Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Σκοτωμός" και γκρίνια για το Εξοικονομώ ΙΙ στην Αχαΐα - Έτρεχαν και δεν έφταναν οι πολιτικοί μηχανικοί

φωτο αρχείου eurokinissi

φωτο αρχείου eurokinissi

Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Δεν έγιναν δεκτές όλες οι αιτήσεις - Έτρεχαν και δεν έφταναν οι πολιτικοί μηχανικοί

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμενόταν το "άνοιγμα" του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» και στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, ωστόσο λόγω της μεγάλης ζήτησης και τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν έγινε "πανικός" και όλη η διαδικασία θύμιζε αγώνα δρόμου. Όπως επισημαίνει στο thebest.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας Άρης Γκατζόγιας, οι πολιτικοί μηχανικοί έτρεχαν και δεν έφταναν για να καταχωρήσουν τις αιτήσεις των πελατών τους στην πλατφόρμα και "όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε" σημειώνει χαρακτηριστικά. Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσαν για την αποτίμηση αυτής της διαδικασίας, μιλώντας στο thebest.gr, τονίζει ότι δεκάδες συνάδελφοί του του έχουν μεταφέρει την αγανάκτιση και τα παράπονα που δέχονται από τους πελάτες τους, είτε γιατί δεν πρόλαβαν καν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της αίτησης λόγω τεχνικών προβλημάτων στην πλατφόρμα, είτε δεν εγκρίθηκε η αίτηση μια και πολύ γρήγορα εξαντλήθηκαν οι πόροι.

 Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει «ότι το εγχείρημα του Υπουργείου  βασίστηκε στις πλάτες των μηχανικών, των οποίων όμως η  επιστημονική αξιοπρέπεια και η επαγγελματική υπόσταση περιφρονήθηκε επιδεικτικά καθώς μετατράπηκαν σε «άλογα κούρσας» για το ποιός θα ολοκληρώσει την διαδικασία πιο γρήγορα!

Αποτέλεσμα αυτής της κατ’ ελάχιστο  προβληματικής διαδικασίας ήταν δυστυχώς, να εκτεθούν οι συνάδελφοι στους πελάτες τους και να βρεθούν υπόλογοι για την αδυναμία της διαδικασίας να λειτουργήσει ισόνομα, μια αστοχία όμως που οφείλεται στο Yπουργείο και όχι στους μηχανικούς!». Ο σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας  επίσης, ζητάει «να γίνονται αποδεκτές όλες οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων με αύξηση της τελικής επιχορήγησης, ή εναλλακτικά θα μπορούσε να υπάρχει έλεγχος όπου βάσει αντικειμενικών κριτήριών θα καθορίζονται οι τελικά ωφελούμενοι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου

Με την ολοκλήρωση υποβολής των αιτήσεων στο  πρόγραμμα   «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» σε όλη την Επικράτεια αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν, θα θέλαμε  ως Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας, να προβούμε σε μία πρώτη αποτίμηση της διαδικασίας.

Δυστυχώς αποδείχτηκε περίτρανα ότι το εγχείρημα του Υπουργείου  βασίστηκε στις πλάτες των μηχανικών, των οποίων όμως η  επιστημονική αξιοπρέπεια και η επαγγελματική υπόσταση περιφρονήθηκε επιδεικτικά καθώς μετατράπηκαν σε «άλογα κούρσας» για το ποιός θα ολοκληρώσει την διαδικασία πιο γρήγορα!

Αποτέλεσμα αυτής της κατ’ ελάχιστο  προβληματικής διαδικασίας ήταν δυστυχώς, να εκτεθούν οι συνάδελφοι στους πελάτες τους και να βρεθούν υπόλογοι για την αδυναμία της διαδικασίας να λειτουργήσει ισόνομα, μια αστοχία όμως που οφείλεται στο Yπουργείο και όχι στους μηχανικούς!!!!!!

Αναλυτικότερα:

Καθώς ο προϋπολογισμός επιδότησης ήταν περιορισμένος και ήταν προφανές εκ των προτέρων ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές όλες οι αιτήσεις, το Υπουργείο αποφάσισε ως μοναδικό κριτήριο επιλογής ωφελούμενων την χρονική σειρά προτεραιότητας που προκύπτει από την ηλεκτρονική υποβολή της αιτήσεως και των συνημμένων δικαιολογητικών.

 Όμως με αυτόν τον τρόπο η ευθύνη επιτυχούς και έγκαιρης υποβολής αιτήσεως, μετακυλίστηκε στον χρήστη-μηχανικό της πλατφόρμας. Πόσο γρήγορος θα είναι, αλλά και  πόσο τυχερός θα σταθεί σε αυτόν τον παράλογο αγώνα δρόμου στην προσπάθεια να εξυπηρετήσει τους πελάτες του, την ίδια στιγμή που  οι αμοιβές συμβούλου που έχουν οριστεί από το πρόγραμμα είναι πολύ χαμηλές για την εργασία που απαιτείται να γίνει  πριν και μετά την ένταξη.

Στα παραπάνω προστέθηκαν και τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που εμφάνισε η ηλεκτρονική  πλατφόρμα  σε κάποιες περιφέρειες που δεν επέτρεψαν στους αιτούντες να διεκπεραιώσουν με ίσους όρους με τους υπόλοιπους την διαδικασία υποβολής . Αυτό από μόνο του εγείρει προβλήματα διαφάνειας της όλης διαδικασίας και φέρνει αδίκως τους μηχανικούς υπόλογους στους πελάτες όπου δεν έγινε δεκτή η αίτηση τους  με αρνητικές συνέπειες στην επαγγελματική τους φήμη και στην διεκδίκηση της αμοιβής τους.

Για  μία ακόμα  φορά γίναμε μάρτυρες της εξόφθαλμης αδυναμίας της Πολιτείας και των υπηρεσιών της να δημιουργήσουν έναν αξιόπιστο μηχανισμό που να υπηρετήσει μία τόσο σοβαρή και αναγκαία παραγωγική παρέμβαση μέσω ενός προγράμματος που έχει μεγάλη ζήτηση και μεγάλα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για την κοινωνία

Ως ένας από τους πρώτους κλάδους που βίωσαν την οικονομική δυσπραγία που έχει ενσκύψει στην χώρα μας, ο σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας  ζητάει :

·         Να γίνονται αποδεκτές όλες οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων με αύξηση της τελικής επιχορήγησης .Εναλλακτικά θα μπορούσε να υπάρχει έλεγχος όπου βάσει αντικειμενικών κριτήριών θα καθορίζονται οι τελικά ωφελούμενοι. Πιθανά κριτήρια  θα μπορούσαν να είναι (ενδεικτικά )ποιος επιτυγχάνει μεγαλύτερη ενεργειακή αναβάθμιση με τις επεμβάσεις που θα κάνει, η εξοικονόμηση ενέργειας  ανά τετραγωνικό μέτρο, το κόστος της , εισοδηματικά κριτήρια ,  ο βαθμός νομιμότητος κάθε περίπτωσης  κλπ.

·         Να γίνονται αποδεκτές όλες οι αιτήσεις και όσοι δεν επιδοτούνται σε μια φάση να είναι πρώτοι επιλαχόντες για την επόμενη. Το πρόγραμμα θα μπορούσε  να ανοίγει κάθε χρόνο με πόρους   τα έσοδα από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων και το πράσινο ταμείο αφού αφορούν  παρεμβάσεις φιλικές για το περιβάλλον. 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις