Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στις 20 Οκτωβρίου η Πάτρα βάφεται πάλι ροζ! Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το φετινό Pink the city

Στις 20 Οκτωβρίου η Πάτρα βάφεται πάλι ρ...

Στόχος να ξεπεραστούν οι 11 χιλιάδες συμμετοχές της περσινής χρονιάς

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 , η Πάτρα για μια ακόμα φορά θα γίνει ροζ, μέσα από ένα πολυπληθές ποτάμι, που θα αποτελούν γυναίκες άνδρες και παιδιά. Το Pink the City θα  χρωματίσει την πόλη, στο πλαίσιο ενός περιπάτου ζωής και αισιοδοξίας.

Το Pink τhe City είναι μια διοργάνωση που κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους και στην «αιχμή» της βρίσκεται η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

 Και εκτός αυτού ενισχύει τα οικονομικά του Συλλόγου μέσα από τη συμμετοχή του καθενός από εμάς, ούτως ώστε να μπορεί να στηρίζει πρακτικά και ψυχολογικά τη γυναίκα που νόσησε. Αυτός ο περίπατος είναι ένα συμβολικό πέρασμα από  τη διάγνωση ως την ίαση και πολλά ακόμα.

Η συμμετοχή της δράσης, που πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2013 και συνεχίζει αδιάλειπτα, παρουσιάζει ανοδική πορεία κάθε χρόνο. Το 2018 περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην συμβολική πορεία του 1,5 χλμ στο κέντρο της Πάτρας.

Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας, απευθύνει κάλεσμα για ένα συμβολικό περίπατο στις 10.30 το πρωί της Κυριακής 20 Οκτωβρίου, από την Πλατεία Υψηλών Αλωνίων ως το Μώλο της Αγίου Νικολάου:

Στις γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο μαστού να βγουν στον ήλιο, στον αέρα και στο φως και να διατρανώσουν την πίστη και την ελπίδα τους στην ζωή και την δύναμη της.

Στο γενικό πληθυσμό, να έλθει και να περπατήσει μαζί με τις γυναίκες που έχουν βιώσει την εμπειρία του καρκίνου του μαστού, από τα Ψηλά Αλώνια ως το Μόλο της πόλης, συμβολίζοντας τα βήματα από το σκοτάδι, την κατάθλιψη και την αρρώστια στη ζωή, την ελπίδα και το φως.

Λιολιώ Κολυπέρα: Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας!

Για τη φετινή διοργάνωση, τους στόχους και τις προσδοκίες του Άλμα Ζωής Πάτρας μίλησε στο thebest η πρόεδρός  του Λιολιώ Κολυπέρα.

*Πέρυσι στο pink the city οι συμμετοχές ξεπέρασαν το προηγούμενο της προπέρσινης χρονιάς. Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν το κέντρο της Πάτρας μεταφέροντας το μήνυμα της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Ποιες είναι οι προσδοκίες και οι στόχοι σας για τη φετινή διοργάνωση;

Από το 2013 που διασχίσαμε τη Γέφυρα, εγκαινιάζοντας τους συμβολικούς μας περιπάτους, με 1.000 άτομα δίπλα μας, στόχος μας είναι να χτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας και αλυσίδες ζωής, να ενώνουμε τις φωνές μας με τον κόσμο, για να ακουστεί το ηχηρό μήνυμά μας ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Κάθε χρόνο ξεπερνάμε τον πήχη των προσδοκιών μας, φθάνοντας το 2018 στους 11.000 συμμετέχοντες, πολλοί από τους οποίους ταξίδεψαν από άλλες πόλεις και χωριά, για να γίνουν μέρος του αγώνα μας. Έτσι και φέτος, στοχεύουμε να σπάσουμε το ρεκόρ συμμετοχών, να προσελκύσουμε περισσότερες γυναίκες και άνδρες, όχι μόνο από την Πάτρα, αλλά και από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Πελοπόννησο και τα κοντινά Ιόνια νησιά. Διότι στο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας απευθύνονται γυναίκες από τις περιοχές αυτές. Όπως έχουμε τα γραφεία και την αγκαλιά μας ανοιχτή για τις γυναίκες αυτές, έτσι και το Pink the City είναι μια εκδήλωση ανοικτή, που δεν περιορίζεται στους κατοίκους της Πάτρας. Προσδοκούμε και αγωνιζόμαστε ώστε το μήνυμα της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού να ακουστεί, μέσα από το Pink the City 2019, από τα χείλη γυναικών και ανδρών και το «ροζ κύμα» μας να γιγαντωθεί και να κατακλύσει τους δρόμους της πόλης.

*Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την έντονη δραστηριοποίησή σας κοινωνικά, με το σύλλογο Άλμα Ζωής, βλέπετε να έχει αλλάξει η νοοτροπία της σημερινής γυναίκας που μέσα στον κυκεώνα της καθημερινής ρουτίνας (εργασία, δουλειά, παιδιά, νοικοκυριό) , ίσως είχε αφήσει παραμελημένο τον εαυτό της; Έμαθε να φροντίζει την υγεία της;

Ένα από τα στοιχήματα του Συλλόγου ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας είναι η αποτελεσματική μετάδοση του μηνύματος της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον μάλλον εχθρικό για τις γυναίκες οι οποίες καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς και απαιτητικούς ρόλους, παραμελώντας, συχνά, την υγεία τους. Γι’ αυτό το λόγο, αναπτύσσουμε ενημερωτικές δράσεις και πραγματοποιούμε δωρεάν κλινικές εξετάσεις, στις οποίες η προσέλευση των γυναικών είναι μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη. Από τα αιτήματα που δεχόμαστε από άλλους Συλλόγους και φορείς για ενημέρωση και πραγματοποίηση εξετάσεων, από την προσέλευση στο Κοινωνικό Ιατρείο που λειτουργούσαμε για τις ανασφάλιστες γυναίκες και από τον αριθμό των γυναικών που εξετάζονται και παραπέμπονται για περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιούμε κάθε χρόνο σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι, με τη βοήθεια του Συλλόγου μας, οι γυναίκες μαθαίνουν να φροντίζουν την υγεία τους, μαθαίνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Είμαστε περήφανες ως Σύλλογος που δυο λέξεις άγνωστες μέχρι τώρα, ο «γονιδιακός έλεγχος», φθάνουν στα αυτιά περισσότερων γυναικών, οι οποίες χρειάζεται να γνωρίζουν ότι υπάρχει αυτός ο τρόπος πρόληψης, σε περιπτώσεις μακρού ιστορικού καρκίνου του μαστού.

Δυστυχώς, όμως, η οικονομική κρίση έχει αποτελέσει σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την πρόσβαση των γυναικών στον προληπτικό τους έλεγχο, ενώ, ακόμα, υπάρχουν πολλές γυναίκες οι οποίες έχουν άγνοια ή και άρνηση να ακολουθήσουν τα απλά βήματα των προληπτικών τους εξετάσεων. Κυρίως σε πιο απομακρυσμένες περιοχές και σε κλειστές κοινωνίες, όπου ο καρκίνος αποτελεί ακόμα θέμα ταμπού, η έγκαιρη διάγνωση ή και η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού με τις ενδεδειγμένες ιατρικές μεθόδους. Γι’ αυτό και το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας θα συνεχίσει να πραγματοποιεί, σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας, ενημερωτικές εκδηλώσεις από ειδικούς επιστήμονες, αλλά και μέλη του που έχουν βιώσει την εμπειρία του καρκίνου μαστού, ώστε καμία γυναίκα να μην αμελεί την υγεία της, ακόμα και μέσα στον κυκεώνα των καθημερινών υποχρεώσεων και των κοινωνικών αγκυλώσεων.

 

*Την περυσινή χρονιά στο ΑΛΜΑ Ζωής της Πάτρας πόσες γυναίκες απευθύνθηκαν για ενημέρωση, στήριξη και βοήθεια;

Ο Σύλλογός μας παρέχει πλήθος προγραμμάτων και υπηρεσιών στήριξης, ενημέρωσης και αλληλοβοήθειας. Κάνοντας έναν απολογισμό της περσινής χρονιάς:

·         στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, το οποίο περιλάμβανε 8 ενημερωτικές εκδηλώσεις, προσήλθαν και εξετάσθηκαν κλινικά 476 γυναίκες, εκ των οποίων 88 παραπέμφθηκαν για δωρεάν απεικονιστικές εξετάσεις (υπέρηχους και μαστογραφίες).

·         Στο Κοινωνικό Ιατρείο, που προσέφερε δωρεάν κλινικές εξετάσεις σε ανασφάλιστες γυναίκες, για το έτος 2018, εξετάσθηκαν 53 γυναίκες, με τις 24 εξ αυτών να παραπέμπονται για δωρεάν απεικονιστικές εξετάσεις.

·         Στο γραφείο μας δεχθήκαμε 164 κλήσεις, που αφορούσαν αιτήματα και ερωτήματα για τα δικαιώματα και τις παροχές που δικαιούνται γυναίκες πάσχουσες από καρκίνο μαστού (70 κλήσεις), αιτήματα για ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη (54 κλήσεις), αιτήματα για παροχή δωρεάν περούκας σε χημειοθεραπευόμενες γυναίκες (24 κλήσεις), ερωτήματα σχετικά με την εξέταση του γονιδιακού ελέγχου (9 κλήσεις), καθώς και 7 κλήσεις για άλλα ζητήματα.

·         Από την κοινωνική λειτουργό και την ψυχολόγο του Συλλόγου πραγματοποιήθηκαν 347 ωριαίες ατομικές και 88 ομαδικές συνεδρίες ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Να σημειώσουμε πως για την πιο ολοκληρωμένη παροχή στήριξης στα μέλη του Συλλόγου μας, παρέχουμε, από τον Ιούνιο 2018, δωρεάν νομική συμβουλευτική και από το Νοέμβριο του ίδιου έτους, εγκαινιάσαμε, με την παρουσία διατροφολόγου, το πρόγραμμα δωρεάν διατροφικών συμβουλών.

* Το Pink the City είναι αναμφισβήτητα η δημοφιλέστερη διοργάνωση του Συλλόγου ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας. Ποιες άλλες κινήσεις εξωστρέφειας και δικτύωσης πραγματοποιείτε;

Το Pink the City αποτελεί μία εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός για την Πάτρα και πραγματοποιείται τον Οκτώβριο, που είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, η παρουσία του Συλλόγου μας σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια, σε εκδηλώσεις άλλων Συλλόγων, σε διοργανώσεις κοινωφελών και ανθρωπιστικών σκοπών και στην τοπική κοινωνία γενικότερα είναι συνεχής και ακαταπόνητη.

Στο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Αχαΐας θεωρούμε απαραίτητη την παρακολούθηση των συνεδρίων που διοργανώνονται, μεταξύ άλλων, από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.ΟΚ.), από την ECPC (Ευρωπαϊκή Ένωση Ασθενών με Καρκίνο), από το Διεθνές Πρόγραμμα Αλληλοβοήθειας «Reach to Recovery», την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO) και από τα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων. Σε αυτά συμμετέχουμε, πολλές φορές, με εισηγήσεις και σχολιασμούς, οι οποίοι δίνουν το στίγμα του Συλλόγου και μεταφέρουν ερωτήματα και ανάγκες των γυναικών με καρκίνο μαστού, που χρειάζεται να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν σε επίπεδο αποφάσεων.

Είμαστε ένας ενεργός Σύλλογος, που πιστεύει στις συνεργασίες με άλλους συλλόγους και φορείς, με κοινή στόχευση την προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο και την σωστή ενημέρωση της κοινότητας. Θέλουμε όλους τους Συλλόγους δίπλα μας και μάλιστα, για την επόμενη χρονιά, εξετάζουμε το ενδεχόμενο διμερών συνεργασιών με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Πέρα και πάνω απ’ όλα, το μήνυμά μας είναι η αγάπη για τη ζωή και αυτό το μήνυμα μόνο με εξωστρέφεια μπορεί να μεταδοθεί. Το να αγαπάς τη ζωή είναι κάτι που μαθαίνεται και η γνώση αυτή ξεκινά από το σχολείο. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να απευθύνω κάλεσμα σε όλα τα σχολεία, στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, να βρεθούν δίπλα μας, στις 20 του Οκτώβρη, στο Pink the City, στην εκδήλωση που το μαύρο το κάνει ροζ!

 

Pink the City

Eίναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη διοργάνωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού στη Δυτική Ελλάδα. Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού, Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας, απευθύνει κάλεσμα για ένα συμβολικό περίπατο από την Πλατεία Υψηλών Αλωνίων ως τον Μόλο της Αγίου Νικολάου:

·  Στις γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο να διατρανώσουν την πίστη και την ελπίδα τους στην ζωή και την δύναμη της.

· Στο γενικό πληθυσμό, να έλθει και να περπατήσει μαζί με τις γυναίκες που έχουν βιώσει την εμπειρία του καρκίνου του μαστού, συμβολίζοντας τη διαδρομή από το σκοτάδι, την κατάθλιψη και την αρρώστια, στη ζωή, την ελπίδα και το φως.

Ο περίπατος αυτός προωθεί:

·  Tην αλληλεγγύη απέναντι στη γυναίκα που νοσεί ή έχει νοσήσει.

·  Την αξία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης  του καρκίνου του μαστού.

·  Την ευαισθητοποίηση των νέων.

·  Τον εθελοντισμό.

Ποιός είναι o σκοπός:

·  Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τον καρκίνο του μαστού.

· Απομυθοποίηση της ασθένειας.

·  Συγκέντρωση πόρων για διεξαγωγή προγραμμάτων από το Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας.

·  Αγορά και παροχή χρηστικών ειδών στην ανασφάλιστη-άπορη γυναίκα.

Η μπλούζα της φετινής διοργάνωσης

Info:

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019.

Αφετηρία: 10.30πμ μπροστά από το άγαλμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού στα Υψηλά Αλώνια της Πάτρας.

Τερματισμός: Μώλος Αγίου Νικολάου.

Εκτός από την online εγγραφή σας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να δηλώσετε συμμετοχή στο Pink the City 2019.

Στα γραφεία του συλλόγου (Γούναρη 37, Πάτρα) από την 4η Οκτωβρίου, καθημερινές και ώρες 09:00-16:00.

Στο περίπτερο του συλλόγου στην πλατεία Γεωργίου Α’ από 4 εως και 19 Οκτωβρίου (καθημερινές 10:00 – 14:00 και 17:00 με 21:00 καθώς και τα Σάββατα 10:00 – 14:00 εκτός Κυριακών).

Σε επιλεγμένα σημεία στην Πάτρα. (Θα ανακοινωθούν προσεχώς)

Με online εγγραφή χρησιμοποιώντας τις ειδικά διαμορφωμένες φόρμες της ιστοσελίδας pinkthecity.gr

*Μεγάλος χορηγός επικοινωνίας της φετινής διοργάνωσης PINK THE CITY 2019 είναι το THEBEST.GR που βρίσκεται πάντα στο πλευρό ανάλογων εκδηλώσεων στηρίζοντας επικοινωνιακά τη δράση και το έργο συλλόγων με ιδιαίτερο  κοινωνικό χαρακτήρα και αντίκρισμα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις