Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Το thebest.gr στη ΔΕΘ - Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το thebest.gr στη ΔΕΘ -  Ολοκληρώθηκε η ...

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μετά από δυόμιση ώρες και πάνω από  50 ερωτήσεις που απάντησε ο πρωθυπουργός.

Το thebest.gr κάλυψε στη συνέντευξη Τύπου. Να τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη Μέσων Ενημέρωσης Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη και πως απλά τον χαιρέτησε χθες το βράδυ στην είσοδο του ξενοδοχείου που διαμένει, μαζί με πολλούς άλλους. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Novartis, ο πρωθυπουργός είπε: Δεν θα σχολιάσω ζητήματα που αφορούν τη δικαιοσύνη. Εκεί που παρεμβαίνει η Βουλή, το κάνει με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ιδιότητά της. Η υπόθεση πατάει σε ένα πραγματικό σκάνδαλο, πάνω στο οποία στήθηκε μια σκευωρία. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο διερεύνησής της από τη Βουλή.

Για την Πατρών – Πύργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι  "πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε τη λύση που θα επιλέξουμε για να προχωρήσει το έργο, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα βρεθώ σύντομα στην Πάτρα για να μιλήσω για τα θέματα των υποδομών, όταν θα είμαι έτοιμος για κοστολογημένα έργα."

Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε (μια προσληψη για πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο), έχει ξεπεραστεί, απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετικό ερώτημα, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα οι προσλήψεις του προσωπικού εκεί που υπάρχουν ανάγκες στο Δημόσιο. Όσο για τις προσλήψεις των καθηγητών, ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει προηγουμένως καταγραφή των αναγκών της εκπαίδευσης. 

Ξέρω ότι οι κυβερνήσεις έχουν μήνα του μέλιτος, στόχος μου είναι να γίνει τετραετία. Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετικό ερώτημα για τη δημοφιλία της κυβέρνησης. 

Ναι θα δω την ταινία του κ. Γαβρά. Αυτό απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σε σχετικό ερώημα για τη νέα ταινία του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη "Ενηλικοι στο δωμάτιο" που εξιστορεί τις διαπραγματεύσεις της τότε ελληνικής κυβέρνησης με την Ε.Ε. το καλοκαίρι του 2015. 

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός συνέστησε σε όσους δουν την ταινία να διαβάσουν και τα βιβλία που υπάρχουν για εκείνη την περίοδο. 

Στο τέλος του χρόνου θα είναι πλήρως έτοιμο το 112, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ενώ ενημέρωσε ότι το νέο σύστημα Πολιτικής Προστασίας θα είναι έτοιμο με την επόμενη αντιπυρική περίοδο. 

Τον επόμενο μήνα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δίνει στη ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι απαιτούνται συνεργασίες κλίμακος για τη διείσδυση των αγροτικών προϊόντων στην αγορά. 

Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πρόθεση της κυβέρνσησης είναι να ψηφιστούν μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Το Βρετανικό Μουσείο θα χάσει τη μάχη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, σχολίασε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. 

Κανένα επίδομα δεν καταργείται. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. 

Για το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ώστε να "καεί η απλή αναλογική", ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία και χαρακτήρισε ως διασκεδαστική τη συζήτηση. Τόνισε δε, ότι το 2023 (που είναι προγραμματισμένες οι εκλογές με την απλή αναλογική) θα στηθούν διπλές κάλπες, δηλαδή θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές

Για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, ώστε να προβλέπεται η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως χαμένη ευκαιρία τη μη αναθέωρησή του από την παρούσα Βουλή. 

Είναι πρόθεσή μας να πληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Όπως είπε το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί σύντομα από τον αρμόδιο υπουργό. 

Απαντώντας σε ερώτημα για το Μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του εφαρμόζει διαφορετική πολιτική στην κατεύθυνση υλοποίησης της συμφωνίας με την Τουρκία που προβλέπει επιστροφές μεταναστών. Για το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων ο πρωθυπουργός, είπε ότι θα ενημερώσει όλους τους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε., ώστε να γίνει καταμερισμός του αριθμού τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε δε, την αναγκαιότητα να επιδείξουν αλληλεγγύη τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό. 

Για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Συμφωνία είναι επιζήμια, ωστόσο επειδή είναι διεθνής δεν αλλάζει κατά το δοκούν. Τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση θα είναι αυστηρή στην τήρηση των όρων της. Για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Μητσοτάκης είπε για την ώρα δεν έχει καθοριστεί κάποια συνάντηση, αλλά πρόσθεσε: "κάποια στιγμή θα τον συναντήσω". 

Για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε πως "κάναμε πολύ καλά που καταργήσαμε το άσυλος της παραβατικότητας", ενώ σημείωσε ότι ο νόμος "δουλεύει" ήδη. Δεν έχουμε πρόθεση να στέλνουμε κάθε τρεις και λίγο την αστυνομία στα πανεπιστημία, αλλά θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Απαντώντας στο ερώτημα για το πότε θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, ο Πρωθυπουργός τόνισε κατ' αρχήν ότι η μείωση της φορολογίας οι επιχειρηματίες έχουν ένα κίνητρο παραπάνω να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, εάν δεν το κάνουν. Από το 2021 θα έχουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο να μειώσουμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης και από το 2023 να καταργηθούν. 

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ως ανεπίκαιρο το ερώτημα εάν θα προτείνει τον κ. Παυλόπουλο για τη θέση του Προέδρου. 

Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ είναι ένα τολμηρό και ισορροπημένο. Θα κληθούν όλοι να συνεισφέρουν για τη σωτηρία της, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στην 84η ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει. Διευκρίνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική.

Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στην 84η ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει. Διευκρίνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις