μονή Πορετσού είναι Ανδρώα Μονή που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Αγράμπελα (πρώην Πορετσό) των Καλαβρύτων και είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ερύμανθου σε υψόμετρο 794 μέτρων. Απέχει 52 περίπου χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 102 περίπου χιλιόμετρα από την Πάτρα.

Σαφείς πληροφορίες για την ίδρυση της Μονής δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με μια εκδοχή ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον όσιο Λουκά. Άλλοι πάλι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα από τον όσιο Μελέτιο σε διαφορετική πάντως θέση από αυτή που βρίσκεται σήμερα. Μετά την καταστροφή της αρχικής Μονής από πυρκαγιά, αυτή ξανακτίστηκε στο σημείο που βρίσκεται τώρα.

Την σημερινή της μορφή η Μονή την απέκτησε μεταξύ των ετών 1608 - 1611 όταν ανακαινίστηκε "εκ βάθρων" με την συνδρομή του άρχοντα Σπυλιώτη Κλωκόνη, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στο καθολικό της το οποίο αγιογραφήθηκε την ίδια περίοδο από τους Ναυπλιώτες αδελφούς Μόσχου.

Τόσο η Μονή όσο και οι μοναχοί της διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Σε αυτήν κατέφυγε το 1824 - 1825 ο Ασημάκης Φωτήλας όταν διατάχτηκε η σύλληψή του από τον Κωλλέτη. Επίσης σε ένα σπήλαιο κοντά στο μοναστήρι κρυβόταν για μεγάλο διάστημα και ο Ανδρέας Ζαΐμης μαζί με τον πατέρα του μέχρι να τους δοθεί αμνηστία από την κυβέρνηση Κουντουριώτη.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισε το μοναστήρι κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Το 1943 λεηλατήθηκε από τους Γερμανούς και τα περισσότερα κειμήλιά του κλάπηκαν. Από αυτά τα μόνα που σώθηκαν είναι ορισμένοι χειρόγραφοι κώδικες σε μεμβράνη, ο παλιότερος των οποίων είναι του 1698 καθώς και ένα χειρόγραφο τετραευάγγελο του 13ου ή 14ου αιώνα.

Σήμερα η Μονή έχει ανακαινιστεί πλήρως, αλλά δεν διαθέτει δική της Αδελφότητα.

Το μνημείο αυτό, με την πάροδο των χρόνων, παρουσίασε σταδιακά επικίνδυνα στατικά προβλήματα στους ξενώνες του και στο καθολικό του. Μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσης, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ο Ηγούμενος Αθανάσιος, ο τότε Δήμαρχος Αροανίας κ. Ιωάννης Φιλιππόπουλος και ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγραμπέλων, «Ο Άγιος Δημήτριος», επισήμαναν, στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, την άμεση ανάγκη παρέμβασης για την διάσωση του μνημείου.

Στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2003, του Υπουργείου Ανάπτυξης - Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, εντάχθηκε η Μονή, με τον τίτλο: «ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΚΕΝΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΡΕΤΣΟΥ ΣΕ ΞΕΝΩΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ».

To 2013 έπειτα από σεισμό καταστράφηκε το καθολικό και με ενέργειες του τότε Δημάρχου κ. Φιλιππόπουλου με πρωτοβουλία από τους Συλλόγους των Αγραμπέλων και σημαντική βοήθεια ανωνύμου δωρητή, ολοκληρώθηκε η αναστήλωση στο καθολικό της Μονής.

Η Ιερά Μονή Πορετσού σήμερα δεν έχει την δική της Αδελφότητα, επιστατείται προς το παρόν από το Ηγουμενοσυμβούλιο της Άνω Μονής Δίβρης και τον Εφημέριο Αγραμπέλων, αναφέρει το kalavrytanews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις