Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Φωτήλας: «Ένα νομοσχέδιο που βάζει νέες βάσεις για πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα»

Φωτήλας: «Ένα νομοσχέδιο που βάζει νέες ...

H τοποθέτηση του βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ

«Το νομοσχέδιο “Επενδύω στην Ελλάδα” δε λύνει όλα τα προβλήματα του τόπου μας, αλλά πραγματικά δεν περίμενα για αρχή κάτι καλύτερο, γι’ αυτό είμαι ευτυχής και υπερήφανος που θα το ψηφίσω» τόνισε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Φωτήλας αναφέρθηκε σε «μοναδικές στιγμές μιας απίστευτης φαρσοκωμωδίας, που θα ζήλευε ακόμα και ο Φεντώ» κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Ο κ. Τσακαλώτος κατηγορούσε το καπιταλιστικό σύστημα, ενώ ως Υπουργός υπήρξε ο πιο σκληρός υποστηρικτής του και νομοθέτησε διατάξεις που η ΝΔ ούτε τόλμησε ούτε διανοήθηκε ποτέ να νομοθετήσει. Ο κ. Παππάς – ζώντας σε ένα παράλληλο σύμπαν – πιστεύει ότι η δική του κυβέρνηση μείωσε τα πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% και η ΝΔ έπεισε τους εταίρους να ξαναυξηθούν στο 3,5%. Παντελής απουσία σοβαρής αξιόπιστης Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο, ο κ. Φωτήλας τόνισε ότι επιλύει προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών, επιταχύνει διαδικασίες αδειοδότησης, βάζει στόχους καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, δίνει κίνητρα, εκσυγχρονίζει και απλοποιεί το καθεστώς ένταξης και λειτουργίας μιας επιχείρησης, προστατεύει τις θέσεις εργασίας, ενισχύει τη διαφάνεια, αντιμετωπίζει την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα κάνω περισσότερο μια πολιτική τοποθέτηση, μιας και τα περισσότερα από αυτά που έπρεπε να ακουστούν, σε σχέση με το νομοσχέδιο, έχουν ήδη ακουστεί, έχουν εξαντληθεί, θα έλεγα, τόσο από τους Υπουργούς όσο και από τους συναδέλφους της συμπολίτευσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα ζήσαμε μέσα σε αυτή την αίθουσα μοναδικές στιγμές μιας απίστευτης φαρσοκωμωδίας, που θα ζήλευε ακόμα και ο Φεντώ.

Ο κ. Τσακαλώτος ήρθε σήμερα σε αυτή την αίθουσα να κατηγορήσει το καπιταλιστικό σύστημα. Καλά θα τρελαθούμε εντελώς, έτσι; Τεσσεράμισι χρόνια, ως Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος - να του το μεταφέρετε, κύριε Παππά - υπήρξε ο πιο σκληρός υποστηρικτής του καπιταλιστικού συστήματος. Νομοθέτησε διατάξεις - που ακόμα και εμείς που είμαστε υποστηρικτές του καπιταλισμού - δεν τολμήσαμε ούτε διανοηθήκαμε να νομοθετήσουμε, όπως η μείωση του αφορολόγητου στις 5.500 ευρώ και η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Όμως, το καλύτερό μας το φύλαγε ο κ. Παππάς.

Κύριε Παππά, πραγματικά ξεπεράσατε τον εαυτό σας.

Ο κ. Παππάς, μας έκανε μια τεράστια αποκάλυψη. Μας αποκάλυψε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πετύχει ήδη μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς τη μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5%. Έτσι δεν μας είπατε, κύριε Παππά;

Και ήρθαμε εμείς, αφού κερδίσαμε τις εκλογές, μετά από έντονες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και ενώ δεν ήθελαν αυτοί, εμείς τους πείσαμε να το ξανά πάμε στο 3,5% τα πλεονάσματα. Αυτό δεν είπατε, κύριε Παππά;

Κύριε Παππά, είπαμε να λέμε και καμία υπερβολή, αλλά εσείς το τερματίσατε. Αλήθεια, με αυτά τα επιχειρήματα περιμένετε να σας πάρει κάποιος στα σοβαρά;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όσο προχωράει η συζήτηση του παρόντος νομοσχεδίου για τις επενδύσεις αποκαλύπτεται η παντελής απουσία σοβαρής αξιόπιστης Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Εξηγούμαι:

Έχουμε ένα νομοσχέδιο που κάνει τα αυτονόητα.

Ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα και τις παθογένειες δεκαετιών.

Που επιταχύνει και εκλογικεύει τις διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Που βάζει συγκεκριμένους στόχους καταπολέμησης της γραφειοκρατίας.

Που ενοποιεί τις δομές εξωστρέφειας της χώρας.

Που εξασφαλίζει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον εθνικό στόχο αύξησης των εξαγωγών, που εδραιώνει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

Ένα νομοσχέδιο που επιταχύνει τη δικαστική διαδικασία μέσω της ηλεκτρονικής κατάθεσης και επίδοσης δικογράφων.

Που δίνει κίνητρα.

Που εκσυγχρονίζει και απλοποιεί το καθεστώς ένταξης και λειτουργίας μιας επιχείρησης για την εγκατάστασή της σε επιχειρηματικά πάρκα.

Ένα νομοσχέδιο που με τις παρεμβάσεις του στα εργασιακά προχωρά στην υιοθέτηση υγιών και καθαρών κανόνων στην αγορά εργασίας μακριά από ιδεοληψίες.

Που διευρύνει την αυτοδυναμία και την αυτονομία των κοινωνικών εταίρων και επί της ουσίας προστατεύει τις θέσεις εργασίας.

Που ενισχύει τη διαφάνεια και την αντιπροσωπευτικότητα του συνδικαλιστικού θεσμού στη χώρα μας, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους εργαζόμενους να αποφασίζουν όλοι, οι περισσότεροι για τα κρίσιμα ζητήματα που τους αφορούν.

και

Που αντιμετωπίζει ακόμα περισσότερο την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία.

Απέναντι, λοιπόν, σ’ αυτό το νομοσχέδιο τι ακούσαμε από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από τον εισηγητή και πρώην Υπουργό; Ποια ήταν τα επιχειρήματά του απέναντι σ’ αυτό το νομοσχέδιο; Τίποτα, πέρα από τις γνωστές ιδεοληπτικές και λαϊκίστικες κορώνες περί πλουτοκρατίας, συμφερόντων, ελίτ, Βοσινάκη και δεν ξέρω τι άλλο.

Κύριε Παππά,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ,

Πρέπει να αλλάξετε κασέτα. Και ξέρετε γιατί; Διότι αυτή η κασέτα που παίζετε είναι καλή για πριν να κυβερνήσεις. Άμα κυβερνήσεις, δεν είναι καλή πια. Εσείς έχετε κυβερνήσει για περίπου πέντε χρόνια. Είστε η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση.

Δεν έχει νόημα να μας κατηγορείτε ότι είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων ή υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας ή των επενδύσεων.

Δεν έχει νόημα καν να μας κατηγορείτε ότι θέλουμε οι εργοδότες να έχουν κέρδη.

Δεν έχει νόημα για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί δεν το αρνούμαστε. Δεν το κρύψαμε. Αντιθέτως, το καμαρώνουμε. Αυτά ακριβώς υποστηρίζαμε και προεκλογικά και ακριβώς για να εφαρμόσουμε αυτά μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Αντιλαμβάνομαι ότι σας φαίνεται παράξενο μια κυβέρνηση να κάνει αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση, αλλά πρέπει να το συνηθίσετε. Τι να κάνουμε; Γίνονται και αυτά.

Συνεπώς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να σας πούμε ότι ναι, είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Άλλωστε, η ιστορία έχει δείξει ότι το κράτος είναι ο χειρότερος μάνατζερ. Ναι, πιστεύουμε πάντα στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας προς όφελος των πολλών. Ναι, είμαστε υπέρ των επενδύσεων και ναι, επιθυμούμε το κέρδος των εργοδοτών, γιατί το θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία των εργαζομένων. Γιατί πώς να στηρίξει ένας εργοδότης τον εργαζόμενό του και ακόμα περισσότερο πώς να προσλάβει νέους εργαζόμενους ένας εργοδότης που έχει ζημίες; Επομένως, αν νομίζετε ότι μας φέρνετε σε δύσκολη θέση με τα παραπάνω, δεν έχετε καταλάβει τίποτα.

Όμως, δεν έχει νόημα να μας κατηγορείτε για τα παραπάνω, κύριε Παππά, και για έναν άλλον λόγο. Γιατί πολλά απ’ αυτά όταν κυβερνήσατε – σας ξαναθυμίζω ότι κυβερνήσατε για πέντε περίπου χρόνια - τα νομοθετήσατε εσείς οι ίδιοι. Εσείς νομοθετήσατε ιδιωτικοποιήσεις, λιμάνια, βαπόρια, αεροδρόμια, Ελληνικό. Και αυτό είναι το πρόβλημά σας. Γιατί ενώ πριν κυβερνήσετε τα πολεμούσατε, μετά ήλθατε να κυβερνήσετε και τα νομοθετήσατε, αλλά και πάλι κάτι δεν σας πήγαινε καλά και την ώρα που τα νομοθετούσατε, τα υπονομεύατε. Νομοθετήσατε αναπτυξιακό, αλλά δεν τον εφαρμόσατε. Εσείς προσωπικά, απ’ ό,τι φάνηκε στις Επιτροπές, ούτε τον ξεφυλλίσατε.

Ξέρετε, κύριε Παππά, ο λαϊκισμός είναι εύκολος όταν είσαι αντιπολίτευση και δη όταν είσαι ένα μικρό κόμμα του 3%, όμως ο λαϊκισμός γίνεται «βουνό» όταν γίνεσαι κόμμα εξουσίας και δη όταν καλείσαι να κυβερνήσεις, γιατί τότε γίνονται τα αποκαλυπτήρια του ψέματος και της φαιδρότητας. Είναι λυπηρό, γιατί όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνεται για τα υπαρξιακά του προβλήματα, η χώρα στερείται από την ύπαρξη μιας σοβαρής και αξιόπιστης Αντιπολίτευσης.

Το έχω ξαναπεί, θα το πω άλλη μια φορά και θα κλείσω μ’ αυτό:

Ίσως έπρεπε να ζήσουμε τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού, ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, να «πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», να κοιταχτούμε όλοι μας στον καθρέφτη και να γυρίσουμε σελίδα.

Αυτό κάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Γυρίζει σελίδα. Δεν λέω ότι αυτό το νομοσχέδιο λύνει όλα τα προβλήματα του τόπου μας, αλλά πραγματικά δεν περίμενα για αρχή κάτι καλύτερο, γι’ αυτό είμαι ευτυχής και υπερήφανος που θα το ψηφίσω.

Σας ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις