Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στο Χορευτικό του Δήμου Πατρέων

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στο...

Ξεκίνησαν την 1η Σεπτεμβρίου

Οι εγγραφές ξεκίνησαν στο Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πατρέων την  1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: Όσοι πιστεύετε ότι οι πανανθρώπινες αξίες του λαϊκού μας πολιτισμού και η ερασιτεχνική δημιουργία  είναι στάση ζωής ελάτε να γίνετε μέλος στην χορευτική οικογένεια του Δήμου της Πάτρας. Στο Χορευτικό του Δήμου της Πάτρας δεν ψάχνουμε για πελάτες ζητάμε συνεργάτες σε κάθε επίπεδο σε κάθε ζήτημα. Η συλλογική προσπάθεια όλων μας μέσα από τα τμήματα του Χορευτικού του Δήμου Πάτρας  είναι αυτή που μπορεί να χαράζει μονοπάτια για μια ποιότητα ζωής όπως μας αξίζει.    

Ελάτε να νοιώσετε την χαρά της δημιουργίας, της συμμετοχής, της επικοινωνίας, της αλληλοβοήθειας,  της προσφοράς .

Ανακοινώνουμε  την έναρξη των εγγραφών νέων μελών για τη χορευτική χρονιά 2019-2020.

Οι εγγραφές θα διαρκέσουν από την Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2019 έως και τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 και αφορούν αποκλειστικά σε νέα μέλη και όχι σε όσους συμμετείχαν σε κάποιο από τα τμήματα του Χορευτικού κατά την προηγούμενη χορευτική χρονιά (2018-2019).

 Οι εγγραφές θα γίνουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά και μέσα από τη σελίδα του Χορευτικού Τμήματος.

Η διδασκαλία των νέων τμημάτων θα ξεκινήσει την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019 και έπειτα, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα προβών του χορευτικού τμήματος για τις αίθουσες στο λιμάνι και στην Ταραμπούρα.

Νέο μέλος του Χορευτικού μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε το επιθυμεί, ηλικίας 5 ετών και άνω, ενώ η εγγραφή, η διδασκαλία και γενικότερα η συμμετοχή στις δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος είναι δωρεάν (στο Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πάτρας δεν πληρώνει και δεν πληρώνεται κανείς - τόσο για τους διδασκόμενους όσο και για τους δασκάλους).

Σημαντική διευκρίνιση σχετικά με τη διαφορά μεταξύ εντατικών τμημάτων και τμημάτων ψυχαγωγίας.

Τα εντατικά τμήματα απευθύνονται σε άτομα ηλικίας μέχρι και 35 χρονών και στοχεύουν στην προετοιμασία των συμμετεχόντων για τα τμήματα παραστάσεων. Είναι δύο φορές την βδομάδα και η άσκηση είναι επίπονη και επίμονη. Σε δύο συνεχόμενες απουσίες το άτομο διαγράφεται από το τμήμα.

Στα τμήματα ψυχαγωγίας συμμετέχουν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα που θέλουν απλά να έρθουν σε επαφή με το λαϊκό χορό χωρίς περισσότερες υποχρεώσεις. Στα τμήματα αυτά διαγράφεται κάποιος στις τρεις απουσίες. Και εδώ η εκπαίδευση διέπεται από τους κανόνες που ισχύουν σε όλο το Χορευτικό.

 

Λίγα λόγια το Χορευτικό μας.

Το χορευτικό τμήμα του Π.Κ.Κ ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 1976  σαν ένα από τα τμήματα του Καλλιτεχνικού Εργαστηριού  κλείνοντας φέτος 43 χρόνια προσφοράς στα πλαίσια του λαϊκού μας χορού και γενικότερα του λαϊκού μας πολιτισμού.

Η ζωντάνια όλων των ανθρώπων στο χορευτικό, η πίστη στα ιδεώδη του ερασιτεχνισμού, η εκτίμηση του λαϊκού πολιτισμού, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα που έδωσε την δυνατότητα να παρουσιαστούν αξιόλογες δουλειές όλα αυτά τα χρόνια.

Μέσα από συνεχή έρευνα και παρακολούθηση σημαντικών σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα κάθε χρόνο, ερχόμαστε σε επαφή με τους πραγματικούς φορείς του λαϊκού μας πολιτισμού. Προσπάθειά μας  είναι η έρευνα, η μελέτη και η μεταφορά του στο σήμερα.

 Μακριά από τα βέλη του εθνικισμού προσεγγίζουμε τον λαϊκό μας χορό επιδιώκοντας να αντλήσουμε απ΄ αυτόν τις πανανθρώπινες αξίες που σε κάθε βήμα του  κουβαλάει, σφυρηλατημένες έτσι όπως μόνο η λαϊκή ψυχή ξέρει να κάνει. Αξίες, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη σήμερα, μέσα σε μία κοινωνία στείρας αμφισβήτησης, αλλοτρίωσης και αποχαυνωτισμού.

Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα τα μέλη του χορευτικού προσφέρουν χωρίς υλική αμοιβή όλο τον ελεύθερο χρόνο τους (κι’ αυτό είναι το σπουδαίο) χρησιμοποιώντας τον λαϊκό μας χορό ως ασπίδα αντίστασης σε κάθε μορφή υποκουλτούρας απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται.

 Στο χορευτικό τμήμα του Π.Κ.Κ.  δεν πληρώνει και δεν πληρώνεται κανείς. Όλοι όσοι υπήρξαν και υπάρχουν (δάσκαλοι και μέλη) πρόσφεραν και προσφέρουν στην υπόθεση λαϊκός πολιτισμός με μόνο συμφέρον μία στάση ζωής απαλλαγμένη όσο αυτό είναι δυνατόν από την μιζέρια που προκαλεί η αδιαφορία του ωχαδερφισμού, ο άκρατος καταναλωτισμός, η ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση των πάντων, με μόνο γνώμονα το ατομικό συμφέρον .

Αυτή είναι και η διαφορά του  ότι εδώ δεν ισχύουν οι αξίες του χρήματος αλλά οι αξίες της προσφοράς. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα διαπαιδαγωγούνται όλοι μικροί και μεγάλοι δάσκαλοι και μαθητές.

 Σήμερα, το χορευτικό έχει πάνω από 850 ενήλικες και περισσότερα από 600 παιδιά στα παιδικά του τμήματα, ενώ κάθε χρόνο ξεπερνά τις 60 παραστάσεις.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα  και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία και πολλές διακρίσεις όπως στην Ιταλία σε πολλές πόλεις, Τουρκία, Σερβία, Σλοβακία,  Ουκρανία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Γκούτσα Σερβίας  κ.λ.π. Όπου κι αν ταξίδευσε απέσπασε κολακευτικές κριτικές ενθουσιάζοντας το κοινό από τις εντυπωσιακές παρουσιάσεις των Ελληνικών λαϊκών χορών.

 Έχει βραβευτεί σε διαγωνιστικά φεστιβάλ στην Τουρκία  (Κων/λη)  και στην Κροατία  (στην Πούλα).    

Έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές στην έναρξη του καρναβαλιού με χορογραφίες του Χρήστου Γιαννόπουλου και η παρουσία του  κατά κοινή ομολογία ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη. 

Σήμερα διδάσκουν στα παιδικά και ενήλικα τμήματα 30 δάσκαλοι προερχόμενοι από το σπλάχνα του χορευτικού και έχουν διακριθεί για την χορευτική τους αρτιότητα, την θέλησή τους για εκπαίδευση στα ζητήματα λαϊκού πολιτισμού, μα και την ηθική τους υπόσταση.

Για να μπορέσει κάποιος να διδάξει στο χορευτικό περνάει από την δοκιμασία του δόκιμου δίπλα σε κάποιον έμπειρο δάσκαλο και αφού έχει όλα τα προσόντα και την ωριμότητα προτείνεται από τον δάσκαλό του για να αναλάβει κάποιο τμήμα.

Πρόεδρος του πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Πάτρας για την περίοδο 2019 – 2023 είναι η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου    

Υπεύθυνος του χορευτικού είναι ο κ. Χρήστος  Γιαννόπουλος.

Υπεύθυνος για τα τμήματα των παιδικών-εφηβικών τμημάτων (παιδικό χορευτικό)  η κ. Σταυρούλα  Ζαρνάβαλου.

Ο χώρος όπου διεξάγονται οι πρόβες είναι στην αίθουσα στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας.

Εγγραφές γίνονται στην αρχή κάθε σχολικού έτους από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου ηλεκτρονικά μέσα από την Ιστοσελίδα του Χορευτικού Δήμου Πάτρας. http://www.xoreutiko-dimou-patras.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture