Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η Σωτηρία Λεονάρδου ταξίδεψε με το έργο της τον σύγχρονο Ελληνικό κινηματογράφο σε όλο τον κόσμο

Η Σωτηρία Λεονάρδου ταξίδεψε με το έργο ...

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τον θάνατο της - Η εκλιπούσα είχε εμφανιστεί με τον Σταύρο Ξαρχάκο μέσα του '90 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο

Ιδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση έχει προξενήσει από το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 που μαθεύτηκε, ο θάνατος της ηθοποιού & ερμηνεύτριας Σωτηρίας Λεονάρδου. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε ανακοίνωση του, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της πολυτάλαντης ερμηνεύτριας και ηθοποιού Σωτηρίας Λεονάρδου.

Η Σωτηρία Λεονάρδου με το έργο της και κυρίως με την εμβληματική ερμηνεία της στην ταινία «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη ταξίδεψε τον σύγχρονο Ελληνικό κινηματογράφο σε όλο τον κόσμο. Η ταινία σε παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ απέσπασε το βραβείο της Αργυρής Άρκτου στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1984,  το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βαλένθια και το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ της Αλεξάνδρειας.  

Γεννημένη στην Αθήνα, η Σωτηρία Λεονάρδου σπούδασε μουσική, θέατρο, χορό και πολεμικές τέχνες. Έγινε γνωστή αρχικά από τη συμμετοχή της στην ταινία  «Ρεμπέτικο» (1983) σε σκηνοθεσία του Κώστα Φέρρη, στην οποία ήταν συνδημιουργός στη συγγραφή του σεναρίου και στην οποία πρωταγωνίστησε. Στην ταινία ερμήνευσε τα τραγούδια  «Καίγομαι - Καίγομαι» και «Μπουρνοβαλιά» σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Νίκου Γκάτσου.

Βραβεύτηκε με το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1983 και με το 1ο κρατικό βραβείο σεναρίου το 1984 για την ταινία «Ρεμπέτικο».  Το 1996 βραβεύτηκε με το Β’ κρατικό βραβείο γυναικείου ρόλου για την ταινία «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη.

Συμμετείχε ως ηθοποιός στις ακόλουθες κινηματογραφικές ταινίες: «Nτανίλο Τρέλες: Ο φημισμένος ανδαλουσιανός μουσικός» του Σταύρου Τορνέ (1986), «Oh Babylon» του Κώστα Φέρρη (1989), «Ανταύγειες Πάθους» του Σπύρου Βασιλείου (1987), «Η Κοιλιά της Μέλισσας» του Βασίλη Ελευθερίου (2001), «Ο Χάρος Βγήκε Παγανιά» του Αλέξανδρου Κολλάτου (2003) και «The last Porn Movie» του Κώστα Ζάππα (2006).

Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ «Δεν Έχω Χρόνο Μάτια Μου». Στην προσωπική της δισκογραφία περιλαμβάνονται επίσης  τα άλμπουμ «ΜΙS» 1999,   «Γυναίκες» 2006 και «Του Ανέμου οι Λέξεις» 2007. Ως ερμηνεύτρια είχε αρκετές συμμετοχές σε άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών όπως στο δίσκο «Το Φανάρι του Διογένη» του Νικόλα Άσιμου το 1989 και στο δίσκο των Πυξ Λαξ «Για τους Πρίγκηπες της Δυτικής Όχθης» το 1994.

Επίσης πρωταγωνίστησε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές «Οικογένεια Ζαρντή» 1984 και «Το Πάθος» 1985.

*Να θυμίσουμε πως η Σωτηρία Λεονάρδου που αγαπούσε πολύ το ρεμπέτικο ως μουσικό ύφος και είδος, είχε τραγουδήσει και στην εξειρετική μουσική παράσταση του Σταύρου Ξαρχάκου «Αμάν Αμήν» το 1995 που είχε παρουσιαστεί με επιτυχία και στην Πάτρα, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο, ένα χρόνο αργότερα. Η ζωντανή ηχογράφηση του «Αμάν Αμήν» είχε κυκλοφορήσει και σε δίσκο.

Στη φωτ. σε σκηνή από την ταινία "Ντανίλο Τρέλες: Ο φημισμένος αναδαλουσιανός μουσικός".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture