Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Άγριες Μέλισσες
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο απέκτησε εκδοτικό οίκο- ΔΕΙΤΕ του τίτλους που εξέδωσε

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο απέκτησε εκδοτικό οίκο- ΔΕΙΤΕ του τίτλους που εξέδωσε

Παρουσιάζει το πρόγραμμά του την Τετάρτη 19 Ιουνίου  

 

Ο νεοσύστατος εκδοτικός οίκος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ως προσανατολισμένος αποκλειστικά στο επιστημονικό βιβλίο, έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη παράδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας και των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Το πρώτα επιστημονικά βιβλία που ήδη εκδόθηκαν, καθώς και αυτά που πρόκειται να εκδοθούν στο άμεσο μέλλον, απευθύνονται σε εξειδικευμένο κοινό, σε ενημερωμένους πολίτες, σε βιβλιόφιλους, και βεβαίως σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

Η παρουσίαση του εκδοτικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 19 Ιουνίου, στις 7.30 μ.μ. στην Πάτρα στον Πολυχώρο Επίκεντρο (Νόρμαν 16).

Οι Εκδόσεις του Ε.Α.Π. εγκαινιάζουν το εκδοτικό τους πρόγραμμα με τους εξής τίτλους:

 

Σπύρος Ασδραχάς, Πρωτόγωνη Επανάσταση

Αρματολοί και Κλέφτες (18ος -19ος αι.)

Πρόλογος Νίκος Θεοτοκάς. Επιμέλεια Άννα Ματθαίου - Πόπη Πολέμη

«Τόσο οι κλέφτες όσο και οι αρματολοί αποτελούν δυο λειτουργίες που ανήκουν στο ίδιο σύνολο, την πρωτόγονη επανάσταση, της οποίας οι δυνατότητες ενσωμάτωσης εκδηλώνονται ιστορικά με το θεσμό του αρματολικιού, όπου ολοκληρώνεται η διαδικασία ενσωμάτωσης και στο ιδεολογικό επίπεδο: η ανταρσία βρίσκει τη δικαίωσή της στο μόρφωμα μιας κοινωνικής αυθεντίας, τον αρματολό, αυθεντίας που εκφράζει ακριβώς τα όρια της πρωτόγονης επανάστασης, δηλαδή την αδυναμία της να αρθεί σε ενεργητική επανάσταση με δική της κοινωνική δυναμική. Η πίεση, με τη μέθοδο της ληστείας, για την κατάκτηση του αρματολικιού, ο αγώνας για τη διατήρησή του, που εκδηλώνεται με τη σύγκρουση των αρματολών και των φορέων της κοινοτικής και της κρατικής εξουσίας, συνθέτουν το κλίμα όπου μορφώνεται και αυτονομείται σε αξία η βία απέναντι σ’ αυτές τις μορφές εξουσίας».

 

Αδαμάντιος Κοραής, Για τις κληρονομικές ασθένειες: ύπαρξη, φύση, πρόληψη, θεραπεία

Εισαγωγή - μετάφραση: Κωνσταντίνος Ηροδότου

Το ανέκδοτο μέχρι σήμερα αυτό έργο έρχεται να προσθέσει μια σημαντική ψηφίδα στην εργοβιογραφία του Κοραή, θυμίζοντάς μας μια αγνοημένη όψη του: την ιατρική παιδεία του. Η εισαγωγή και τα σχόλια του Κωνσταντίνου Ηροδότου φωτίζουν αυτή τη διάσταση, σημαντική όχι μόνο για τη  διανοητική διαδρομή του μεγάλου στοχαστή, αλλά και για την ιστορία της Ιατρικής, τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και γενικότερα την ιστορία των ιδεών.

 

Ιουλία Πεντάζου, Ιστορία σε έκθεση/πρακτικές ψηφιακού σχεδιασμού

H καταγραφή της ιστορίας μετασχηματίζεται σε υλικότητα, εκτίθεται στην οθόνη, σε χώρους όπως το μουσείο, η ακαδημία, το αρχείο, η βιβλιοθήκη, το σπίτι. Η «Ιστορία σε έκθεση», ανοικτή πια στο βλέμμα του χρήστη/επισκέπτη, απαιτεί διαφορετικές από τις συνήθεις πρακτικές εργασίας και έρευνας προκειμένου να αποκτήσει την ψηφιακή μορφή της. Κομβικό ρόλο στις νέες πρακτικές παίζει η διαδικασία του σχεδιασμού.

 

Νίκος Σαραντάκος, Μύθοι και πλάνες για την ελληνική γλώσσα

Ο Νίκος Σαραντάκος παρουσιάζει είκοσι πέντε εξαιρετικά διαδεδομένους μύθους και πλάνες για την ελληνική γλώσσα, ανιχνεύει την προέλευση και τους λόγους της διάδοσής τους και τους ανασκευάζει. Όλα αυτά με τον γνώριμο, επιστημονικό αλλά και απολαυστικό τρόπο του, με ύφος παιγνιώδες, σαφές και ενίοτε σαρκαστικό.

 

Γιάννης Σταυρακάκης, Λαϊκισμός. Μύθοι, στερεότυπα, αναπροσανατολισμοί

Μελέτη που επιχειρεί να μας εξοικειώσει με την παγκόσμια ιστορία του λαϊκιστικού φαινομένου και με τις προσπάθειες της κοινωνικής και της πολιτικής θεωρίας να το συλλάβουν και να το αποτιμήσουν. Εντοπίζει τις αστοχίες των ορθόδοξων προσεγγίσεων. Παρουσιάζει, κατόπιν, τις κριτικές κοινωνικοεπιστημονικές προσεγγίσεις που επιχειρούν να υπερβούν τα αντιλαϊκιστικά στερεότυπα της φιλελεύθερης, εκσυγχρονιστικής ορθοδοξίας.

 

Σοφία Βιδάλη, Έγκλημα και κοινωνία

Το παρόν βιβλίο καταπιάνεται με βασικά ζητήματα της επιστήμης της Εγκληματολογίας: ανατρέχει στις κεντρικές θεωρήσεις για τα αίτια του εγκλήματος και την αντιμετώπισή του, εξετάζει την κοινωνική κατασκευή του εγκλήματος μέσα από τη δημιουργία του ποινικού νόμου και των κοινωνικών πιέσεων, αντικρούει τις βιολογικές και βιογενετικές θεωρίες και προσεγγίζει το έγκλημα και την αντίδραση σε αυτό ως ενιαίο πρόβλημα.

Ειδήσεις