Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Όταν στην Πάτρα υπήρχε το επάγγελμα του «Αγκιναρά»

Όταν στην Πάτρα υπήρχε το επάγγελμα του «Αγκιναρά»
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Η εικόνα ενός πλανόδιου πωλητή που περιόδευε στα ουζερί της πόλης που βρίσκονταν κάτω από τις στοές

Το επάγγελμα του «Αγκιναρά» ήταν ένα από τα επαγγέλματα που υπήρχαν πολλά χρόνια πριν στην Πάτρα. Κι αν σήμερα ακούγεται κάπως… ασυνήθιστο κάποτε ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στην πόλη.

Για το επάγγελμα του «Aγκιναρά» διαβάζουμε στο βιβλίο του Θανάση Κούστα με τίτλο «Αγκινάρες με αλάτι»… Το βιβλίο μας ξεναγεί στην Πάτρα του 1960 και ο τίτλος του είναι εμπνευσμένος από τον  «Aγκιναρά» αλλά και μία συνήθεια που είχαν οι πατρινοί.

 

Ο κόσμος τις αγόραζε μαζί με ένα λαδόχαρτο και αλάτι προκειμένου να συνοδέψει το ουζάκι του. Και τα παιδιά «έτρωγαν αγκιναρούλα για να φτάσουν στην καρδούλα»

«Από τα χρόνια εκείνα υπάρχει έντονα στο μυαλό μου η χαρακτηριστική εικόνα ενός πλανόδιου πωλητή που περιόδευε στα ουζερί της πόλης που βρίσκονταν κάτω από τις στοές.

Πήγαινε επίσης στις πλατείες (Ψηλά Αλώνια, πλατεία τριών Συμμάχων). Περιγράφω λοιπόν μια σκηνή στην πλατεία τριών Συμμάχων όπου περιμένουμε να ανέβει στην σκηνή ο αγαπημένος μαέστρος των Πατρινών, ο Θεόδωρος Κάβουρας. Συνέπαιρνε με την μπάντα του αλλά και με τα τραγούδια που έπαιζαν στο κοινό.

Εκεί ήταν και ο «Αγκιναράς» που φώναζε «Αγκιναρούλες, Τρυφερούδια» κλπ κλπ. Ο κόσμος τις αγόραζε μαζί με ένα λαδόχαρτο και αλάτι προκειμένου να συνοδέψει το ουζάκι του. Και τα παιδιά «έτρωγαν αγκιναρούλα για να φτάσουν στην καρδούλα».

Ήταν μια συνήθεια της εποχής που έσβησε και αυτή. Θεώρησα ότι ήταν ωραίο να μπει αυτός ο τίτλος στο βιβλίο. Για όσους δεν γνωρίζουν φαίνεται να είναι ένας τίτλος που δεν έχει σχέση με το βιβλίο. Δεν είναι κατανοητός για τους νεότερους» είχε αναφέρει σε συνέντευξη του στο thebest.gr .

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις