Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι «γιγαντιαίες πυρκαγιές» απειλούν την Ευρώπη, προειδοποιεί το WWF

Οι «γιγαντιαίες πυρκαγιές» απειλούν την ...

Μετά τους καύσωνες και την ξηρασία που πλήττουν την Ευρώπη, φαινόμενο που για πολλούς αποτελεί "σύμπτωμα" της κλιματικής αλλαγής

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση World Wildlife Fund (WWF) προειδοποίησε σήμερα για τους κινδύνους από τις γιγαντιαίες πυρκαγιές που επεκτείνονται πιο γρήγορα, μετά τους καύσωνες και την ξηρασία που πλήττουν την Ευρώπη και για πολλούς αποτελούν "σύμπτωμα" της κλιματικής αλλαγής.

Αν και κυρίως η Μεσόγειος είναι η περιοχή που πλήττεται από αυτές τις πυρκαγιές τεράστιας έντασης, οι κατά παράδοση πιο υγρές χώρες της βόρειας Ευρώπης το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν επίσης αντιμέτωπες με μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Κατά μέσο όρο κάθε χρόνο καίγονται 3.000.000 στρέμματα δάσους κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ισπανικό τμήμα του WWF, αναφέρει ότι το κόστος από τις πυρκαγιές ανέρχεται κάθε χρόνο στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τη διετία 2017-2018 γιγαντιαίες πυρκαγιές, που ήταν δύσκολο να κατασβεστούν και ενισχύονταν από τους ισχυρούς ανέμους και φαινόμενα όπως τα ανοδικά ρεύματα, σημειώθηκαν στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 225 άνθρωποι. Τέτοιου είδους πυρκαγιές αναμένεται ότι θα επιδεινωθούν λόγω της ανεπαρκούς κατανομής των πόρων και της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

"Η τρέχουσα πολιτική όσον αφορά την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στο σύστημα της κατάσβεσης, είναι απαρχαιωμένη και αναποτελεσματική όσον αφορά την αντιμετώπιση του νέου είδους των γιγαντιαίων πυρκαγιών" αναφέρει η έκθεση, ζητώντας να ληφθούν περισσότερα προληπτικά μέτρα, όπως καλύτερη διαχείριση των δασών.

Εκτός από την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας, η έκθεση αναφέρει την πληθυσμιακή συρρίκνωση της υπαίθρου και τη χαοτική πολεοδόμηση των αιτιών για την επιδείνωση των πυρκαγιών.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη στο πρόσφατο κύμα καύσωνα, όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές χώρες, όπως στη Γαλλία.

Περισσότερες από 1.400 δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη αναφερθεί από τις αρχές του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις