Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θέμα ωρών η εγκατάσταση 60 προσφύγων στα Αγράμπελα Καλαβρύτων - Επίσκοπος Ωλένης:"Τι έπρεπε να κάνουμε να τους πετάξουμε στη θάλασσα;"

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε ετοιμότητα η Μητρόπολη Ηλείας να τους φιλοξενήσει στην Ιερά Μονή Πορετσού

Πενήντα με εξήντα πρόσφυγες αναμένεται να εγκατασταθούν τις επόμενες ημέρες στα Αγράμπελα Καλαβρύτων και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Πορετσού . Κυρίως πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες Σύρων προσφύγων, με μικρά παιδιά.

Την δαπάνη για την φιλοξενία και την παραμονή τους, αναλαμβάνει εξολοκλήρου η Μητρόπολη Ηλείας, χωρίς επιχορηγήσεις ή ένταξη σε προγράμματα προσφύγων.

Ήδη η Μητρόπολη Ηλείας έχει προσλάβει τέσσερα (4) άτομα για την κουζίνα της μονής και σύντομα θα προσληφθεί και δάσκαλος για τα παιδιά των προσφύγων. Την Τρίτη μεταφέρθηκαν εκεί με στρατιωτικά οχήματα κλίνες και εξοπλισμός και πλέον όλα δείχνουν οτι η μεταφορά κι εγκατάσταση των προσφύγων θα γίνει άμεσα.

Την Τετάρτη έφθασαν στον Πύργο Ηλείας, οι πρώτοι πρόσφυγες και μεταφέρθηκαν απευθείας στη μαθητική εστία της Φιλοθέης.

 

Η Ιερά Μονή Πορετσού στην Αχαΐα

Η Ιερά Μονή Πορετσού είναι Ανδρώα Μονή που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Αγράμπελα (πρώην Πορετσό) των Καλαβρύτων και είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ερύμανθου σε υψόμετρο 794 μέτρων. Απέχει 52 περίπου χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 102 περίπου χιλιόμετρα από την Πάτρα.

Σαφείς πληροφορίες για την ίδρυση της Μονής δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με μια εκδοχή ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον όσιο Λουκά. Άλλοι πάλι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα από τον όσιο Μελέτιο σε διαφορετική πάντως θέση από αυτή που βρίσκεται σήμερα. Μετά την καταστροφή της αρχικής Μονής από πυρκαγιά, αυτή ξανακτίστηκε στο σημείο που βρίσκεται τώρα.

Την σημερινή της μορφή η Μονή την απέκτησε μεταξύ των ετών 1608 - 1611 όταν ανακαινίστηκε "εκ βάθρων" με την συνδρομή του άρχοντα Σπυλιώτη Κλωκόνη, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στο καθολικό της το οποίο αγιογραφήθηκε την ίδια περίοδο από τους Ναυπλιώτες αδελφούς Μόσχου.

Τόσο η Μονή όσο και οι μοναχοί της διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Σε αυτήν κατέφυγε το 1824 - 1825 ο Ασημάκης Φωτήλας όταν διατάχτηκε η σύλληψή του από τον Κωλλέτη. Επίσης σε ένα σπήλαιο κοντά στο μοναστήρι κρυβόταν για μεγάλο διάστημα και ο Ανδρέας Ζαΐμης μαζί με τον πατέρα του μέχρι να τους δοθεί αμνηστία από την κυβέρνηση Κουντουριώτη.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισε το μοναστήρι κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Το 1943 λεηλατήθηκε από τους Γερμανούς και τα περισσότερα κειμήλιά του κλάπηκαν. Από αυτά τα μόνα που σώθηκαν είναι ορισμένοι χειρόγραφοι κώδικες σε μεμβράνη, ο παλιότερος των οποίων είναι του 1698 καθώς και ένα χειρόγραφο τετραευάγγελο του 13ου ή 14ου αιώνα.

Σήμερα η Μονή έχει ανακαινιστεί πλήρως, αλλά δεν διαθέτει δική της Αδελφότητα.

Το μνημείο αυτό, με την πάροδο των χρόνων, παρουσίασε σταδιακά επικίνδυνα στατικά προβλήματα στους ξενώνες του και στο καθολικό του. Μπροστά στον κίνδυνο της κατάρρευσης, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ο Ηγούμενος Αθανάσιος, ο τότε Δήμαρχος Αροανίας κ. Ιωάννης Φιλιππόπουλος και ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγραμπέλων, «Ο Άγιος Δημήτριος», επισήμαναν, στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, την άμεση ανάγκη παρέμβασης για την διάσωση του μνημείου.

Στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2003, του Υπουργείου Ανάπτυξης - Γενικής Γραμματείας Τουρισμού, εντάχθηκε η Μονή, με τον τίτλο: «ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΚΕΝΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΡΕΤΣΟΥ ΣΕ ΞΕΝΩΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ».

To 2013 έπειτα από σεισμό καταστράφηκε το καθολικό και με ενέργειες του τότε Δημάρχου κ. Φιλιππόπουλου με πρωτοβουλία από τους Συλλόγους των Αγραμπέλων και σημαντική βοήθεια ανωνύμου δωρητή, ολοκληρώθηκε η αναστήλωση στο καθολικό της Μονής.

Η Ιερά Μονή Πορετσού σήμερα δεν έχει την δική της Αδελφότητα, επιστατείται προς το παρόν από το Ηγουμενοσυμβούλιο της Άνω Μονής Δίβρης και τον Εφημέριο Αγραμπέλων, αναφέρει το kalavrytanews.com

Ο Επίσκοπος Ωλένης για το μοναστήρι που θα φιλοξενήσει πρόσφυγες

«Τι έπρεπε να κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους; Να τους πετάξουμε στη θάλασσα; Όχι!» δήλωνει ο βοηθός του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού
Η Εκκλησία του Χριστού είναι εκκλησία αγάπης και βοήθειας δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Επισκόπος Ωλένης Αθανάσιος μιλώντας για την κίνηση της Μητρόπολης Ηλείας να παραχωρήσει τους χώρους ενός ανενεργού μοναστηρίου για τη φιλοξενία προσφύγων.

«Ο Χριστός είπε αγάπα τον εχθρό όπως τον εαυτόν σου. Αν αυτοί είναι οι εχθροί μας θα τους ρίξουμε στο Αιγαίο να πνιγούν; Ασφαλώς όχι. Όπως ο Χριστός ήταν φυγάς από τα Ιεροσόλυμα στην Αίγυπτο έτσι συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους» είπε ο βοηθός του Μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανού.

«Η Εκκλησία δεν βλεπει αν κάποιος είναι πιστός ή όχι. Τον αντιμετωπίζει ως εικόνα του Θεού» συμπλήρωσε.

Ο κ. Αθανάσιος διευκρίνισε ότι το μοναστήρι που παραχωρείται ήταν ερειπωμένο. «Μέσα από κάποιο πρόγραμμα του ΕΟΤ το ανακαινίσαμε για να γίνει τουριστικός ξενώνας. Δεν ήταν εν ενεργεία μοναστήριο από το οποίο διώξαμε τους μοναχούς για να βάλουμε τους ξένους. Εμείς δώσαμε το κτήριο στην πολιτεία και εκείνη ανέλαβε να μείνουν 50-60 άνθρωποι, μονογονεϊκές οικογένειες».

Σύμφωνα με τον ίδιο »οι αντιδράσεις οφείλονται στο ότι δεν ξέρουν τι άνθρωποι είναι αυτοί. Επειδή στα νησιά κάνουν βιαιοπραγίες, αυτά είναι μια μερίδα ανθρώπων. Οι Σύροι είναι άνθρωποι καλλιεργημένοι. Είπαμε θα είναι μέσα στο μοναστήρι, θα τους παρακολουθούμε και αν συμβεί κάτι τότε θα υπάρξει αντίδραση».

Ο Επίσκοπος Ωλένης έστειλε, τέλος, το μήνυμα ότι «πρέπει να δείξουμε όλοι μας μια κατανόηση. Αυτοί οι άνθρωποι περνούν μια δύσκολη κατάσταση για διάφορους λόγους και εμείς πρέπει να τους διευκολύνουμε και να τους βοηθήσουμε. Είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι, άνθρωποι που έχουν την ανάγκη της δικής μας βοήθειας και στοργής».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις