Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Στο σινέ-Ριβιέρα στα Εξάρχεια 12 ασπρόμαυρα φιλμ & το έγχρωμο φιλμ τρόμου "Μεσοκαλόκαιρο"

Στο σινέ-Ριβιέρα στα Εξάρχεια 12 ασπρόμα...

Στις 23/7 θα προβληθεί και η "Νεμπράσκα" του Ελληνοαμερικανού από το Αίγιο, Αλεξάντερ Πέιν

Το μίνι σινέ-Φεστιβάλ Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι επέστρεψε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Για μία ολόκληρη εβδομάδα, η διοργάνωση του freecinema.gr που αγαπά το κλασικό ρεπερτόριο, νοσταλγώντας ακόμη και τις κόπιες από celluloid, δίνει και πάλι την ευκαιρία στο κοινό της Αθήνας και όχι μόνο για να θυμηθεί τι θα πει γνήσια ψυχαγωγία και κινηματογραφική παιδεία… εκεί έξω, στη μεγάλη οθόνη, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Το φετινό πρόγραμμα του ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ξεκίνησε την Πέμπτη 18/7 με τα έγχρωμα πλάνα του φιλμ «Ζήτημα Ζωής και Θανάτου» των Μάικλ Πάουελ & Έμερικ Πρεσμπέργκερ από το μακρινό 1946 και θα κλείσει με την τετράχρωμη οδύνη του φιλμ μυστηρίου και τρόμου «Μεσοκαλόκαιρο» του Άρι Άστερ (σε πανελλήνια πρεμιέρα), που το κοινό θα παρακολουθήσει σε πανελλήνια πρώτη στις 24 Ιουλίου 2019 στις 21.00 (διάρκεια φιλμ 140 λεπτά).

Μετά από μία οικογενειακή τραγωδία, η Ντάνι ακολουθεί τον αγαπημένο της και την παρέα του σε ένα ταξίδι μυσταγωγίας στη Σουηδία, παρακολουθώντας ένα ντόπιο, σχεδόν παγανιστικό πανηγύρι που αρχικά δείχνει ειδυλλιακό, μα κρύβει κάτι το αναπάντεχα απειλητικό. Η 2η ταινία του Άστερ, μετά την περσινή «Διαδοχή», επιβεβαιώνει ένα τεράστιο ταλέντο για το σύγχρονο σινεμά. Το σοκ τού καινούργιου θα σας κάνει να παραμιλάτε μετά το τέλος της προβολής, ακόμη και για μέρες μετά… 

Οι προβολές του μίνι Φεστιβάλ ξεκινούν στις 21:00 & στις 23:00, με ελάχιστες εξαιρέσεις (λόγω διάρκειας του πρώτου φιλμ).

Γενική τιμή εισόδου: 6 ευρώ ή 10 ευρώ και για τις δύο προβολές ημερησίως.

Στο ενδιάμεσο της διοργάνωσης, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, οι ταινίες που θα δείτε θα διαδραματίζονται σε κόσμους που λες κι έχουν «ξεβάψει», με όλο τον πλούτο των χρωμάτων της αληθινής ζωής να έχει «κρυφτεί».

«Η Ζωή σε Άσπρο + Μαύρο» για φέτος, έως τις 24 Ιουλίου 2019, κλασικά με την ευγενική υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, πίνοντας Βίκος Cola φιλοξενείται στον θερινό κινηματογράφο Ριβιέρα στην οδό Βαλτετσίου 46, στα Εξάρχεια. Δώδεκα συνολικά ταινίες σε μαυρόασπρους κόσμους αληθινής μαγείας ή και ρεαλισμού, με μία πανελλήνια πρεμιέρα ανατρεπτικής… τετραχρωμίας που θα σοκάρει για το φινάλε.

Το ασπρόμαυρο έγινε μόδα εσχάτως. Έφτασε και μέχρι τα Όσκαρ, με το «Ρόμα» και τον «Ψυχρό Πόλεμο». Σήμερα αποτελεί «αισθητική πρόταση», κάποτε ήταν η μοναδική απόχρωση… φυγής. Το κοινό άφηνε την πολύχρωμη καθημερινότητά του και αναζητούσε το όραμα της κινηματογραφικής φαντασίας, αδιαφορώντας για την απουσία της τετραχρωμίας. Σε αρκετές ιστορικές περιόδους του παρελθόντος, ο κόσμος εκεί έξω ήταν πολύ πιο «γκρίζος» από το ασπρόμαυρο του φιλμ. Αλλά το σινεμά ήταν εκείνο που έδινε «χρώμα» στις ζωές των ανθρώπων.

Στην εποχή μας, το χρειαζόμαστε τόσο πολύ, ξανά. «Η Ζωή σε Άσπρο + Μαύρο», από τις 18 έως και τις 24 Ιουλίου στον υπέροχο κήπο του εξαρχειώτικου ΡΙΒΙΕΡΑ, θα σας συστήσει έργα σπάνια ή λατρεμένα από τα παλιά, ταινίες που θα σας φέρουν συγκίνηση όχι λόγω περιεχομένου αλλά εξαιτίας της ποιότητας που συντρόφευε δημιουργικά το παρελθόν. Κανένας… superhero, κανένα sequel. Μονάχα έμπνευση, ταλέντο, μυθοπλασία. Και μνήμες. Καθώς ξεθωριάζουν στο πέρασμα του χρόνου, δεν μοιάζουν να γίνονται κι αυτές ασπρόμαυρες στο μυαλό μας; Μην ανησυχείτε, όμως. Έτσι είναι η ζωή, αναφέρει ο σινε-κριτικός Ηλίας Φραγκούλης, Διευθυντής του freecinema.gr.

Να σημειώσουμε πως στις 23/7 έχει προγραμματιστεί στις 23.10 η προβολή της ταινίας «Nebraska» του 2013 που έφτασε έως τα Όσκαρ, διάρκειας 115 λεπτών. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Ελληνοαμερικανού από την Αιγιάλεια, Αλεξάντερ Πέιν.

Ο γερασμένος πατέρας (Μπρους Ντερν) θέλει να ταξιδέψει από τη Μοντάνα ώς τη Νεμπράσκα για να εισπράξει «φανταστικό» κουπόνι αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ο αποξενωμένος γιος του υποχρεώνεται να τον συντροφεύσει σε αυτό το άδοξο road trip. Η μετάλλαξη του αμερικανικού ονείρου τής ευημερίας, με σκληρές εικόνες της επαρχιακής αγροτικής ερήμωσης, που λες και νοσταλγούν το σπαταλημένο πέρασμα του χρόνου όπως μας το έδειξε με πίκρα ο Πίτερ Μπογκντάνοβιτς στην «Τελευταία Παράσταση», ταινία του 1971 που θα προβληθεί το ίδιο βράδυ στις 21.00.

Σε μια μικρή πόλη του Τέξας, στις αρχές του ‘51, τα πάντα δείχνουν να αργοπεθαίνουν, τόσο πολιτιστικά όσο και οικονομικά. Κατακλείδα, το επερχόμενο λουκέτο που θα βάλει το τοπικό σινεμά, ελλείψει θεατών. Δυσβάσταχτα ρεαλιστική προσέγγιση χαρακτήρων από τον Μπογκντάνοβιτς, μέσα σε μαυρόασπρα κάδρα ερήμωσης, σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά έργα που μας έδωσε ο αμερικανικός κινηματογράφος στη δεκαετία του ’70. Όσκαρ δεύτερων ρόλων για τους Μπεν Τζόνσον και Κλόρις Λίτσμαν. Πρωταγωνιστούν οι Σίμπιλ Σέπερντ, Τίμοθι Μπότομς και Τζεφ Μπρίτζες.

Με την ευγενική υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Σχεδιασμός αφίσας: The Comeback Studio

Διοργάνωση: freecinema.gr

Περισσότερες πληροφορίες καθημερινά στο freecinema.gr

Ενδεχομένως και Πατρινοί σινεφίλ που θα βρεθούν στην Αθήνα να σπεύσουν στις συγκεκριμένες προβολές στο σινέ-Ριβιέρα.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture